Donderdag 03/12/2020

Charles Blackadder

Maarten Rabaey

De Britse kroonprins Charles en Camilla Parker Bowles biechten vandaag, tijdens de kerkelijke ceremonie na hun burgerlijke huwelijk, hun zonden op. Het bureau van Charles deelde mee dat het paar voor zijn schuldbelijdenis een erg strenge tekst heeft uitgekozen. Het gebed uit 1662 klinkt als volgt: "We belijden onze veelvuldige zonden en betreuren de slechtheid die we van tijd tot tijd pleegden in gedachte, woord en daad." De scène had zo uit de komische serie Blackadder geplukt kunnen zijn. Daarin steekt acteur Rowan Atkinson als koning Edmund de draak met de middeleeuwse Engelse monarchie. Het is overspel troef aan het hof en 's konings sponde wordt geteisterd door gevrij, gemoord en gedans terwijl het land bezaaid is met dode aartsbisschoppen van Canterbury.

Maar ze komt niet uit Blackadder. Charles en Camilla zien zich verplicht tot die boetedoening omdat tegenstanders van het huwelijk binnen de Church of England de kroonprins opriepen openlijk "berouw te tonen voor zijn zonden", met name over de ontrouw ten aanzien van zijn voormalige echtgenote, wijlen prinses Diana. In een televisie-interview had Charles in 1994 immers toegegeven dat hij echtbreuk pleegde met Camilla.

Veel Britten vinden de schertsvertoning omtrent het huwelijk van hun kroonprins niet meer grappig. The Guardian legde gisteren in een commentaar de vinger op de wonde door te wijzen op de gespannen relatie tussen monarchie en bevolking die het huwelijk blootlegt. De krant stipt aan dat, terwijl alle godsdiensten gisteren vertegenwoordigd waren op de begrafenis van de paus en miljoenen Britse gelovigen naar de uitzending keken, geen enkele katholiek uitgenodigd is op het huwelijk van de kroonprins. De Act of Settlement uit 1701 verbiedt immers hun aanwezigheid. Prins Charles uitte zelf al kritiek op die bepaling maar dat is niet genoeg.

De symbolische boodschap daarvan reikt volgens The Guardian veel verder dan de katholieke gemeenschap alleen, die naar de letter gediscrimineerd wordt. "Wat dit zegt, is dat alleen protestanten echt Brits kunnen zijn. Alleen zij mogen de troon bestijgen, of iemand huwen die dat doet", schrijft dezelfde krant, die een pleidooi houdt om de Act af te schaffen. "Alleen zo kun je duidelijk stellen dat er niet langer een religieuze test voor Britishness is."

Maar er zal veel meer moeten gebeuren wil men de plooien tussen de Britse kroon en de bevolking nog gladstrijken. Het fundamentele probleem voor Buckingham Palace is dat het anno 2005 nog altijd geen scheiding tussen zijn religieuze en staatsfuncties kent, terwijl de scheiding van kerk en staat in de meeste moderne democratieën (zelfs in de monarchieën) allang een feit is. De koningin is hoofd van de anglicaanse kerk. Als Charles later tot koning zal worden gekroond, is dat met een religieuze ceremonie. Daarin zalft de aartsbisschop van de Church of England de prins, geeft hij hem Gods bekrachtiging in zijn nieuwe functie mee, maar hij roept hem ook wettelijk tot vorst uit. De anglicaanse kerk is bovendien vertegenwoordigd in het parlement: er zitten vandaag nog altijd bisschoppen in het Hogerhuis.

Het verbreken van de grondwettelijke banden met de Church of England is dan ook de enige hervorming die de Windsor-dynastie in een 21ste-eeuwse Britse staat kan laten functioneren. De middeleeuwse strapatsen van zijn hofhouding kan Charles dan met een gerust hart overlaten aan Rowan 'Blackadder' Atkinson, die vandaag te gast is op zijn receptie, want de prins en zijn gemalin zullen veel zelfrelativerende humor nodig hebben om hun imago te redden. Hopelijk staat vandaag niet Baldrick maar Jamie Oliver aan het fornuis.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234