Woensdag 29/01/2020

China koopt Waldorf Astoria en de rest van de VS

Het beroemde hotel Waldorf Astoria wordt opgekocht door een Chinees bedrijf, en dat heeft een grote symboolwaarde. Het hotel is erkend als historisch ijkpunt voor New York. Maar China is wel heer en meester van de Amerikaanse schatkist.

Bij de opening van het Waldorf Astoria Hotel sprak toenmalig president Herbert Hoover de natie nog toe via de radio. Hij betoogde dat het hotel "een gebeurtenis was voor de vooruitgang", en dat het "de groei en het vertrouwen symboliseerde van het hele land". Dat was op 1 oktober 1931, en exact 83 jaar later komt die trots, sinds 1993 erkend als een officieel historisch 'New York City Landmark', in Chinese handen.

De Chinese verzekeraar Anbang Insurance telt 1,95 miljard dollar neer (1,55 miljard euro) voor het hotel aan Park Avenue. De huidige eigenaar, de Amerikaanse Hilton Group, zal het hotel nog wel uitbaten, maar niet meer bezitten.

Het Waldorf Astoria neemt een volledig blok in Midtown in, een stadsdeel in Manhattan. In het hotel logeerden en dineerden tal van beroemdheden, zoals Grace Kelly, Frank Sinatra, en een waslijst aan internationale staatshoofden. Eind september nog gaf de Chinese internetgigant Alibaba er de aftrap van zijn wereldwijde roadshow voor zijn recordbeursgang.

Grandeur en harde dollars gaan hand in hand in het Waldorf Astoria, dat een eigen platform heeft op het beroemde Grand Central Station en ook zijn naam schonk aan de beroemde Waldorf-salade van selderij, appel, rozijnen en walnoten.

Symbolisch

Dat net dit iconische hotel in Chinese handen komt is al even symbolisch als het voorgaande. China heeft immers een enorme hand in het financiële huishouden van Uncle Sam. De Chinezen hebben momenteel zo'n 1.273 miljard dollar aan Amerikaans schuldpapier in handen. Ze zijn daarmee met voorsprong de grootste schuldeiser van de Amerikanen.

De Amerikaanse economie is in de jaren 2001 tot 2008 sterk gegroeid, maar die groei was voornamelijk consumptiegedreven. En dat was alleen mogelijk omdat bijvoorbeeld China bereid bleek om de Amerikaanse tekorten te financieren. Door de schulden te financieren, heeft China in wezen een stuk macht in de Verenigde Staten gekocht.

Maar de financiële connectie gaat nog een stuk verder. Want naast overheidspapier hebben de Chinezen ook een flinke vinger in de economische pap van de VS. In alle essentiële sectoren hebben grote Chinese conglomeraten een belangrijk aandeel, of zelfs volledige zeggenschap. Morgan Stanley, Blackstone Group, IBM, Sheraton, General Motors, het zijn slechts enkele van de bekende namen waar Chinees kapitaal in te vinden is.

Dergelijke investeringen worden nauwlettend in de gaten gehouden door Rhodium Group, een Amerikaanse consultancybedrijf. In het voorbije anderhalf jaar werden meer Chinese investeringen gedaan in de VS dan in de elf jaren daarvoor, weten zij. En waren het in het verleden vooral staatsbedrijven uit China die investeringen deden, dan duiken er nu ook steeds meer private Chinese bedrijven op. Volgens de tellingen van de Rhodium Group zijn de Amerikaanse bedrijven waar Chinees geld in te vinden is, inmiddels goed voor 32.000 fulltime arbeidsplaatsen.

Met de schuldencrisis wereldwijd hebben de Chinezen een tandje bijgestoken om overal invloed te verwerven. Omdat het land stelselmatig meer exporteert dan het invoert, vloeit het geld vlot binnen. En verwerft het gradueel ook steeds meer macht op de wereld.

Delicaat

Dat is meteen ook de belangrijkste verklaring waarom China zich weinig inlaat met de westerse oprispingen omtrent mensenrechten. Geen enkel staatshoofd bij een ontmoeting met zijn Chinese collega, komt verder dan wat diplomatieke beleefdheden uitwisselen daarover. De Chinese motor is te belangrijk voor de globale economie, en de gigantische schuldpositie van de VS ten opzichte van Azië te delicaat.

Maar ook voor China blijft het een moeilijke evenwichtsoefening. De Chinese economie groeit voor een belangrijk deel dankzij de buitenlandse consumenten. China heeft er dan ook alle baat bij om niemand te schofferen, en ervoor te zorgen dat de westerse economieën blijven draaien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234