NieuwsDe mensen
Chinese journaliste Zhang Zhan dreigt te verhongeren
Hongerstaking dreigt fataal te worden
Zhang Zhan, Chinese journaliste
Als ze niet snel uit de gevangenis mag om naar het ziekenhuis te gaan, zal Zhang Zhan de winter niet overleven. Die boodschap stuurde haar familie de wereld in. Zhan is een Chinese burgerjournaliste die vorig jaar in februari als een van de eerste probeerde te achterhalen wat er aan de hand was in Wuhan en waar het foutliep. Dat nam de Chinese regering haar niet in dank af. Zhan werd opgepakt en veroordeeld tot vier jaar cel. Al voor haar proces ging de Chinese daarom in hongerstaking. Daardoor verzwakte ze zo erg dat ze op haar proces werd binnengereden in een rolstoel. Ook in de gevangenis zet ze haar verzet door. Daardoor maakt Amnesty International zich intussen grote zorgen om haar gezondheid: “Als Zhang Zhan sterft in de gevangenis, kleeft er bloed aan de handen van de Chinese overheid.”
Nieuwe burgervader wil loon in bitcoins
Eric Adams, nieuw verkozen burgemeester New York
“NYC wordt het centrum van de cryptocurrency-industrie en andere snelgroeiende en innovatieve industrieën!” Dat zei de nieuw verkozen burgemeester van New York Eric Adams donderdag. Om te bewijzen dat hij het meende, voegde hij eraan toe dat hij zijn eerste drie maanden loon graag in bitcoins uitbetaald zag. Iets wat technisch niet mogelijk is, overigens. Dat onverbiddelijke geloof in de cryptomunt is eigenlijk een antwoord op Francis Suarez, de burgemeester van Miami. Ook hij vroeg eerder al om uitbetaald te worden in bitcoins. Beide burgemeesters proberen nu zoveel mogelijk cryptomuntenthousiastelingen - en vooral de inkomsten die daarmee gepaard gaan - naar hun stad te lokken. “Een vriendschappelijke wedstrijd”, noemde Adams dat op de radio deze week. Haantjesgedrag is een ander woord.
Vrouw op hoge functie in Vaticaan
Raffaella Petrini, secretaris-generaal Vaticaanstad
Paus Franciscus gelooft in girlpower. “Onze wereld heeft behoefte aan vrouwelijke participatie, aan hun leiderschap, hun capaciteiten en hun intuïtie en toewijding”, zei de paus aan het G20 Women’s Forum enkele weken geleden. Welnu, Franciscus voegt de daad bij het woord: Raffaella Petrini mag zich de nieuwe secretaris-generaal van Vaticaanstad noemen. Dat is de op een na hoogste bestuursfunctie, een soort vicepremier van de kerkelijke ministaat, een rol die eerder door een bisschop werd vervuld. Petrini is de eerste vrouw op de functie. De 52-jarige non wordt onder meer verantwoordelijk voor de Vaticaanse musea, het postbedrijf en de politie. De nieuwe secretaris-generaal werd geboren in Rome en studeerde aan de chique privéuniversiteit LUISS, die gespecialiseerd is in economie en bedrijfskunde.