Woensdag 21/08/2019

Chinese studenten worden voortaan gescreend

Vanaf volgend academiejaar zullen alle Chinese studenten die in Vlaanderen willen studeren vooraf gescreend worden. Onderwijsminister Frank Vandenbroucke (sp.a) wil zo misbruiken, zoals illegale migratie, bestrijden.

door Nica Broucke

brussel l De screening zal gebeuren door het Academisch evaluatiecentrum van de Duitse ambassade in Peking. De overeenkomst met de Akademische Prüfstelle (APS) werd gisteren ondertekend. 'Belangrijk is dat we de instellingen van een stuk administratieve rompslomp ontlasten', aldus Ward Verhaegen, Vandenbrouckes woordvoerder.

Dit academiejaar zijn meer dan 2.000 Chinese studenten ingeschreven aan een Vlaamse instelling voor hoger onderwijs. Dat zijn er tientallen meer dan de voorbije jaren. Vooral het aantal 'vrije studenten', goed voor de helft van alle Chinese studenten, is toegenomen.

De stijging is mee te verklaren door de strengere selectieprocedures en screenings in de buurlanden. Vermoedelijk zijn er in de 'studentensector' ook malafide organisaties actief die diploma's en getuigschriften vervalsen om zo illegale immigratie mogelijk te maken. "Om hoeveel 'valse' studenten het gaat, weten we niet", zegt Ward Verhaegen, woordvoerder van Frank Vandenbroucke. "Wat voor ons belangrijk is, is dat we de instellingen van een stuk administratieve rompslomp ontlasten. Zij krijgen steeds meer Chinese studenten over de vloer die of onvoldoende Engels spreken of niet over de nodige vaardigheden beschikken om verder te studeren. Die instellingen steken daar veel energie in en het is voor de andere studenten, die wel voldoende voorbereiding genoten, een extra belasting. Het is handiger om op voorhand een screening te doen."

De keuze voor het Duitse APS was snel gemaakt. "Zij hebben op het gebied van screening veel knowhow opgebouwd en werken momenteel ook in opdracht van de Oostenrijkse overheid", zegt Verhaegen. "Ze zijn ook in onderhandeling met de Franse en Duitstalige Gemeenschap."

De Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR) en de Vlaamse Hogescholenraad (VLHORA) zijn actief betrokken bij het initiatief. "Hogescholen, waaronder Groep T in Leuven, hebben, voor zover ik weet, geen nare ervaringen met Chinese studenten", reageert Jan Geens van de VLHORA. "Maar wat we wel merken, is dat er zich nu en dan groepjes Chinezen aanbieden die zich willen inschrijven zonder dat ze over de nodige documenten beschikken of zelfs met van vervalste papieren. Om dat te vermijden, is het handig om te screenen. En dat kan het beste ter plaatse gebeuren, in Peking dus."

Kandidaat-studenten zullen voortaan een interview moeten afleggen waarin gepolst wordt of ze de juiste voorkennis hebben om op een bepaald niveau te starten en of ze voldoende Engels kennen. Bovendien worden hun diploma's en getuigschriften grondig onderzocht. Het APS-certificaat wordt een noodzakelijke voorwaarde om een studentenvisum aan te vragen, maar het is nog geen garantie op een inschrijving aan een Vlaamse onderwijsinstelling.

Het APS-certificaat biedt wel het voordeel dat de Belgische ambassade in Peking voortaan sneller een visum kan geven. De lange wachttijden voor potentiële studenten behoren zo definitief tot het verleden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden