Zaterdag 17/04/2021

China

China gaat fors investeren in Oost-Europa

De Letse premier Maris Kucinskis (links) schudt de hand van zijn Chinese collega Li Keqiang tijdens een top van Midden- en Oost-Europese landen en China in Riga. Beeld REUTERS
De Letse premier Maris Kucinskis (links) schudt de hand van zijn Chinese collega Li Keqiang tijdens een top van Midden- en Oost-Europese landen en China in Riga.Beeld REUTERS

China wil zijn investeringen in Oost- en Midden Europa fors opvoeren. Het heeft een investeringsfonds opgezet van 10 miljard euro voor de financiering van 'projecten' in de oostelijke helft van Europa.

Met dat China Centraal Europa Fonds CCEF als basis kunnen veel grotere investeringen worden gedaan. De Industrial and Commercial Bank of China ICBC gaat ervan uit dat het fonds ook nog eens 40 miljard euro zal kunnen lenen, zodat in totaal voor 50 miljard euro aan investeringen kan worden gedaan.

Volgens de bank zullen met het fonds vooral investeringen worden gedaan in sectoren zoals infrastructuur, productie van consumentengoederen en higtech-industrie. In de regio waar het CCEF gaat opereren, zegt China vorig jaar voor 5 miljard euro te hebben geïnvesteerd. Overigens kan het fonds op termijn ook worden gebruikt om investeringen in andere Europese landen mee te financieren. Het fonds zal worden gerund als een particulier fonds, maar het krijgt wel een volledige staatsgarantie van de Chinese regering.

China is een grote investeerder in Europa, en investeert steeds meer. Volgens de Chinese krant South China Morning Post groeiden de Chinese investeringen in Europa in 2015 met 44 procent. Dit jaar gaat het ook hard. Zo kondigde ChemChina aan de Zwitserse zaad- en landbouwgifproducent Syngenta over te nemen voor rond 40 miljard euro.

Pirelli

China heeft al veel overgenomen. Vorig jaar werd Pirelli voor 7 miljard Euro Chinees eigendom. In Nederland is ADO Den Haag Chinees, in Italië werd Frank de Boer als trainer van Inter Milan ontslagen middels een sms'je van de Chinese eigenaar. Ook in Frankrijk (Souchaux-Montbeli), Spanje (Espanyol) en Engeland (Aston Villa) bezit China voetbalclubs.

In Engeland stond China op het punt mee te bouwen aan de nieuwe kerncentrale Hinkley Point C, maar de Britse regering heeft dat project voorlopig op de lange baan geschoven. In Nederland kocht het Chinese Anbang vorig jaar verzekeraar Vivat (Reaal), en een jaar eerder de trailerverhuurder TIP en de handelsmaatschappij Nidera.

11 miljard euro

In 2015 investeerde China in de hele Europese Unie 11 miljard euro, zo becijferde de Rhodium Group. Het afgelopen jaar ging bijna de helft van de Chinese investeringen in Europa naar Duitsland: 10 miljard euro. Duitsland is nog steeds favoriet: het Chinese bedrijf Midea nam deze zomer nog voor 1,2 miljard euro een kwart over van de aandelen van de Duitse robotfabriek Kuka.

Bondskanselier Angela Merkel probeerde nog een 'Europese oplossing' voor de aandelen van Kuka te vinden, maar dat lukte haar niet. De Europese investeringen in China lagen vorig jaar ook op 11 miljard euro, maar hier is de de tendens juist dalende. In het afgelopen kwartaal investeerden bedrijven uit de Europese Unie nog maar voor 1,7 miljard euro, het laagste niveau in zeven jaar.

Volgens de Brusselse denktank Bruegel gaat 19 procent van alle buitenlandse investeringen van China naar Europa, en slechts 13 procent naar Noord-Amerika.

Nieuwe Zijderoute

Het nieuwe fonds werd gelanceerd bij een bijeenkomst in Riga, door de Chinese premier Li Keqiang. Die was zaterdag in de Letse hoofdstad voor de topconferentie '16+1', een jaarlijkse vergadering van de regeringsleiders van China met elf Oost-Europese leden van de EU en vijf Balkanlanden. China heeft grote interesse in Oost-Europa en de Balkan. Het land investeert grote bedragen in de verbinding over land tussen China en dat deel van Europa, in het kader van wat het noemt de Nieuwe ZijdeRoute. In dat verband worden spoorlijnen aangelegd die China moeten verbinden met Piraeus in Griekenland, en met Rotterdam. De haven van Piraeus is al in Chinese handen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234