Maandag 13/07/2020

Château Delvoye in Gembloux

Kunstenaar heeft 3,3 miljoen euro veil voor immens dertiende-eeuws kasteel Corroy-le-Château

Wim Delvoye mag zich voortaan de eigenaar noemen van Corroy-le-Château in Gembloux (DM 22/9). De kunstenaar had 3,3 miljoen euro veil voor het kasteel. Hij hoopt er een tentoonstellingsruimte van te maken. 'Het enige waar ik nog vertrouwen in heb, zijn mooie dingen. Die verliezen nooit hun waarde.'

Door lotte beckers

GEMBLOUX l Hiermee waagt de kunstenaar zich al aan zijn tweede kasteelproject: in mei dit jaar kocht hij al het kasteel van Kwatrecht op, maar problemen met vergunningen overtuigden hem om het Oost-Vlaamse kasteel te laten voor wat het is.

"Een coup de foudre." Meer heeft kunstenaar Wim Delvoye niet nodig om zich een kasteel aan te schaffen. Tijdens een eerder gemoedelijke openbare veiling wisselde Corroy-le-Château van eigenaar. Het kasteel is een van de best bewaarde middeleeuwse burchten van Europa. Het bieden begon aan 2,1 miljoen euro, peanuts voor een instapklaar kasteel met ruim 5.500 vierkante meter woonoppervlak en omgeven door een twaalf hectaren tellend park. Dat het startbedrag zo laag lag, is te wijten aan het feit dat het het kasteel een geklasseerd gebouw is, waardoor de exploitatiemogelijkheden eerder beperkt zijn. Bovendien geniet mede-eigenares Marie-Claire van Trazegnies het vruchtgebruik tot haar overlijden.

Hoewel de veilingzaal goed gevuld was met heren in maatpakken en opgeklede dames, waren er slechts drie gegadigden die effectief een bod uitbrachten. Eén bieder, een projectontwikkelaar die had gehoopt een deel van het kasteel om te vormen tot horecazaak, moest al snel afhaken. Het bieden ging verder tussen Delvoye en een topbankier. Ze stuwden elkaar tot 3,3 miljoen euro, Delvoye sloot af met het hoogste bod. De zichtbaar zenuwachtige kunstenaar werd daarna overspoeld door zowat heel de zaal, en wist duidelijk even niet wat hem overkwam.

Corroy-le Château is sinds zijn bouw in de dertiende eeuw nooit verkocht geweest, maar een dispuut binnen de familie van Trazegnies bracht het kasteel dan toch op de markt. "Ik las het verhaal in de krant, en werd op slag verliefd. De geschiedenis van het kasteel is ongelooflijk, en het domein prachtig", vertelt Delvoye. "Ik hoef, voor alle duidelijkheid, absoluut niet in zo'n spel te gaan wonen, maar ik hoop het om te toveren tot een expositieruimte. Ik ben van plan er iets prachtigs van te maken. Het is niet makkelijk om moderne kunstwerken tentoon te stellen, en musea zijn gebonden aan deadlines en politieke beslissingen. Dat verhindert hen soms om topkwaliteit te leveren. Ik hang nergens vanaf, dus kan voluit gaan. Er is een tijd van nemen en geven. Ik heb in mijn carrière al veel genomen, nu is het tijd om iets terug te geven."

Erg concreet zijn de plannen van Delvoye nog niet, maar hij spreekt alvast over sculpturen in het kasteelpark, en ook zijn antiekverzameling zou hij eventueel naar het kasteel verhuizen. "Het is werkelijk een prachtig domein, dus ik vind echt dat de mensen moeten komen kijken. Maar ik voel me op dit moment nogal overdonderd, dus ik ga deze aankoop eens rustig laten bezinken, om dan de mogelijkheden te bekijken." Toch legt Delvoye zichzelf al een voorzichtige deadline op: in 2010 hoopt hij het project rond te hebben, want dan viert de Cloaca, een van zijn bekendste werken, zijn tiende verjaardag.

"Zaak is nu om eindelijk eens gebruik te maken van de contacten die ik in de loop der jaren heb gelegd. Ook moet ik de financiering volledig rond krijgen. Voorheen had ik mijn limiet op 2,5 miljoen euro vastgelegd, daar ben ik nu toch behoorlijk overgegaan. Het kasteel is op zich niet uitzonderlijk duur - kijk maar eens naar de tuin en bedenk daarbij dat ook het kasteel zelf bijzonder goed onderhouden is - toch klopt het niet dat ik het bedrag zomaar op mijn rekening heb staan, ik ga nog hard mogen werken om al die leningen terug te betalen. Maar de bank heeft zijn vertrouwen in mij gesteld." Delvoye spreekt ook zijn wens uit om met de Franstalige Gemeenschap in zee te gaan. "Zij hebben oog voor cultuur, er beweegt daar iets."

Opmerkelijk is ook dat Corroy-le-Château Delvoyes tweede kasteel is: in mei dit jaar kocht hij al het kasteel van Kwatrecht, nabij Melle. Problemen met milieuvergunningen zorgden er echter voor dat Delvoye Kwatrecht wil verlaten, om zich ten volle te kunnen concentreren op zijn nieuwe aankoop. "Twee kastelen, ik vind het zelf ook een beetje veel. Ik had grootste plannen voor het kasteel van Kwatrecht, maar ik ben het gedoe beu. Jammer dat ik pas vorige maand Corroy-le-Château ontdekte, maar het zij zo. Anderzijds, waarin moet je vandaag nog investeren? Het enige dat ik nog vertrouw, is de schoonheid. Mooie dingen blijven altijd waardevol."

De voormalige eigenaars, Antoine en Pascale van Trazegnies reageerden na afloop opgelucht. "Ik ben blij en triest tegelijk", vertelt Pascale. "Triest omdat het het einde van een tijdperk is, blij dat de saga eindelijk voorbij is (broer Olivier en moeder Marie-Claire weigerden het kasteel te verkopen, LB)." De twee zijn ook bijzonder blij met een kunstenaar als nieuwe eigenaar.

Wim Delvoye:

Ik ga nog hard mogen werken om al die leningen terug te betalen

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234