Zaterdag 16/01/2021

China

China voert de strijd tegen voedselverspilling op: boete voor wie zijn bord niet leeg eet

Beeld EPA

De Chinese president Xi Jinping neemt de strijd tegen voedselverspilling ernstig. Als onderdeel van zijn zogenaamde ‘Operatie Leeg Bord’ ligt een wet voor ter ondertekening met hoge boetes voor bedrijven die voedselverspilling faciliteren of promoten. Ook Chinezen die op restaurant hun bord niet leeg eten, zouden een boete kunnen krijgen. Dat schrijft The Guardian.

In augustus verklaarde Chinees president Xi Jinping de oorlog op voedselverspilling voor geopend. In een toespraak zei hij dat “voedselverspilling schaamteloos is, terwijl spaarzaamheid eervol is”. Onder de campagneslogan ‘Operatie Leeg Bord’ gingen lokale autoriteiten al snel over tot maatregelen om verspilling tegen te gaan door onder meer restaurants aan te moedigen om per groep een maaltijd minder dan het totale aantal personen toe te laten. Ook het populaire fenomeen van ‘mukbang’ - een Koreaans fenomeen waarbij er vaak excessief gegeten wordt - werd onmiddellijk verbannen.

Nu ligt er dus een wet voor ter ondertekening in het Congres. Volgens de wet kunnen voedselbedelers bestraft worden als ze klanten misleiden om “te grote maaltijden te bestellen of voedselverspilling veroorzaken”. In eerste instantie wordt een waarschuwing gegeven, maar daarna kunnen de boetes oplopen tot 10.000 yuan (zo’n 1.250 euro). Bovendien geeft de wet restaurants de mogelijkheid om klanten extra te laten betalen voor buitensporige hoeveelheden restjes.

Daarnaast komen ook reclameboodschappen die aanzetten tot voedselverspilling aan bod. Als de bedrijven de waarschuwing van de overheid naast zich neerleggen, kunnen ze boetes krijgen tot 100.000 yuan (12.500 euro) en zelfs opschorting van het bedrijf “voor rectificatie”.

Te gulzige wetgeving?

Op Chinese sociale media werd de voorgestelde wet al snel als “overkill” omschreven. “Welk bedrijf gaat haar eigen klanten straffen?”, vroeg een persoon zich af. “In plaats van zo’n wet is het beter om de standaard hoeveelheid voedsel te reguleren en bedrijven op te leggen om ook medium en kleine porties te voorzien.”

Anderen waren dan weer bezorgd dat restaurants voortaan kleinere porties zouden voorzien aan een hogere prijs of vroegen zich af wat er zou gebeuren als iemand zijn maaltijd niet lustte of gewoon niet veel honger had.

“Ik zal voortaan aandacht besteden aan mijn portie als ik bestel en zal mijn restjes ook inpakken”, schreef iemand. “Soms is het echter zo dat het voedsel niet kan worden doorgeslikt omdat het niet smakelijk is. Ik hoop dan ook dat de wet daar rekening mee zal houden.”

Volgens een rapport van China Academy Science werd in grote steden als Peking en Shanghai in 2015 17 tot 18 miljoen ton voedsel verspild. Daarmee zouden 30 tot 50 miljoen mensen gevoed kunnen worden. Een vierde daarvan bestond uit rijst en noodles, terwijl 18 procent vlees was.

China is sterk afhankelijk van import in haar voedselvoorziening. Zeker wanneer het land getroffen wordt door natuurrampen die een zware impact hebben op de prodcutie en prijszetting.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234