Zondag 25/07/2021

China eist schadevergoeding voor Ping An

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

De Belgische regering is niet van plan om 1,8 miljard euro op te hoesten om de verliezen van de Chinese verzekeraar Ping An in Fortis te compenseren. China heeft daarvoor een schadeloosstelling geëist. Peking dreigt er zelfs mee niet meer te investeren in België. 'De waarde van de aandelen van Ping An was al fors geslonken toen de regering Fortis te hulp snelde', reageert het kabinet-Leterme.

De ontmanteling van bank-verzekeraar Fortis blijft boze reacties uitlokken. Na de rechtszaken die kleine beleggers hadden aangespannen tegen de uitverkoop ervan aan de Franse bank BNP Paribas en de Nederlandse staat, gooit nu ook Ping An, de grootste aandeelhouder van Fortis, zijn gewicht in de strijd.

Met behulp van de Chinese overheid probeert Ping An druk uit te oefenen op de Belgische overheid om de 1,8 miljard euro die de verzekeraar in Fortis had geïnvesteerd terug te krijgen. De Chinezen vinden dat de Belgische regering geen beslag had mogen leggen op Fortis.

In een dubbelverdrag tussen de Belgisch-Luxemburgse Economische Unie en China over de wederzijdse bescherming van investeringen staat dat niet tot nationaliseringen kan worden overgegaan. Deze bepaling werd indertijd op vraag van België toegevoegd aan het verdrag om Belgische investeringen in China te beschermen. Peking doet nu een beroep op het verdrag om een schadeloosstelling.

Leterme liet gisteren weten dat er "discreet gewerkt" wordt aan een oplossing. Er waren de voorbije dagen al contacten met de Chinezen. Maar het ging daarbij hard tegen onzacht, is te horen.

België heeft het verdrag over de wederzijdse bescherming van investeringen nog niet geratificeerd. Het Waalse Gewest is nog niet rond met deze procedure. Dat argument maakt weinig indruk in Peking. China dreigt met het opblazen van de goede handelsrelaties als er geen oplossing komt voor Ping An.

Ons land is evenwel niet van plan om China 1,8 miljard euro te betalen. Niet alleen dreigt dan een nieuwe rondje van eisen tot schadevergoeding van andere aandeelhouders, op het kabinet-Leterme heeft ook andere argumenten, zegt woordvoerder Peter Poulussen. "De waarde van de aandelen van Ping An was al fors gedaald toen de regering Fortis eind september ter hulp snelde. Bovendien onthield de vertegenwoordiger van Ping An - Louis Cheung Chi Yan - zich bij de goedkeuring door de raad van bestuur van de nationalisatie. Wie zich onthoudt sluit zich aan bij de meerderheid," zegt hij.

De overheid besloot begin oktober Fortis Bank te nationaliseren in afwachting van een overname door BNP Paribas een van de komende dagen. De nationalisatie moest volgens de regering voorkomen dat het noodlijdende Fortis over kop zou gaan.

Kleine beleggers probeerden de ontmanteling van Fortis terug te draaien, maar stuitten op een njet van rechters. Ping An probeerde eerst de ontmanteling van Fortis op de agenda van de aandeelhoudersvergaderingen van 1 en 2 december te plaatsten, zodat de aandeelhouders die konden afblokken. Maar Fortis ging daar niet op in.

Ping An bezit nu ongeveer 5 procent van de aandelen van de Fortis Holding. Na de ontmanteling van Fortis bezit die groep enkel nog de internationale verzekeringsactiviteiten van het vroegere Fortis, wat cash en een pak rommelkredieten.

De oppositie toont begrip voor reactie van Ping An. "Het Fortisdossier is op een amateuristische manier aangepakt. Leterme heeft heel snel gehandeld en iedereen buitenspel gezet. Hij heeft geschiedenis willen schrijven en zich in het bankendossier als grote redder van het vaderland willen opwerpen. Wel, hij schrijft nu geschiedenis", zegt Rob Van de Velde van Lijst Dedecker. Hij raadt de regering aan snel een dading te sluiten met de Chinezen. "Als dit dossier onoordeelkundig wordt aangepakt dreigt er enorm veel schade voor de Belgische economie." (Johan Corthouts)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234