NieuwsZomeruur
Chaos in Libanon: regering stelt overschakeling naar zomeruur uit, maar niet iedereen is het daarmee eens
In Libanon heeft de regering beslist om de overschakeling naar de zomertijd een maand uit te stellen. Daardoor zijn er nu twee tijdszones in het land, want sommige bedrijven en organisaties hebben de klok wél al een uur vooruit gezet. Dat zorgt voor chaos en verwarring.
Normaal gesproken gaat Libanon eind maart over op de zomertijd, tot eind oktober. Maar donderdag klonk het in een verklaring van de regering: “De klok zal dit jaar - bij wijze van uitzondering - een uur vooruit worden gezet in de nacht van 20-21 april”.
De beslissing wordt in de verklaring verder niet uitgelegd, zo melden verschillende internationale media, maar het uitstel valt samen met de ramadan, waarbij de moslimgemeenschap vast van zonsopgang tot zonsondergang. Door vast te houden aan de wintertijd wordt het eerder donker en kunnen mensen het vasten op die dag een uur eerder eindigen.
Toch wordt het niet toelichten van de opvallende beslissing door de regering door sommigen met argusogen bekeken. Er zijn er weer anderen die de beslissing gewoonweg niet accepteren. Zeker is dat het besluit tot allerlei praktische problemen gaat leiden, want Libanon heeft nu twee verschillende tijdszones.
Twee verschillende tijden
Televisiemaatschappijen MTV Lebanon en LBCI Lebanon hebben immers al gezegd niet mee te werken aan de verplaatsing van het ingaan van de zomertijd. Zij hebben hun klok vannacht dan ook een uur vooruit gezet. “Libanon is geen eiland”, reageerde LBCI.
De katholieke kerk, en alle aangesloten christelijke instellingen in het land, deden hetzelfde. De invloedrijke Maronitische Kerk noemde de beslissing van de regering een grote verrassing. “Er is geen overleg gevoerd en er wordt geen rekening gehouden met internationale standaarden.” Daarom heeft de kerk besloten toch over te gaan op zomertijd, net als veel andere christelijke organisaties.
Luchtvaartmaatschappij Middle East Airlines heeft bekendgemaakt alle vertrekkende vluchten vanaf Beiroet de komende maand weer met een uur naar voren te halen. De maatschappij zegt de lijn van de regering te volgen, maar toch de internationale tijdsaanduiding te gebruiken om voor vluchten en reizigers niet voor verwarring te zorgen. De vraag is nog wat andere bedrijven en scholen zullen doen.
Intussen is de tijd op computers, telefoons en andere apparaten in veel gevallen ook automatisch overgesprongen. Nationale telecomproviders hebben mensen gevraagd zelf de tijdsaanduiding op hun apparaten te wijzigen, omdat die mogelijk nu overgaan op zomertijd. De hele saga leidt dus tot grote onduidelijkheid in het land.