Zaterdag 16/10/2021

Politieke relaties

China en Rusland houden samen militaire oefeningen op de Middellandse Zee

De Russische president Vladimir Poetin en zijn Chinese collega Xi Jinping op de festiviteiten van de 70-jarige herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog. Beeld PHOTO_NEWS
De Russische president Vladimir Poetin en zijn Chinese collega Xi Jinping op de festiviteiten van de 70-jarige herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog.Beeld PHOTO_NEWS

In het licht van de sancties die de Verenigde Staten en Europa aan Rusland willen opleggen voor diens rol in de Oekraïense crisis, lijkt Vladimir Poetin vastbesloten de banden met China nog eens aan te halen. Beide landen nemen dan ook deel aan een gedeelde militaire oefenactie in het Middellandse Zeegebied. 

Voor het eerst lanceren Rusland en China gezamenlijke militaire oefeningen in het Middellandse Zeegebied. Het lijkt erop dat de landen met die acties hun onderlinge relaties nog verder willen verbeteren. Ongeveer tien oorlogsschepen zullen deelnemen aan de oefeningen die volgende week maandag van start gaan en vermoedelijk zullen duren tot 21 mei. Het is de zoveelste actie die Rusland onderneemt om de banden met China aan te halen sinds Amerika en Europa ermee dreigen het land sancties op te leggen omwille van hun rol in de situatie van Oekraïne.

Nieuwe wereldorde

Anatoly Antonov, Russisch assistent-minister van Defensie, liet al verstaan dat de militaire samenwerking tussen Rusland en China erop wijst dat beide landen een goede verstandhouding hebben over de "uitdagingen en bedreigingen waar ze zich vandaag voorgeplaatst zien". Zo zijn ze er beiden van overtuigd dat "de huidige wereldorde aan een structurele hervorming onderworpen moet worden".

De uitlatingen van Antonov liggen in lijn met enkele uitspraken die president Poetin zich liet ontvallen tijdens de feestelijke parade die zaterdag plaatsvond in Moskou om het einde van de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Poetin liet toen verstaan dat het huidige internationale politieke klimaat de 'globale ontwikkeling' ondermijnde door 'voortdurende pogingen om een eenzijdig aangestuurde wereldorde te creëren', waarmee hij een verwijtende knipoog naar de Verenigde Staten gaf.

Anti-Amerika

Ook present op de Russische herdenkingsplechtigheid was Chinees president Xi Jinping. Ook andere anti-Amerikaanse leiders zoals Raul Castro van Cuba en waarnemend Venezolaans president Nicolas Maduro waren die dag aanwezig. Westerse leiders waren er niet: die boycotten de herdenkingsplechtigheid uit protest tegen de Russische annexatie van Crimea.

China heeft er in het recente verleden overigens geen geheim van gemaakt, de overmacht van de Verenigde Staten op de Pacifische oceaan te willen terugdringen. Al sinds 2012 voeren China en Rusland overigens gezamenlijke militaire oefeningen uit in de wateren voor de Russische kust. De geplande oefeningen op de Middellandse Zee hebben - naar eigen zeggen - dan ook als voornaamste doel 'de vriendelijke banden tussen hun beider landen extra aan te halen' en 'op een versterkte manier in te spelen op de uitdagingen en bedreigingen waarmee ze op zee geconfronteerd worden.'

Amerikaanse leger houdt militaire oefening in Georgië

Ook de Verenigdse Staten gingen recent een nieuwe militaire samenwerking aan. Gisteren ging het land van start met militaire oefeningen in de Kaukasische republiek Georgië. Die zet zou Rusland - in het verleden nog heerser over het gebied - wel eens danig kunnen irriteren.

Ongeveer 600 Amerikaanse en Georgische militairen nemen deel aan de acties. Voor de oefeningen transporteerden de VS voor de eerste maal in de geschiedenis een volledig gemechaniseerd korps vanuit Bulgarije overheen de Zwarte Zee naar Georgië. "De oefeningen betekenen een grote stap in onze training en in onze internationale samenwerking met het land", zei brigadier Mark Loeben van het Amerikaanse leger.

Georgië kan overigens rekenen op steun vanuit de Verenigde Staten voor hun vraag om toe te treden tot de NATO. Dat voorstel wordt echter heftig afgewezen door Russische tegenhangers. Rusland vocht in 2008 nog een korte oorlog - van vijf dagen - uit met Georgië en steunt er ook vandaag nog enkele separatistische groeperingen die zich liever van het land zouden afscheuren.

De oefeningen gaan door op de militaire basis van Vaziani nabij de hoofdstad Tbilisi, die tot enkele jaren geleden in handen van de Russen was. Pas toen het land door Europa gedwongen werd tot een wapenuitvoer, kwam de basis vrij.

Georgisch minister van Defensie Tina Khidasheli laat weten dat het land geenszins een oorlog aan het voorbereiden is: "De oefeningen zijn niet gericht tegen iemand. We bereiden ons voor op vrede. Om die te behouden hebben we een sterk Georgisch leger nodig."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234