Dinsdag 26/10/2021

Chinezen leren kokkerellen

Culinaire trilogie doet buitenland watertanden

op zijn Vlaams

Zowel de Chinezen als de Amerikanen zullen heel binnenkort de beginselen van de Frans-Belgische keuken onder de knie kunnen krijgen met behulp van een puur Vlaams kookboek. Tegen Kerstmis moeten in China tweehonderdduizend testexemplaren van De basis in de winkel liggen.

Door Agnes Goyvaerts

BRUSSEL l Toen foodfotograaf Tony Le Duc en journalist Filip Verheyden met uitgeverij Homarus begonnen, was dat met de bedoeling iets nieuws op de boekenmarkt te brengen. Dat het met De basis, Het product en nu nummer drie, Het gerecht, zo'n vaart zou lopen, hadden ze niet kunnen dromen.

Hoewel het lijkt alsof een niet te stuiten stroom van culinaire boeken onze markt overspoelt, wisten Le Duc en Verheyden een nieuw publiek aan te spreken. Hun boeken zijn mooie objecten en springen er op de oververzadigde boekenplanken dan ook uit. Gisteren stelden ze nummer drie voor van de in zwart linnen gebonden 'bijbeltjes' met goud op de snee. Van De basis (La base) werden al 51.000 exemplaren verkocht, van Het product (Le produit) zo'n 27.000. Van het derde luik, Het gerecht, dat op 20 september in de winkel zal liggen, werden alvast 60.000 exemplaren gedrukt. Want de vraag blijft komen, ook vanuit het buitenland. Le Duc: "De website speelt een belangrijke rol, je kunt nu veel internationaler werken." Zo verschijnen binnenkort een Duitse en een Engelse vertaling, Die Basis en The basics. Ook een bewerking met Amerikaanse inhoudsmaten was gepland voor de lente van 2007. "Tot onze verrassing", vertelt Verheyden, "verscheen vorig weekend in The New York Times een artikel van een journalist die in een Parijse boekhandel toevallig La base had ontdekt en er een enthousiaste bespreking over had gemaakt. Nu willen wij de dingen natuurlijk wat versnellen."

Maar de grootste verrassing was toch de vraag uit China. "Men is er dol op alles wat uit Europa komt", weet Le Duc. "En de Chinezen zijn erg nieuwsgierig naar onze keuken." Het is via contacten tussen de Vlaamse en de Chinese regering, en de beslissing om Vlaamse boeken in het Chinees en omgekeerd uit te brengen, dat de bal aan het rollen ging. Het resultaat duikelen de auteurs-uitgevers op uit de diepte van hun kartonnen doos: een kopie van een dubbele pagina uit De basis met een Chinese tekst naast een foto van gepocheerde peren. "Het boekje zal er precies hetzelfde uitzien als hier", zegt Le Duc. "In zwart linnen met goud op snee. We worden zelfs betrokken bij de papierkeuze. En dat is momenteel het probleem, want het papier dat uit Zweden komt, ligt geblokkeerd bij de Chinese douane omdat ze dat niet kennen."

Maar vooraleer de Chinezen De basis onder de kerstboom kunnen leggen, komt in ons land het afsluitende deel van de trilogie, Het gerecht, in de winkel. Het bevat honderdvijftig klassiekers uit de wereldkeuken, van tomaat garnaal tot chili con carne. Bij buitenlandse gerechten is telkens datgene gekozen, waaraan men haast automatisch denkt bij het horen van de naam van het land. Franse cassoulet, Spaanse paella, enzovoort. "Ik heb geprobeerd om van elk gerecht zoveel mogelijk het originele recept te benaderen", vertelt Verheyden, "ook al verkiezen we in sommige gevallen een hedendaagsere versie. Maar die is dan vaak te vinden in een van onze vorige boekjes, waarnaar dan achteraan in het boek verwezen wordt."

Aan de lancering is zelfs een originele actie verbonden. In de volledige oplage zitten vijf boekjes verstopt die geen gerechten, maar pagina's uit een missaal bevatten. De geluksvogel die hier de wikkel afhaalt, mag uitgebreid gaan tafelen en krijgt aan het einde van de maaltijd een oorspronkelijke editie.

Het gerecht, uitgeverij Homarus kan afzonderlijk worden gekocht of in een zwarte linnen box waarin de drie delen verzameld zitten. Vanaf 20 september in de winkel. Meer info: www.homarus.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234