Dinsdag 16/08/2022

China vreest onrust door massale werkloosheid

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

De wereldwijde economische crisis eist ook in China heel wat slachtoffers: daar zijn een op de zeven, of meer dan 20 miljoen migrerende arbeiders op zoek naar werk. De regering in Peking heeft ondertussen al laten weten dat het misschien wel voor het "moeilijkste jaar" sinds de millenniumwende staat. De regering vreest voor onrust onder de plattelandsbevolking en toenemende conflicten met ontslagen arbeiders, die vaak zonder loon aan de deur gezet worden. Lokale functionarissen wordt gevraagd niet met geweld te antwoorden op eventuele protesten.

Werk zoeken
Het Chinese Nieuwjaar werd zaterdag afgesloten, en in de dagen erna vertrekken veel migrerende arbeiders traditioneel weer naar de grote steden om te zoeken naar werk, nadat ze enkele weken met hun familie thuis gevierd hebben. Verwacht wordt dat veel arbeiders tevergeefs zullen zoeken. Veel ontslagen arbeiders hadden zelfs niet het geld om naar huis terug te keren. Naar verluidt is de vraag naar arbeidskrachten de voorbije weken sterk gedaald, vooral in de door de crisis zwaar getroffen exportindustrie. De Chinese overheid vreest onlusten door de massale werkloosheid.

Zwaarste crisis sinds 1989
Elk jaar vinden er duizenden protesten plaats in China, maar meestal kan de overheid die snel ontmijnen. Dit jaar wordt voor erger gevreesd, omdat de neerwaartse spiraal de zwaarste is sinds 1989, het jaar van de betogingen op het Tiananmenplein. De Chinese overheid probeert zich voor te bereiden op hevige protesten door lokale functionarissen in te lichten. Chen Xiwen, hoofd van de dienst voor plattelandsbeleid, raadt aan de politie niet op te roepen zolang het niet om extreme gevallen van geweld gaat, zoals plunderingen of brandstichting.

Programma's
Daarnaast start de overheid ook programma's op die miljarden in projecten gaat pompen die de landbouwers ten goede moeten komen. Maar ook in beter tijden is het de Chinese regering niet gelukt om het plattelandsinkomen te doen stijgen. "Bij een betoging moet vooral het middenkader op de voorgrond treden om de mensen uit te leggen wat er gaande is, en hen te overtuigen", zei Chen.

Instabiliteit
Chen schat de situatie ernstig in tijdens een persconferentie in de Chinese hoofdstad Peking. "Momenteel vinden ongeveer 25 miljoen migrerende arbeiders heel moeilijk werk. En dat kan tot sociale instabiliteit leiden. Want hele families zijn afhankelijk van een arbeider die voor die familie geld verdient in een van de grote steden." Officieel zijn er 130 miljoen mensen die hun thuis verlaten om in een verre stad op zoek te gaan naar werk.

Licht aan einde van tunnel
In 2009 zal de economische crisis ervoor zorgen dat de Chinese economische groei van 13 procent in 2007 met de helft gereduceerd zal worden. Al zes maanden op rij krimpt de Chinese economie, maar premier Wen Jiabao probeert met geforceerd optimisme de negatieve teneur te verlichten. Tijdens zijn Europareis verklaarde hij in Londen "licht aan het einde van de tunnel" te zien. Hij stelde, heel vaag, misschien nieuwe financiële injecties in het vooruitzicht.

Relanceplan van 400 miljard
Die nieuwe maatregelen zullen worden toegevoegd aan het relanceplan dat meer dan 400 miljard euro gaat kosten. Maar experts denken dat het dieptepunt nog lang niet bereikt is en rekenen ten vroegste in de tweede helft van het jaar op een verbetering. (dpa/ka)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234