Economie
Chinese president Xi maakt zich populair bij mondiale elite met warm pleidooi in Davos
Met een warm pleidooi voor "economische mondialisering" en een uitgesproken afkeer van protectionisme heeft de Chinese president Xi Jinping zich vandaag populair gemaakt bij de mondiale elite van zakenlieden en politici, verzameld in het Zwitserse Davos. Xi, die als eerste Chinese president het World Economic Forum toesprak, legde uit dat het geen pas geeft de mondialisering de schuld van alles te geven.
"Natuurlijk creëert het nieuwe problemen, maar dat mag geen reden zijn om mondialisering af te schrijven", zo hield hij zijn circa drieduizend toehoorders voor in een betoog van een uur.
Voor Xi bestaat er geen enkel alternatief voor mondialisering, "waar uiteindelijk alle landen van profiteren". Hij nodigde iedereen uit "aan boord te komen van de hogesnelheidstrein van de Chinese ontwikkeling". Protectionisme omschreef hij als "jezelf opsluiten in een donkere kamer. Het is er droog en warm, maar er komt ook geen frisse lucht en licht binnen."
Dat was een nauwelijks verholen steek onder water naar aankomend president Trump, die tijdens zijn verkiezingscampagne heeft gesuggereerd dat China met Amerikaanse importheffingen tot wel 45 procent te maken kan gaan krijgen. Xi's antwoord, een afkeer van iedere vorm van protectionisme ("een handelsoorlog kent alleen verliezers"), leverde hem een open doekje van de aanwezigen op. Zijn speech bevatte meer indirecte kritiek op Trump, wiens naam hij niet eenmaal noemde.
Zo benadrukte hij de Chinese steun aan het "zwaar bevochten" klimaatakkoord van Parijs, waar "iedereen zich aan moet houden en niet van weg moet lopen". Klimaatscepticus Trump heeft eerder aangegeven juist van het verdrag af te willen.
"Mondiale droom"
De boodschap van Xi - pro-vrijhandel, pro-mondialisering, maar ook voor "evenwichtiger groei" en milieubescherming - viel uitstekend bij de Davos-deelnemers. Het thema van het World Economic Forum is "verantwoordelijk leiderschap". Met twijfel alom of de nieuwe Amerikaanse president daartoe in staat is, deed de Chinese leider zijn uiterste best juist dat aan de dag te leggen ten overstaan van een mondiaal ingesteld gehoor.
De Duitse WEF-organisator Klaus Schwab was na afloop van Xi's toespraak diep onder de indruk: "Uw speech brengt zonlicht in onze discussies". Hij sprak de hoop uit dat de "Chinese Droom" van Xi overgaat in een "Mondiale Droom" van een "open en eerlijke wereld, waarin alle mensen een beter en gezonder leven kunnen leiden". Xi glimlachte instemmend.