Donderdag 25/04/2019

gendergelijkheid

China-correspondent van BBC neemt ontslag: "Ik verdien 50 procent minder dan mannelijke collega's"

Carrie Gracie (rechts). Beeld Wikimedia Commons / Joi Ito

Journaliste Carrie Gracie, die voor de Britse openbare omroep verslag uitbrengt vanuit China, heeft haar ontslag aangeboden omdat ze veel minder verdient dan haar mannelijke collega's. In een open brief hekelt ze de "geheimzinnige en illegale verloningscultuur" van de BBC.

Volgens Gracie staat de BBC voor een "vertrouwenscrisis", nu duidelijk is geworden dat tweederde van de werknemers die meer dan 170.000 euro per jaar verdienen mannen zijn. 

De BBC gaf vorig jaar een lijst vrij met werknemers die meer dan 170.000 euro per jaar verdienen. Daaruit blijkt dat Gracie's mannelijke collega's - VS-correspondennt Jon Sopel (225.000 tot 282.000 euro per jaar) en Midden Oosten-correspondent Jeremy Bowen (170.000 tot 225.000 euro per jaar) - veel meer verdienen dan zijzelf en Katya Adler, correspondente voor Europa. De twee vrouwen stonden niet op die lijst, en verdienen dus minder dan 170.000 euro.

Gracie eiste daarop dat haar loon gelijkgesteld zou worden aan dat van haar mannelijke collega's, maar onderhandelingen draaiden op niets uit. "In de plaats daarvan bood de BBC me een grote loonsverhoging aan. Die kwam nog altijd niet in de buurt van wat mijn mannelijke collega's verdienen."

Equality Act

"The Equality Act 2010 stelt dat mannen en vrouwen die hetzelfde werk doen hetzelfde loon moeten ontvangen", aldus Gracie. "Maar in juli van vorig jaar kwam ik te weten dat in het voorbije jaar twee mannen minstens 50 procent meer verdiend hebben dan twee vrouwen." De correspondente is het zat en heeft haar job in het BBC-kantoor van Peking vorige week opgegeven. Ze blijft echter wel voor de Britse omroep werken, op de redactie in Londen, "waar ik een gelijk loon verwacht".

De BBC houdt vol dat er "geen systematische discriminatie gebeurt jegens vrouwen". 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.