Zaterdag 19/10/2019

Update

China laat éénkindbeleid varen: koppels mogen voortaan twee kinderen hebben

In China heeft de Communistische Partij beslist om de restricties rond familieplanning te versoepelen. Alle koppels mogen voortaan twee kinderen hebben.

De Chinese president Xi Jinping maakte de nieuwe maatregel bekend tijdens zijn presentatie van het vijfjarenplan, het plan voor de Chinese economie in de komende jaren. Ze past in "een breder kader waarin de economische groei gebalanceerder en trager zal verlopen".

De nieuwe regel is een opvallende versoepeling nadat China zich in 2013 al minder strikt opstelde tegenover familieplanning. Twee jaar geleden maakte Peking het voor miljoenen gezinnen al mogelijk om twee kinderen te hebben, na decennia van een streng éénkindbeleid. Onder die nieuwe regels mochten koppels waarvan een van de twee partners zelf enig kind was, twee kinderen krijgen. Twee op de drie Chinese gezinnen mochten dankzij die versoepeling al twee kinderen krijgen.

Deze versoepeling wordt nu dus uitgebreid naar alle koppels. Bedoeling is het tekort aan arbeidskrachten, de vergrijzing en het onevenwicht in de verdeling tussen mannen en vrouwen onder de Chinese bevolking tegen te gaan.

Bevolkingsexplosie

De eenkindpolitiek werd ingevoerd in 1979 door de Communistische Partij en had als doel de bevolkingsgroei binnen de perken te houden om een overbevolking te vermijden, die het gevolg zou zijn van de bevolkingsexplosie na de Tweede Wereldoorlog. Het krijgen van een tweede kind werd toen strafbaar gesteld.

Er zijn altijd al verschillende uitzonderingen geweest op het beleid. De meeste etnische minderheden bijvoorbeeld, mogen in stedelijke gebieden twee kinderen hebben, en drie tot vier in landelijke gebieden.

De eenkindpolitiek leidde desalniettemin tot een groot onevenwicht in de Chinese samenleving tussen mannen en vrouwen doordat er vaker abortussen werden uitgevoerd op meisjes. Dochters kostten een doorsnee Chinees gezin namelijk meer dan zonen, onder andere door de bruidsschat wanneer het meisje zou trouwen. Jongens zouden bovendien beter voor hun ouders kunnen zorgen op financieel vlak wanneer zij op pensioen zouden zijn. In 2013 lag het aantal jongens in China verhoudingsgewijs bijvoorbeeld op 112 per 100 meisjes. In de rest van de wereld is die verhouding veel lager met 107 op 100.

Ook de vergrijzing zal in China zonder bijgestuurd beleid in de toekomst zware effecten hebben. Chinese vrouwen krijgen gemiddeld 1,55 kinderen, wat volgens demografen veel te weinig is. Een ratio van 2,1 is nodig voor een stabiele bevolking. Nu daalt het aantal Chinezen op de arbeidsmarkt sinds 2012, terwijl het aantal niet-werkenden blijft stijgen. Een steeds kleiner aandeel van de bevolking moet dus opdraaien voor een steeds stijgende zorgkost. Dit jaar is ongeveer een op de tien Chinezen ouder dan 65.

Zonder het strikte eenkindbeleid zouden nu naar schatting 300 miljoen meer mensen in China wonen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234