NieuwsRuimtevaart
‘Chinese raketresten neergekomen in Indische Oceaan’
Chinese staatsmedia melden dat de brokstukken van de Chinese raket ‘Lange Mars’ zijn neergestort in de Indische Oceaan.
Rond 04.24 Belgische tijd zou de raket zijn teruggekeerd in de dampkring en grotendeels zijn verschroeid. Enkele brokstukken zouden echter in de Indische Oceaan terecht zijn gekomen op een locatie met de coördinaten 72,47 graden oosterlengte en 2,65 graden noorderbreedte. Dat is ten zuidwesten van India en Sri Lanka.
De Chinese media baseren hun verslaggeving op de informatie die zij van het China Manned Space Engineering Office hebben ontvangen.
Ongecontroleerd
De Chinese raket van het type Lange Mars 5B bracht eind april een deel van een Chinees ruimtestation in de ruimte. Zaterdagavond laat raasde de raket echter terug naar de aarde in een ongecontroleerde afdaling.
Het is volgens ruimtevaartdeskundigen de eerste keer in dertig jaar dat een zo groot brokstuk ongecontroleerd terugkeert in de dampkring. Zij hadden dan ook gewaarschuwd dat delen van de dertig meter grote raket die meer dan twintig ton woog mogelijk op bewoond gebied terecht hadden kunnen komen.
Het Europees ruimtevaartagentschap ESA vreesde dat brokstukken van de ongecontroleerd terugvallende draagraket in Zuid-Europa zouden neerkomen. En ook Washington had geklaagd dat volgens de internationale afspraken dergelijke raketten gecontroleerd moeten terugkeren in de oceaan, terwijl ze hun laatste brandstof opmaken.
Volgens de Chinezen is het echter hoogst onwaarschijnlijk dat er enige schade is veroorzaakt.
Hemelse Harmonie
Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Peking belooft dat het de wereld alle informatie zal geven over de terugkeer van de bovenste trap van de raket waarmee op 29 april de basismodule van China’s eerste permanente ruimtestation, Tianhe (Hemelse Harmonie), werd gelanceerd.
Er staan nog tien lanceringen op het programma om modules eraan toe te voegen. Normaliter keren onderdelen van de Lange Mars-raket meteen terug in de dampkring, boven water, maar dit keer kwam de bovenste trap in een baan om de Aarde.