Maandag 18/01/2021

Chicago: Nieuwe wind door the windy city

De derde stad van de VS wil af van haar imago als tochtige, nare gangsterstad. Chicago is juist warm, vriendelijk, cultureel fijnzinnig en een waar mekka voor foodies.
'Het is hier nog nooit zo leuk geweest.'

Een zomeravond in Chicago kan er als volgt uitzien: je vult een koelbox met het plaatselijke Goose Island-bier, je klemt een deken en een zak tortillachips onder je arm en fietst naar het grote grasveld van Millennium Park. Wolkenkrabbers blinken in de ondergaande zon, het Michiganmeer ligt er rimpelloos bij en het symfonieorkest speelt Mozart. Gratis.

"We zitten hier graag na het werk", zegt de 21-jarige Maeghan terwijl ze wijst naar de spiegelende toren van een verzekeraar. Haar collega's stapelen broodjes pastrami op een klaptafeltje. "En soms verderop bij het Shedd Aquarium. Daar spelen ze jazz." Zover het oog reikt, zitten vrienden en families op kampeerstoelen rond hun koelbox. Verderop spelen kinderen tussen enorme lichtsculpturen waar ook water uit spuit. Een mooie afsluiting van een dagje strand of een bezoek aan het naastgelegen Art Institute - het beste museum ter wereld volgens TripAdvisor.

Terrasjesstad

Zeg 'Chicago' en de meeste mensen denken aan misdaad, wolkenkrabbers, spareribs en de bijnaam 'Windy City'. Maar Al Capone is allang dood, de Prairie School-architectuur benadrukt het horizontale vlak, nieuwe koks presenteren geraffineerde gerechten en de zomers zijn juist tropisch. En wat opvalt: de sfeer is gemoedelijk. Vraag het aan de strandwacht, de topkok of de jonge webdesigner; allemaal zeggen ze: "In Chicago heerst de Midwest-mentaliteit. Vriendelijker, socialer, minder competitief dan bijvoorbeeld New York of San Francisco."

In Chicago gaan pas eind mei de donsjassen uit. Waarschijnlijk vieren de Chicagoans daarom hun warme, vochtige zomer zo uitbundig. Zelfs op maandagavond zitten de terrassen op straat vol, zijn alle volleybalvelden op het strand bezet en wachten cocktaildrinkers geduldig voor de lift naar het nieuwste dakterras met uitzicht op het meer. Buiten The Loop, de verhoogde metrolijn rond het centrum, vinden de spannendste vernieuwingen plaats.

Chicago was ooit de varkenshoofdstad van de wereld. Van heinde en verre brachten ranchers hun dieren naar de stad voor de slacht en verder vervoer per boot of trein. Daarom staan er zo veel pakhuizen net buiten het centrum van de stad. En net als eerder in New York gebeurde, maken de mannen met lange messen in het Meat Packing District plaats voor restaurants, hotels en creatieve bedrijven. "Ik begon hier 35 jaar geleden", zegt Mario Farias voor de deur van zijn kipverwerkingsbedrijf. "Toen rook je nog het bloed van dieren op straat." Nu zijn er nog vijf van de vijftig slachterijen over. De besnorde Farias, gekleed in witte labojas, schuift zijn petje van de Chicago Blackhawks omhoog. "Zie je dat grote gebouw aan de overkant? Dat was ons koelhuis voor vlees: nu trekt Google erin."

De buurt draait om Fulton Market, waar bijna wekelijks nieuwe restaurants opengaan. "Worsten, charcuterie en biefstuk; dat hoort bij deze buurt", zegt de 27-jarige manager van Publican Quality Meats. Naast de open keuken hangen halve koeien aan haken, gekocht van diervriendelijke boeren uit de provincie. "De smaak van de Chicagoans wordt verfijnder", zegt chef Andrew Zimmerman, die een Michelinster verdiende voor zijn restaurant Sepia. Typerend gerecht: maïskolven met een zwart-blauwe schimmel erop. "Amerikanen gooien die weg, maar Mexicanen koesteren ze als truffels."

Viva gentrificatie

Met de komst in de wijk van Google en Facebook verandert ook de samenstelling van de buurt. Meer koffietenten, modewinkels, dure lofts om in te wonen en coole hotels als Soho House, Nobu en ACE. Bewoner Wally Braun is er blij mee. "Er wordt veel gemopperd over gentrificatie. Maar dit was ooit een slechte buurt met veel dronkenlappen en rassenrellen." De 77-jarige gepensioneerde leidt nu graag bezoekers rond als vrijwilliger. "Het is hier nog nooit zo leuk geweest."

Rond metrohalte Logan Square ligt een woonbuurt waar de huur nog te betalen is. En, belangrijker voor bezoekers: waar je op zaterdag lekkere dingen kunt kopen op de biologische markt, bier en charcuterie kunt bestellen in een brouwerij en vintageflipperkasten kunt proberen voor 50 cent.

In een hangmat bij zijn huis rust de 25-jarige Zachery even uit. Hij werkt voor het retrofietsenmerk Shinola. "Onze winkel is verderop in Wicker Park, maar daar is de huur niet meer te betalen. Ik woon hier, net als veel studenten en jonge gezinnen." En dus volgen biologische eetcafés, juicebars, barbershops en andere winkeltjes.

Een greep uit het aanbod: restaurant Longman & Eagleziet eruit als een whiskeybar op de hoek - en dat is het ook, maar het café heeft ook een Michelinster dankzij creatieve gerechten als varkenskopvlees in een grote kom met pap. Hun Lapsang Souchong-thee rijpt eerst acht maanden in een bourbonvat. "Ik wil mijn gasten uitdagen", zegt chef-kok Jared Wentworth, die al vijf restaurants heeft en op de pagina hiernaast zijn favo adresjes deelt. "De Chicagoans staan open voor vernieuwing."

Loop een stukje over Milwaukee Avenue, ook wel hipster highway genoemd, en je passeert het populaire Lula Café (biologisch), Bow Truss koffiebranders, Emporium (retro speelhal), Revolution (microbrouwerij), Owen Alchemy (detoxbar). 'You are beautiful' staat er op een grote wandschildering naast een tekening van cultfiguur Al Bundy met een hand in zijn broek. Op een parkeerplaats onder de verhoogde metrobaan verdringen Mexicanen zich bij een burritokraampje. Hele families gebruiken daar de motorkap van hun geparkeerde voertuig als eettafel.

Hoekcafé Fat Rice loop je zó voorbij. De eigenaren ontdekten dat hun achtergronden - zij Chinees, hij Portugees - tot mooie dingen kunnen leiden. Ze reisden naar Macau, de voormalige Portugese kolonie in China, om kookles te nemen. Sindsdien serveren ze stokvis met tamarinde en chorizo met babi pangang. Veel buurtbewoners bestellen het gerecht Fat Rice, een feestelijke pot oosterse paella.

The sky is the limit in the States, ook in de keuken.

Praktisch

Vliegen: United Airlines vliegt dagelijks naar Chicago vanaf 710 euro (united.com). Slapen: De monumentale Chicago Athletic Association is een voormalige sportclub voor mannen, nu een hotel (chicagoathletichotel.com). Goedkoper: The Freehand Hostel, met cocktailbar en wasserette (thefreehand.com). Op Logan Square kun je slapen boven de sterrenbistro Longman & Eagle (longmanandeagle.com).

Goede informatie per buurt: choosechicago.com.

Wanneer gaan?: Het 'zomerseizoen' loopt in Chicago van midden april tot oktober, met toeristische pieken in juli en augustus. Je gaat dus best net voor of na de hausse, als je grote massa's en overvolle hotels wilt mijden. In de winter kan het er bar koud en guur zijn.

---

Spotted by locals

Chicago bulkt van de culi- en shoppareltjes. Drie connaisseurs delen hun favorieten.

Jared Wentworth (42)

Een herberg met een paar kamers erboven, dat had kok Jared Wentworth voor ogen toen hij vijf jaar geleden Longman & Eagle opende op een hoek van Logan Square. Zijn whiskybar en eetcafé won een Michelinster, maar het bleef een buurtkroeg. Inmiddels is Jared bezig met zijn vijfde restaurant, woont hij in een oud theater in de ruige wijk Pilsen, en overwintert in Hawaï. De innovatieve topkok komt graag in de volgende restaurants:

Lao Szechuan

"Voor een krankzinnige keuze in authentieke, superhete Szechuan gerechten. Ze hebben ook goede hotpots, en de sfeer is relaxed."

chicagolaoszechuan.com

Blackbird

"Het vlaggenschip van chef Paul Kahan - met Michelinster - combineert techniek en verfijning in een strak ontworpen restaurant. Het voedsel is uitstekend, de service ook."

blackbirdrestaurant.com

Sun Wah BBQ

"Topadres voor geweldige barbecue-eend. Ieder dier wordt trouwens lekker door langzaam te garen met de Chinese BBQ-techniek. Betaalbaar, met ook nog prima bami." sunwahbbq.com

Schwa

"Collega Michael Carlson combineert techniek en smaak op geniale wijze. Het valt niet mee hier een reservatie te krijgen, maar je moet het eens geproefd hebben."

schwarestaurant.com

Duck Inn

"Prima buurtrestaurant met een mooie binnentuin om van de zomer te genieten. Goed bedachte hapjes aan de bar en een prima wijnselectie."

theduckinnchicago.com

Grace

"Drie Michelinsterren spreken voor zich. Ze serveren waarschijnlijk de meest opwindende maaltijd in Chicago op dit moment."

grace-restaurant.com

Nico

"Waanzinnig goed en verfijnd zeebanket uit Italië. Een van mijn lievelingseetplekken."

nicoosteria.com

George Vlagos (34)

George Vlagos maakt ambachtelijke laarzen en instappers: van volnerfleer, gestikte naden en zolen van leer. Met trots gemaakt in de VS. Dat geldt ook voor de vintage jeans, parka's, truien en tassen in zijn winkel Independence op Oak Street (independence-chicago.com). Zelf winkelt hij graag bij de volgende zaken:

RSVP Gallery

"Unieke, moderne winkel met een focus op kwalitatief hoogstaande streetwear." rsvpgallery.com

Penelopes

"Onafhankelijke boetiek in Chicago die betaalbare mode verkoopt. Ze bieden ook een beperkte selectie raw denim, en enkele Made in USA-merken."

shoppenelopes.com

Trunk Club

"Bezoek deze mannenclub als je samen met een stylist nieuwe stukken voor je garderobe wilt uitzoeken. Het leukste is dat de stylist je niks extra kost."

trunkclub.com

Apartment Number 9 "Dezelfde topmerken als bij Barneys, maar zo'n kleine zaak vist de beste stukken per merk er alvast voor je uit. Dat winkelt een stuk makkelijker." apartmentnr9.com

Nandini Khaund (38)

Cocktailbar Cindy's op het dak van het coole Chicago Athletic Association is in handen van een exotische Amerikaans-Indiase dame die tevens orgel speelt in een metalband. Khaund baarde ooit opzien door varkensbloed in haar cocktails te verwerken, nu serveert zij pistachemelk met gin en kardemom, of margarita's van watermeloen. Ook lekker.

Rainbo Club

"Instituut voor plaatselijke weirdo's, goedkope drank en maffe kunst. Barman Kenny experimenteert graag met muziek en maakt politieke wandtapijten."

1150 N Damen Ave

Queen Mary Tavern

"Fijne, kleine kombuis met

intieme sfeer. Ze serveren oesters en bijzondere rumcocktails, sterk genoeg voor zeelui." queenmarytavern.com

Caffe Streets

"Verbazingwekkend creatieve koffie en biofruitsapjes van macrobiotische chef Jelena in een coole, Europese sfeer."

caffestreets.com

Miller's Pub "Ultieme oudemannenbar in downtown Chicago. Barmannen Tony en Beeker maken er heftige drankjes, terwijl ze met elkaar kibbelen achter de bar."

millerspub.com

Lost Lake

"Fantastische bar om even te ontsnappen, met een vleugje Hollywood jaren 30, en wel 100 Tiki-Classics op de kaart."

lostlaketiki.com

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234