Zondag 16/05/2021

Video

China gaat milieu redden met plan waarvan Obama al lang droomt

Topvervuiler China komt met een ambitieus emissieplan dat de Amerikaanse plannen de loef afsteekt. Beeld AFP
Topvervuiler China komt met een ambitieus emissieplan dat de Amerikaanse plannen de loef afsteekt.Beeld AFP

Als alles goed loopt, kunnen de Amerikaanse president Barack Obama en zijn Chinese collega Xi Jinping straks een historische klimaatdeal aankondigen. Dat achterhaalde The New York Times. China zou zo voor het eerst een grootschalig programma lanceren om de uitstoot in het land vanaf 2017 drastisch terug te dringen. Ironisch genoeg is dat het plan dat Obama al veel langer in eigen land probeert door te drukken.

De Chinese president Xi Jinping zal, na een topontmoeting met Obama, een plan aankondigen dat de uitstoot van vervuilende stoffen in zijn land moet terugdringen vanaf 2017. Met het plan moet tegen 2030 de groei van die Chinese emissies een halt toegeroepen zijn. Heel concreet gaat een om een 'cap and trade'-systeem. Met die vorm van 'emissietaks' zouden de industriële spelers in China niet alleen onderling uitstootrechten kunnen verhandelen, maar komt er ook een almaar strenger plafond op die uitstoot. Dat is een marktgedreven manier om de industrie te verplichten voor schonere vormen van energie te gaan, omdat de meeste vervuilende energiebronnen zo een pak duurder worden.

In het nieuwe plan zullen bovendien prijsvoordelen worden gegeven aan groene energiebronnen en zal de overheidsfinanciering voor projecten met een hoge CO2-uitstoot "strikt beperkt" worden. De Chinese economie teert momenteel nog sterk op stroom uit zwaar vervuilende steenkoolcentrales. Los van de internationale druk voelt de Chinese regering ook de woede groeien onder de eigen bevolking over de luchtvervuiling en de smog. Daarnaast zal China ook armere landen financieren om hen te helpen met projecten die de uitstoot van broeikasgassen beperken. (lees verder onder de foto)

Barack Obama's in de VS verguisde 'cap and trade'-systeem wordt in het China van president Xi Jinping wel ingevoerd. Beeld EPA
Barack Obama's in de VS verguisde 'cap and trade'-systeem wordt in het China van president Xi Jinping wel ingevoerd.Beeld EPA

Een proces van maanden

Sinds april al wordt er gewerkt aan het emissiesysteem. De twee grootste CO2-uitstoters van de wereld hadden vorige al in Los Angeles afgesproken dat hun steden en staten voortaan het voortouw nemen bij het beperken van de uitstoot van broeikasgassen. Dat was een uitwerking van het akkoord dat Obama en Xi vorig jaar in Peking sloten.

In juni dit jaar maakte China nog bekend dat de CO2-uitstoot van het land uiterlijk vanaf 2030 moet dalen. Een van de toen gepresenteerde maatregelen was het terugdringen van de 'koolstofintensiteit' van zijn economie (de CO2-emissie per eenheid bruto nationaal product) met 60 tot 65 procent vergeleken met het niveau van 2005.

Sneller dan Obama

Ietwat ironisch is het feit dat Obama al in zijn eerste termijn probeerde om zo'n cap-and-trade-systeem voor de Amerikaanse bedrijven door het Congres te jagen. Maar de Senaat sneed dat plan toen de keel over, omdat de vrees heerste dat de Amerikaanse industrie zo de concurrentiestrijd met China zou verliezen. Nu zal China dus, sneller dan de VS, een ambitieus klimaatplan op poten hebben. Met die voetnoot dat het natuurlijk nog zeer de vraag is of China het volledige plan echt zal kunnen en willen afdwingen in eigen land.

Nog geen twee maanden geleden lanceerde Obama wel zijn eigen klimaatplan, waarbij onder meer energiecentrales verplicht zouden worden om hun uitstoot te beperken.Hoewel het plan zware kritiek kreeg van de Republikeinen zou het volgens de onderhandelaars wel genoeg gewicht in de schaal geworpen hebben om China nu ook over de streep te trekken. Mogelijk is het Chinese plan nu een nieuwe hefboom voor Obama om in eigen land de klimaatinspanningen verder op te drijven.

De deal, die dus nog wel moet worden aangekondigd, schept wel hoop voor een robuuster akkoord op de VN-klimaattop in Parijs, in december van dit jaar. "Het wordt waarschijnlijker dat we zullen slagen", zo citeert de New York Tomes een anonieme functionaris. China is de grootste vervuiler ter wereld, gevolgd door de Verenigde Staten. Maar als je de wereldwijde vervuiling per inwoner bekijkt, steekt de VS met kop en schouders boven China uit.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234