Maandag 23/09/2019

Chinese provincie verplicht gps in auto's om ze te kunnen volgen

Een gps-systeem dat tot op de meter vaststelt waar een auto zich bevindt, wordt verplicht voor alle voertuigen in de Chinese provincie Xinjiang. Wie de nieuwe maatregel negeert, wordt geweigerd bij tankstations en kan zijn auto niet meer verkopen.

De Autonome Mongoolse Prefectuur Bayingolin maakte de plannen bekend op sociale media na een geslaagde proef met alle politieauto's in het gebied. Op termijn wordt de maatregel in de hele provincie Xinjiang ingevoerd.

'Er is een ernstige dreiging van internationaal terrorisme, waarbij auto's als vervoermiddel voor terroristen en als potentieel wapen worden gebruikt. Daarom moeten alle auto's in de prefectuur worden gecontroleerd', aldus de politie.

Voor juni worden alle één à twee miljoen auto's in Bayingolin uitgerust met een gps-systeem en een elektronische nummerplaat. Benzinestations worden voorzien van een systeem dat elk voertuig scant op de aanwezigheid van de verplichte gps-tracker.

Het dunbevolkte gebied Bayingolin, in het noordwesten van China, is niet het brandpunt van terroristische activiteit; etnisch geweld en aanslagen concentreren zich in het zuiden van de provincie. Vorig jaar december reden daar onbekenden met een voertuig in op een overheidsinstelling, waarbij vijf doden vielen. Dat soort aanslagen zijn exemplarisch voor de veenbrand van etnisch geweld die al langere tijd broeit in Xinjiang, het thuisland van de islamitische Oeigoerse minderheid.

Islamitische Staat richt zich in propagandavideo's rechtstreeks tot hun 'Chinese broeders'. Ruim honderd Oeigoeren zouden zich bij IS hebben aangesloten, en Oeigoeren in ballingschap duiken ook op bij andere terroristische organisaties. Oeigoeren uit China of de over Centraal-Azië en Turkije verspreide Oeigoerse diaspora komen steeds vaker in beeld bij aanslagen in het buitenland. .

Repressie

In China blijft het geweld beperkt tot aanvallen met messen of brandbommen; vorige week werden drie mannen die met messen op passanten hadden ingestoken door de politie doodgeschoten in de stad Hotan, een bekend risicogebied. Het is echter vrijwel onmogelijk de sporadische berichten in de Chinese staatsmedia over de ernst van de terreurdreiging in Xinjiang onafhankelijk te controleren.

Volgens Peking is het strakke regime van veiligheidstroepen en strenge controles op moskeeën, internet en het onderwijs nodig om de vrede te bewaren. Mensenrechtenorganisaties en Oeigoerse ballingen spreken van repressie. Zij zeggen dat China zelf een probleem heeft gecreëerd door Han-Chinezen aan te moedigen zich in Xinjiang te vestigen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234