Maandag 14/06/2021

China steunt Russisch optreden in Tsjetsjenië

De Russische president Boris Jeltsin heeft de Verenigde Staten onverwacht scherp gewaarschuwd Moskou niet onder druk te zetten wat de militaire operatie in Tsjetsjenië betreft. Hij benadrukte daarbij dat Rusland beschikt over nucleaire wapens.

Peking / Washington

Reuters

President Bill Clinton nam woensdag de vrijheid Rusland onder druk te zetten, zei Jeltsin gisteren tijdens een bezoek aan China. "Het moet hem even ontschoten zijn wat Rusland is. Het heeft een compleet arsenaal nucleaire wapens. Ik wil er Clinton eens aan herinneren in wat soort wereld wij leven. Ze moeten ons niet dicteren hoe wij te leven hebben, wij doen dat ook niet met de rest van de wereld."

Jeltsins eerste minister Vladimir Poetin haastte zich meteen nadien om te onderstrepen dat "Rusland en de VS uitstekende relaties onderhouden" en "dat er geen sprake is van afgekoelde relaties".

Jeltsin is tegen het advies van zijn artsen in naar de Chinese hoofdstad gereisd, waar hij met veel omhelzingen is ontvangen. Hij deed alsof er met zijn gezondheid niets aan de hand is en riep de Chinese leiders toe met een: "Hallo oude vrienden, hoe gaat het?" Peking heeft zich trouwens volledig achter het Russische optreden in Tsjetsjenië geschaard. Net zoals Moskou aanzien ook de Chinezen Tsjetsjenië als een binnenlandse aangelegenheid van Rusland, waarmee niemand zich te bemoeien heeft.

Jiang zei, in weerwil van groeiende internationale kritiek, er volledig begrip voor te hebben dat Rusland "de nationale eenheid en de territoriale integriteit beschermt". China heeft er kennis van genomen dat Rusland "zich erg inspant om burgerslachtoffers te vermijden". Moskou en Peking hebben zich ook uitgesproken voor een "multipolaire wereld" waarin niet één land alles voor het zeggen heeft. Daar bedoelen ze duidelijk de Verenigde Staten mee.

Beide hebben ook aangekondigd hun activiteiten als permanente leden van de VN-Veiligheidsraad vanaf nu weer nauw op elkaar af te stemmen.

President Clinton heeft al op de uitval van Jeltsin gereageerd door te zeggen dat zijn woorden niet al te serieus moeten worden genomen. "Ik denk niet dat Jeltsin vergeten was dat de VS een grootmacht zijn, toen hij kritiek had op wat ik in Kosovo deed", zei Clinton zonder daaraan verder iets te willen toevoegen.

Er zou nu ook een rel kunnen komen tussen Rusland en de Europese Unie. De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Hubert Védrine, heeft gisteren namelijk aangekondigd vandaag in Helsinki op de EU-top een verandering van de agenda te zullen eisen. Hij wil dat de Europese leiders meteen over Tsjesjenië beginnen praten en later pas de andere dosiers doornemen.

"We moeten in de eerste plaats Tsjetsjenië behandelen. Als we samen als westerse wereld reageren, hebben we meer gewicht. Wij moeten op de Russen absolute druk uitoefenen opdat ze hun politiek veranderen", zei Védrine voor hij naar Finland vertrok.

Op het terrein gaat Rusland verder met zijn zuiveringsacties in Tsjetsjenië. Het ultimatum dat de hoofdstad Grozny helemaal ontruimd moet zijn, loopt morgen af en de kans bestaat dat de stad dan wordt gebombardeerd, ondanks de internationale druk. Gisteren veroverden Russische soldaten de stad Shali ten zuidoosten van de hoofdstad. Volgens Russische bronnen zou dat het laatste bolwerk van de rebellen zijn geweest.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234