Maandag 29/11/2021

Charmeoffensief voor een beter rapport

‘Eeuwig’ premier van lopende zaken Yves Leterme is naar Boston gereisd om aan enkele belangrijke Amerikanen uit te leggen dat het in het koninkrijk België al bij al niet zo slecht gaat als over de plas wordt aangenomen. Geen gemakkelijke opdracht omdat onze belangrijkste ‘lobbyist’ eerst spitsroeden zal moeten lopen voor hij aan zijn goednieuwsshow mag beginnen. Hij zal moeten uitleggen hoe het kan dat er in de verste verte nog steeds geen federale regering in zicht is. Eindeloos voortkabbelende onderhandelingen mogen dan in eigen land een onuitputtelijke bron van volksvermaak zijn, in het buitenland wekt een natie zonder centraal commando vooral ongeloof en wantrouwen en zal het argument dat ‘er naarstig wordt voortgewerkt’ nauwelijks indruk maken. Men zal hem op de torenhoge staatsschuld wijzen. Of op de voortschrijdende vergrijzing en een pensioenkas waarvan stilaan de bodem zichtbaar wordt. Misschien is er zelfs een ‘slimmerik’ die ergens heeft horen waaien dat zelfs de vorst moeilijk begint te doen of die het volkstheater over de nucleaire rente ter sprake brengt. Niet bepaald elementen die bijdragen tot een perceptie van goed beleid en stabiliteit.

Toch zal Yves rustig glimlachend de schouders ophalen en eindeloos zijn mantra’s ‘we hebben de zaken behoorlijk onder controle’ en ‘in vergelijking met de buurlanden doen we het uitstekend’ opdreunen. Fier zal hij uitleg geven over de behoorlijke werkloosheidscijfers en benadrukken dat ‘zijn’ begrotingstekort van België een van de beste leerlingen in de Europese klas maakt. Natuurlijk zal hij niet echt zeggen wat hij denkt. Dat de Amerikanen beter hun eigen immense begrotingskrater zouden vullen in plaats van zich met andermans zaken te bemoeien. De premier moet immers op eieren lopen om enige kans op slagen te hebben met zijn charmeoffensief. Bij de almachtige kredietbeoordelaar Standard & Poor’s zijn ze immers bijna klaar met hun rapport over dit leuke land. En daarin worden best nog wat punten en komma’s bijgeschaafd voor het op 10 juni netjes ingebonden de wereld wordt rondgestuurd. Gebeurt dat niet, dan is het onherroepelijk gedaan met spelen. Eind vorig jaar liet het ratingbureau weten dat het geen pas gaf zonder regering te blijven regeren. Lopende zaken en voorlopige twaalfden, allemaal goed en wel, maar enkel een volwaardig federaal bestuur kan de hervormingen doorvoeren die nodig zijn om het land weer financieel gezond te maken. In alle buurlanden werden ingrijpende besparingsplannen afgekondigd. En dus begon het een beetje te storen dat België ostentatief de vrolijke krekel bleef spelen tussen de hardwerkende Europese mieren. Er werd zelfs een ultimatum gesteld. Zes maanden om orde op zaken te stellen. Als er dan geen schot in de zaak kwam zou de kredietwaardigheid wel even neerwaarts worden bijgesteld. Een flinke tik op de vingers, maar ook een gunstmaatregel. Doorgaans heeft de kredietbeoordelaar minder mededogen met landen die afwijkend gedrag vertonen. In een moeite door berekende S&P dat dit land na 2015 de pensioenen van haar steeds ouder wordende bevolking niet meer zou kunnen betalen en in een wurgende financiële spiraal terecht dreigde te komen.

Zoals gebruikelijk werd er schouderophalend gereageerd. Het zou wel koelen zonder blazen. We dopten onze eigen boontjes zelf wel en hadden geen boodschap aan een bemoeizieke buitenlandse schoonmoeder. Een potsierlijke onderschatting van de macht van de gevaarlijkste economische waakhond te wereld. Als Standard & Poor’s bijt, dan doet dat pijn. Altijd. Vraag dat maar in Griekenland, Ierland of Portugal, die hun staatspapier tegen woekerintresten moeten verpatsen en doodziek aan het infuus van het Europees noodfonds hangen.

Daarom moeten, nu de datum van het rapport steeds dichterbij komt, alle zeilen worden bijgezet om de analisten tot enige clementie te bewegen. Anders zou het kortetermijndenken en het chronische gebrek aan een concrete toekomstvisie wel eens bijzonder zuur kunnen opbreken. België beschikt momenteel over een AA+-rating. Net onder de absolute top van de drie A’s waartoe onder andere Frankrijk, Nederland, Duitsland en de Verenigde Staten behoren. Een comfortabele positie die, in de schaduw van de groten, een lage rente garandeert. Elke degradatie, zelfs het wegvallen van het ‘plusje’, zal handenvol geld kosten omdat het de rente op de staatsschuld hoger en de onvermijdelijke besparingsronde (nog) pijnlijker maakt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234