Vrijdag 19/04/2019

Tessenderlo

Chemisch lek in Tessenderlo gedicht: "Geen gevaar voor (school)omgeving"

Archiefbeeld: eerder dit jaar, op 29 maart, was er ook al eens een chloorlek bij Vynova. Beeld Foto Royackers

In Tessenderlo is vanmorgen even het rampenplan afgekondigd na een chemisch lek bij het bedrijf Vynova, vlak bij het dorpscentrum. Het lek kon snel gedicht worden, en het bedrijf benadrukt dat er op geen enkel moment gevaar was voor de omwonenden, die via BE-Alert verwittigd werden.

Rond 6.30 uur kwamen er zoutzuur (HCl) en monovinylchloride (MVC) vrij op de bedrijfssite in Tessenderlo. "Het lek ontstond bij de opstart van een nieuwe installatie voor de productie van monovinylchloride. De installatie is meteen stopgezet. Het lek was meteen onder controle. Er is op geen enkel moment sprake geweest van een explosie of brand", zo maakt Vynova Belgium bekend.

Rampenplan

Omdat de mogelijkheid bestond dat er een gaswolk zou afdrijven buiten de fabrieksgrenzen, werden de externe hulpdiensten en de gemeente verwittigd. Rond 7.20 uur werd de gemeentelijke fase van het rampenplan afgekondigd. Omwonenden kregen de raad ramen en deuren gesloten te houden. In de ruime omgeving van de site werden metingen uitgevoerd en daaruit bleek dat er geen schadelijke stoffen aanwezig waren. Rond 8 uur werd het gemeentelijk rampenplan opgeheven.

"Bij het incident vielen geen gewonden. Op geen enkel moment was er gevaar voor de omwonenden", aldus Vynova. Zoutzuur en monovinylchloride zijn tussenproducten die gebruikt worden voor het fabriceren van pvc.

Eerder dit jaar werd de locatie al eens ontruimd na een chloorlek.

Vynova in Tessenderlo. Beeld BELGAONTHESPOT
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.