Zondag 25/10/2020

Chinese grootaandeelhouder steunt rebellie van kleine Fortisbeleggers

Ping An schiet Fortisdeal af

De Chinese verzekeringsgroep Ping An vindt dat er bij de ontmanteling van Fortis veel meer te rapen viel voor de aandeelhouders. Met ruim 4 procent van het kapitaal is Ping An de grootste aandeelhouder van de uiteengevallen financiële groep.

DOOR EMMANUEL VANBRUSSEL

BRUSSEL l Ping An vindt dat de verkoop van Fortisonderdelen aan het Franse BNP Paribas ter goedkeuring voorgelegd moet worden op de vergadering van Fortisaandeelhouders op 2 december. De Chinezen scharen zich daarmee achter de eisen van ruim 2.000 kleine aandeelhouders.

Diende Fortis de aandeelhoudersvergadering te raadplegen over de verkoop van zijn kroonjuwelen aan het Franse BNP Paribas op 5 oktober? Dat was gisteren dé vraag in het kort geding voor de Brusselse handelsrechtbank.

Neen, vindt het Fortiskamp. "Geen enkel element in het Belgisch recht legt aan de algemene vergadering van een bedrijf de goedkeuring op voor de verkoop van activa", was gisteren de verdediging van advocaat Pottier namens Fortis.

Ja, vinden zowel Deminor als meester Mischaël Modrikamen, die beiden de belangen van de kleine aandeelhouders behartigen. Zij kregen gisteren steun uit onverwachte hoek: ook de Chinese hoofdaandeelhouder Ping An vraagt dat de Fortisverkoop aan BNP Paribas ter goedkeuring wordt voorgelegd op een algemene aandeelhoudersvergadering, namelijk die in Brussel op 2 december.

Cruciale activa

Stefan Odeurs van het advocatenkantoor White & Case, dat de belangen van Ping An behartigt, verwijst naar de code voor deugdelijk bestuur die Fortis zelf heeft aangenomen en op zijn website heeft gepubliceerd. "Daarin staat dat als Fortis beslist om cruciale activa te verkopen dat via de algemene vergadering moet verlopen. We vragen niet meer dan dat Fortis zijn eigen code toepast." In het Fortis Governance Statement staat dat een algemene vergadering elke beslissing moet behandelen "die zo verreikend zijn dat ze de identiteit van het bedrijf beïnvloeden, zoals de overdracht van een aanzienlijk deel van Fortis of zijn dochterbedrijven aan een derde partij".

Ping An heeft nog geen antwoord gekregen van waarnemend Fortisvoorzitter Hessels, die de agenda van de algemene vergadering bepaalt in samenspraak met zijn raad van bestuur. "Dat is ernstig en kan een nieuwe schending betekenen van de Fortisstatuten, waarin opgenomen is dat een aandeelhouder in het bezit van meer dan 1 procent van de aandelen een agendapunt kan aanbrengen", reageerde Mischaël Modrikamen.

Volgens Odeurs had Ping An tot voor kort weinig juridische informatie - wie heeft welk document getekend? - gekregen over de Fortisdeal. Nochtans zit Louis Cheung, een topmanager van Ping An, in Fortis' raad van bestuur. "Mijnheer Cheung is echter gebonden door geheimhoudingsplicht", zegt Odeurs. "Sinds kort krijgen we wel informatie van Fortis."

De voorlopige conclusie van Ping An: de regering en de Fortistop konden eigenlijk meer aandeelhouderswaarde uit de brand slepen voor de Fortisbeleggers. "Op basis van de informatie waarover we vandaag beschikken, zijn we sterk geneigd te zeggen dat de transacties veel beter hadden kunnen verlopen", zegt Odeurs, zonder daar cijfers of bedragen op te plakken.

Stop smoking dope

De advocaten van Fortis en BNP Paribas hebben gisteren nog het standpunt verdedigd dat de prijs die BNP Paribas onderhandelde voor de overname van de bancaire en verzekeringsactiviteiten van Fortis, niet te laag lag. Volgens meester Lefèvre "is de prijs van 9,4 miljard euro niet nadelig" rekening houdend met de context van de crisis, het nog lagere bod van ING en de beurswaarde van Fortis op dat moment. "De verkoop van de aandelen van Fortis Bank is perfect, onomkeerbaar en heeft zijn effect niet gemist", oordeelden de advocaten van de bank.

Meester Meyers, advocaat voor BNP Paribas: "Mijnheer Modrikamen en Deminor zien zich al aan de onderhandelingstafel met BNP Paribas om te heronderhandelen. Stop met dromen! Stop smoking dope! Er zullen geen heronderhandelingen plaatsvinden. BNP vindt dat het een juiste prijs heeft betaald."

De voorzitter van de handelsrechtbank in Brussel zal op 18 november om 14 uur een uitspraak vellen in het dossier.

De regering van premier Yves Leterme had volgens Ping An meer uit de brand kunnen slepen voor de aandeelhouders

Eurocommissaris Neelie Kroes vraagt dat België aantoont of de redding van Fortis geen ongeoorloofde staatssteun is

Advocaat Mischaël Modrikamen, die kleine beleggers vertegenwoordigt, eist dat Fortis eigen statuten naleeft

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234