Zondag 28/05/2023

Chinees dorp eist eeuwenoud lijk terug van Nederlandse verzamelaar

Het beeld en het gescande beeld naast elkaar. Beeld Drents museum
Het beeld en het gescande beeld naast elkaar.Beeld Drents museum

Het dorpscomité van de Chinese stad YangChun wil dat een Nederlandse verzamelaar van Chinese kunst, Oscar van Overeem, een Boeddhabeeld teruggeeft met daarin het gemummificeerde lichaam van een 11de-eeuwse monnik uit de Songdynastie. YangChun beroept zich daarbij op de Wet op de Lijkbezorging.

Victor Schildkamp

"Want het in bezit hebben van een lijk en handelen in een lijk kan niet volgens onze wet", zegt advocaat Jan Holthuis namens de Chinese stad. "De juridische vraag is alleen: is dit een lijk? Welnu, dit is een lichaam van een geïdentificeerd persoon, we weten dus wie hij is, en het is nog in goede staat. En daarmee is het in onze visie een lijk. Dit is een persoon die voor die mensen een heilige was en daarom willen ze het terug.'"

Volgens vertegenwoordigers van de Chinese stad is het Boeddhabeeld in 1995 gestolen uit een tempel in YangChun.

De Nederlandse verzamelaar Van Overeem heeft het beeld ooit gekocht voor 40.000 euro. Toen tijdens een restauratie de onderkant werd losgeschroefd, waren ineens enkele beenderen zichtbaar. Het beeld werd begin 2015 wereldnieuws toen uit een scan bleek dat er een lichaam in zat. Dat nieuws bereikte ook de inwoners van YangChun die het gestolen bleed herkenden met daarin de door hen vereerde mummie. Ambassades en politici hebben zich daarna bemoeid met de zaak maar tot een oplossing kwam het niet, vandaar dat de Chinezen zich nu tot de Nederlandse rechter wenden.

Kunstverzamelaar Van Overeem verzet zich tegen het verzoek van het dorpscomité. Hij zou in 1996 weliswaar een Boeddhabeeld met daarin een gemummificeerd lichaam hebben gekocht, maar dat zou een ander Boeddhabeeld zijn. Bovendien heeft hij, nadat hij veel negatieve publiciteit over zich heen kreeg, dat beeld aan een ander overgedragen. Daarbij zou Van Overeem hebben afgesproken dat hij niet mag zeggen wie die ander is.

De zaak komt vrijdag voor de rechtbank in Amsterdam.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234