Islamitische Staat
Charlie Hebdo-journaliste bedreigd door IS
Charlie Hebdo-journalist Zineb El Rhazoui wordt sinds de aanslag in Parijs in januari door aanhangers van Islamitische Staat (IS) bedreigd. Ze mag uit veiligheidsoverwegingen niet langer dan een week op één plek wonen. "Ik kreeg een open brief van IS: we zweren dat we onze ogen niet zullen sluiten tot we jouw hoofd hebben gescheiden van je lichaam."
El Rhazoui (33) bracht deze week een om veiligheidsredenen geheim gehouden bezoek aan Amsterdam, waar ze op de Creative Resistance conferentie sprak over vrijheid van meningsuiting na de aanslag op Charlie Hebdo. De journaliste was op vakantie in Casablanca toen in januari twee jihadisten het redactiegebouw in Parijs binnenvielen en twaalf mensen doodden, onder wie acht collega's van El Rhazoui.
Na publicatie van het eerste Charlie Hebdo-nummer na de aanslag, kregen IS-fanatici El Rhazoui in het vizier. 'Als je geen kogel of een bom hebt, isoleer haar dan en breek haar schedel met grote stenen', is een van de duizenden tegen haar gerichte dreigtweets. Sindsdien leidt ze een zwervend bestaan, vertelt El Rhazoui in een interview aan de Volkskrant. "Ik ben een specialist geworden in hotels, ik heb ze allemaal gezien in Parijs. Ik blijf nooit langer dan zeven dagen op hetzelfde adres."
Marokko ontvlucht
El Rhazoui vertrok in 2011 uit haar geboorteland Marokko naar Frankrijk, omdat de overheid het haar met censuur onmogelijk maakte haar werk te doen. Haar echtgenoot woonde nog wel in Marokko, maar die is na de aanslag op Charlie Hebdo het land inmiddels ook ontvlucht. IS-aanhangers verspreidden zijn adres op social media en bedreigden ook hem met de dood.
De prijs die je bereid moet zijn te betalen in de strijd om vrijheid van meningsuiting is hoog, zegt El Rhazoui. "Voor mij en iedereen die solidair was met Charlie Hebdo, is het belangrijk dat we de terroristen deze oorlog niet laten winnen. Dat we ons niet hun spel met wapens laten opleggen. En dat journalisten die vermoord zijn, niet vermoord mogen zijn om niets. Ik ben bereid om er een prijs voor te betalen en spoor iedereen aan dat ook te doen. Want met hoe meer mensen we zijn, hoe lager de prijs zal zijn."