Maandag 21/06/2021

Château Belgique

Er zijn almaar meer Belgen die wijn produceren, waar ook ter wereld. Dit jaar op het wijnsalon Belgovino gaan we weer heel wat nieuwe gezichten zien. Wat drijft hen? En wat vinden ze nu het leukst: wijn drinken of maken?

Stefaan Lismond

Cava Festís, Falset (Spanje)

"Wijn maken is voor mij echt een obsessie, een verslaving. Het is iets voor heel je leven en zelfs voor het leven nadien.

Het is passie, creatie, kunst.

"Je werkt met het klimaat en dat is niet evident. Je richt je op een bepaald doel zonder dat je dat doel precies kunt omschrijven. Ik vergelijk het daarom graag met een schilderij maken. Er is een vaag idee, er zijn kleuren, er is een zekere structuur en je hebt enkele hulpmiddelen, maar er bestaan geen vaste wetten. De beslissingen die je moet nemen, zijn altijd persoonlijk en intuïtief.

"Maar het meest aangename vind ik nog het werk in de wijngaard zelf: zien hoe alles groeit en zich ontwikkelt, en dat proberen in goede banen te leiden. Dáár maak je het verschil met je buurman en met duizenden andere cava's uit Spanje!"

Olivier Verhelst

Château Les Donats, Bergerac (Frankrijk)

"Ik mag graag wijn drinken omdat er zo veel te ontdekken valt. Maar wijn maken is toch een ander gevoel. Het is een 'geduldwerkje': snoeien, de druiven zien groeien, oogsten en dan pas het productieproces zelf. Maar eens de wijn klaar is, geeft dat een voldoening die je voor geen geld wilt missen. Hoe langer het duurt, hoe ongeduldiger je wordt. Ik denk dat mensen uit de gastronomische sfeer, zoals chocolatiers, dat ook hebben. Al heb je bij wijn nog een pak andere factoren omdat het direct met de natuur verbonden is. Je hebt niet alles in eigen hand.

"Je wilt het natuurlijk altijd beter doen dan de ander. Ik zit in Bergerac, Bordeaux is niet veraf. Nu, ik ben benieuwd of ze daar in 2013 even lekkere wijn gemaakt hebben als ik. Ik ben deze winter een boer in Bourgogne gaan bezoeken en daar heb ik weer een aantal trucs geleerd om betere witte wijn te maken. Benieuwd hoe mijn witte wijnen in de toekomst zullen smaken.

"De tofste tijd is voor mij de eerste proefsessie na de oogst, half november meestal. Dan krijg je de antwoorden op je vragen: heb ik op het juiste moment geoogst? Was de extractie lang genoeg? Spannend, want je krijgt maar één kans per jaar om je wijn te maken. Je wordt telkens een jaar lang met je neus op de feiten gedrukt. Maar nu ga ik je laten, want mijn wijnstokken zijn aan het schieten."

Kathleen Van den Berghe

Château de Minière, Bourgueil (Frankrijk)

"Wijn proeven blijf ik geweldig leuk vinden. Gezellig met andere mensen verschillende wijnen uitproberen. Met wijn maken ben je verbonden aan één domein. Het genot is anders, het is iets creatiefs. Ik bepaal wat we maken, of we iets nieuws gaan doen, hoe we dat aankleden. Het zal veel mensen verbazen dat je zelf kunt beslissen wat je maakt, maar het is wel zo, ook al ben je verbonden aan een druivensoort en aan een terroir.

"Zo had ik op een dag het idee om een rode bubbelwijn te maken. Thuis dronken we veel Lambrusco, maar dat was nooit - met alle respect - zoals het moest zijn. Te zoet, te bitter. Bulles Rouges, zo hebben we ons project gedoopt. Het mocht niet zoet zijn, maar ook geen bittere tannine hebben. Het bleek een gat in de markt.

"Dus ja, wijn maken is heel bijzonder: 'x' maanden later is dat product daar; je hebt het zelf bedacht en gemaakt, En als het gelukt is, ben je daar heel fier op. "

Benieuwd naar de wijnen van deze landgenoten? Kom kennismaken tijdens de 5de editie van Belgovino, het salon van de 'Belgische wijnbouwers zonder grenzen', zondag 27 april in het Waerboom Hof in Groot-Bijgaarden. Meer info: www.vinomagazine.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234