China roept militairen Birma op tot vreedzame methodes
Premier Wen Jiabao heeft in naam van China de militaire junta van Birma opgeroepen om vreedzame methodes te gebruiken. Sinds woensdag worden in Birma protestmarsen brutaal onderdrukt. "China wenst dat alle partijen blijk geven van terughoudendheid en vreedzame methoden gebruiken, dat de situatie opnieuw zo snel mogelijk stabiliseert, dat de nationale verzoening vooruitgang boekt en de democratie en de ontwikkeling gerealiseerd worden", aldus Wen vrijdagavond tijdens een telefonisch gesprek met de Britse eerste minister Gordon Brown.
Verschillende westerse landen waaronder de Verenigde Staten en Groot-Britannië hadden China opgeroepen om haar invloed op bondgenoot Birma te gebruiken. China had de verdrukking die reeds dertien dodelijke slachtoffers maakte, nog niet veroordeeld.
China, voornaamste bondgenoot van de junta, had zich woensdag niet akkoord verklaard met de VN Veiligheidsraad die de onderdrukking in het land veroordeelde.
Nieuwe maatregelen
De Verenigde Staten hebben ondertussen nieuwe maatregelen aangekondigd tegen leden van de militaire junta in Birma. Daarenboven heeft president George W. Bush bij monde van zijn vrouw Laura, een verborgen oproep aan China gedaan om de betogers te steunen. Zo'n veertig gezagsdragers van de militaire junta waaronder ook leden van hun familie werden visa's ontzegd door de Verenigde staten. Dit kondigde het staatsdepartement vrijdag aan.
"Als antwoord op de onderdrukking door het regime in Birma, heeft het staatsdepartement bijna veertig nieuwe gezagsdragers en militairen als ook hun familie aangeduid als ongeschikt om een visa te bekomen om naar de Verenigde Staten te reizen", aldus het bericht.
President Bush heeft via een tussenkomst van zijn vrouw Laura, opnieuw een oproep gedaan aan de bevriende landen van Birma om de betogers te steunen en de onderdrukking van de manifestaties te veroordelen. De oproep blijkt duidelijk geadresseerd te zijn voor China, de belangrijkste bondgenoot van Birma.
"President Bush roept alle landen op, in het bijzonder hen die zeer dicht bij Birma staan en die meer invloed hebben op het regime, om de verlangens van de inwoners van Birma te steunen en de anderen te steunen in de veroordeling van het geweld door de militaire junta tegen haar eigen volk", zei mevrouw Bush in een mededeling.
Jimmy Carter
Voormalig president van Amerika en winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede, Jimmy Carter, heeft vrijdag de militaire junta in Birma opgeroepen om de onderdrukking te stoppen en de politieke gevangenen vrij te laten. "De internationale gemeenschap roept samen de junta op om het gebruik van geweld tegen haar eigen burgers onmiddellijk te stoppen", aldus Carter.
"Politiek gevangenen en betogers die worden vastgehouden omdat zij hun recht om vreedzaam bij elkaar te komen uitoefenden, moeten worden vrijgelaten. Er moeten ook maatregelen genomen worden om de belangrijkste mensenrechten te doen naleven", vervolgt het persbericht van de voormalige president. Volgens Carter bereikte de politieke crisis deze week "een alarmerend niveau" toen de vreedzame betogingen oog in oog stonden met "de brutale macht van de militaire regering waarvan de omvang nog niet gekend is".
De militaire junta in Birma ging ook vrijdag door met het uiteendrijven van de massale protestmarsen door met geweld nieuwe betogingen uiteen te jagen en de belangrijkste verbinding met het internet te verbreken. Sinds woensdag zijn niet minder dan dertien personen waaronder een Japanse videojournalist, omgekomen, aldus officiële bronnen. (afp/dpa/dm)