Vrijdag 30/09/2022

China goedgezind met vakantie

In China zit voor velen het werk erop voor dit jaar. En het nieuwe jaar belooft andermaal economische groei. Bouwvakker Wang: 'De baas wil ons na de vakantie graag terug.'

Bouwvakker Wang Li heeft een goed jaar achter de rug. "Volop werk. En goed verdienen: 150 renminbi per dag." De tegelzetter lacht. Zijn dagloon van omgerekend 18 euro, 2,50 euro per uur, is tegenwoordig normaal aan de Chinese oostkust. Vijf jaar geleden was het de helft.

Wang zit met wat collega's op een paar grote zakken in de tochtige hal van het nieuwe station van Suzhou, een industriestad in de Yangtzedelta, een uurtje rijden van Shanghai. Ze gaan naar huis, net als de tientallen miljoenen andere binnenlandse gastarbeiders. Het jaar zit erop voor de ruggegraat van de economie: volgende week maandag is de jaarwisseling volgens de Chinese kalender, dan begint het Jaar van de Draak. Het betekent vakantietijd: honderden miljoenen Chinezen hebben een week of twee vrij, de langste vakantie van het jaar.

Voordat het zover is vindt de grootste seizoensvolksverhuizing op aarde plaats. Alleen al de Chinese spoorwegen verwachten de komende weken 235 miljoen passagiers. Het betekent soms lang wachten, maar ondanks de overvolle treinen, bussen en vliegtuigen komt uiteindelijk bijna iedereen waar hij wezen wil, tenzij de weersomstandigheden ernstig tegenzitten, zoals twee jaar geleden.

Wang, een veertiger met een gelooid gezicht, stapt straks op de trein die hem naar het noorden van de provincie Anhui zal brengen, een reis van 600 kilometer. Daar in het dorp wacht zijn familie, die hij een half jaar geleden voor het laatst heeft gezien. Niet dat hij niet weet wat er thuis gebeurt, hij heeft zoals bijna iedereen in China een mobiele telefoon. "We gaan goed uitrusten, lang aan tafel zitten en lekker wat drinken", zegt de tegelzetter.

En de vrouwen gaan de dekens eens goed uitwassen. Het zijn goeie dekens, die laat je niet achter, wie weet steelt iemand ze. Ze zullen flink gewassen worden, en dan zijn ze weer klaar voor een nieuw werkjaar in de miljoenenstad Suzhou.

De economie van China mag de laatste maanden wat minder groeien, daar merkt Wang niets van zegt hij. Werk zat, ook in het nieuwe jaar. Over twee weken gaat hij met zijn collega's, die alle vijf uit zijn dorp komen, terug naar de grote stad. "De baas heeft gezegd dat er genoeg werk is. Alleen zullen de lonen wat minder omhoog gaan, misschien."

Maar straks in het dorp, bij de lokale bank, zal er een half jaarloon op zijn rekening staan. Want zo gaat dat in de Chinese bouw: je wordt per half jaar betaald, achteraf. Wang vertrouwt zijn baas: "Dat geld komt er. Hij wil ons na de vakantie graag terughebben."

Het optimisme over het nieuwe jaar wordt door velen in de immense, hagelnieuwe stationshal van Suzhou gedeeld. In Europa mogen crisisgevoelens overheersen, in China lijkt 2012 weer een jaar van groei te worden. Weliswaar geen groei van 10 procent meer, zoals voorgaande jaren, maar toch een respectabele 7 à 8 procent, luidt de prognose.

In sommige fabrieksregio's, zoals bij Guangzhou in het zuiden, worden zelfs weer personeelstekorten voorspeld. De export naar Europa en de Verenigde Staten mag teruglopen, er zijn ook steeds meer gastarbeiders die thuis in het binnenland blijven.

Niettemin zijn er ook sombere gezichten in Suzhou. Een paar twintigers in de stationshal melden dat ze maar hopen een baantje te vinden als ze komende zomer afstuderen. Voor hogeropgeleiden is dat lastiger dan voor fabriekspersoneel en bouwvakkers, want er zijn zo veel afgestudeerden tegenwoordig in China dat er te weinig banen op niveau zijn. "Vorig jaar konden velen die van onze universiteit kwamen geen goed werk vinden", zegt een meisje dat een opleiding management en design doet. "Ik hoop op een betrekking bij een staatsautofabriek, via een oom. Daar verdien je wel minder, maar je hebt in ieder geval zekerheid."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234