Vrijdag 20/05/2022

Sparen

Checklist: hoeveel kunt u lenen voor uw woning?

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Een huis kopen heeft een grote impact op financieel vlak. Op voorhand weten hoeveel u kunt lenen, kan dus interessant zijn. Uiteindelijk beslist de bank over uw limiet, maar u kent best ook uw eigen grenzen. Met onderstaande checklist vertrekt u met een gerust gemoed op huizenjacht.

Dries Van Damme

1. Wat is uw maandelijks netto-inkomen?

Banken houden van zekerheid. Als u een vast loon hebt, zijn ze meer geneigd om een grote som geld te lenen. Heeft ook uw partner een vaste job, dan is dat een extra troef. Zonder vast werk is het een stuk moeilijker - maar niet onmogelijk - om een hypothecaire lening te krijgen. U moet dan bewijzen dat u in de toekomst toch voldoende terugbetalingsmogelijkheid kan garanderen.

Werkt u in een tijdelijk contract? Vraag dan aan uw werkgever een intentieverklaring, waarin zwart op wit staat dat uw contract zal verlengd worden of op termijn zal omgezet worden naar een vast contract. Heeft uw partner vast werk? Dan kunt u een gezamenlijke lening afsluiten.

Vuistregel loon versus lening

Hoeveel van uw loon moet u nu reserveren voor de afbetaling van uw woonlening? De vuistregel is: minstens een derde van uw netto inkomen. U kunt uw vaste kosten ook gedetailleerd in kaart brengen, dat geeft nog een iets beter inzicht in wat u kwijt kan aan uw lening. Laat wel nog iets opzij staan voor onverwachte financiële uitgaven en reserveer ook het nodige om bijvoorbeeld te blijven pensioensparen.

En natuurlijk moet u ook een bedrag reserveren voor uw levensonderhoud. Uit een recente studie blijkt dat een alleenstaande in België maandelijks ongeveer 970 euro nodig heeft om rond te komen. Voor koppels is de richtlijn 1.200 euro.

Verschillen uw inkomsten per maand? Bekijk dan uw jaarinkomen en bereken op basis daarvan uw gemiddelde maandinkomen.

TIP - U kan hier een simulatie van enkele woonkredieten maken, om een idee te krijgen van welk krediet haalbaar is voor u en welke interestvoeten momenteel gelden.

2. Hoeveel kan ik lenen van het totale bedrag?

Uiteraard vraagt de bank eerst en vooral welk percentage van het totaalbedrag u wil lenen. Hoe meer u zelf kunt betalen, hoe groter de kans dat de bank het resterende bedrag zal bijleggen. Is uw oog bijvoorbeeld gevallen op een huis van 280.000 euro en kunt u 140.000 euro zelf ophoesten? Dan is de kans groter om 140.000 te krijgen dan wanneer iemand datzelfde bedrag vraagt voor een huis van 200.000 euro. Met een hoge eigen inbreng stijgt ook de kans dat u relatief goedkoop zal kunnen lenen.

Vuistregel eigen inbreng

Adviseurs raden meestal aan om 20 procent van uw huis met eigen kapitaal te bekostigen. Meer dan 80 procent van het bedrag lenen is tegenwoordig niet evident. Even was er zelfs sprake van dat de Nationale Bank woonleningen van meer dan 80 procent zou gaan verbieden. Hou er sowieso rekening mee dat de kapitaalvereisten strenger zijn als u met weinig eigen inbreng naar de bank trekt.

100 procent lenen?

U zal niet zoveel banken vinden die bereid zijn om het aankoopbedrag voor uw huis voor 100 procent te lenen. Vroeger waren banken soms bereid om het bedrag van de notariskosten van de hypotheek te lenen en dus een quotiteit van 115 procent te verstrekken. Sinds de financiële crisis is die kans vrijwel nihil.

Lees ook: wat krijgt u van de overheid cadeau als u een huis koopt?

3. Hoelang wilt u lenen?

Veel financiële instellingen laten toe om uw lening over een lange periode af te lossen, tot zelfs veertig jaar. Klinkt aanlokkelijk, maar een langere looptijd houdt in dat u een pak meer interesten betaalt. Bespreek met de bank welke looptijd in uw situatie het interessantst is.

TIP: Vergelijk hypothecaire leningen en check de impact van de duurtijd op het maandelijks af te betalen bedrag

4. Geld lenen kost geld

Bovenop het aankoopbedrag voor uw huis komt de rente die de bank aanrekent voor de lening. Sluit u een lening met vaste rentevoet af, dan blijft dezelfde gunstige rentevoet de hele looptijd gegarandeerd, zelfs als de rente weer de hoogte ingaat.

TIP: Om te weten welke banken de meest gunstige rente bieden, is het handig vooraf al een simulatie te doen

Lees ook:

Waar moet u op letten bij het afsluiten van een woonlening?

KBC verwacht stijging rente op woonlening met 0,80% in 2018

Is het zinvol om uw woonlening vervroegd terug te betalen?

Bron: spaargids.be.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234