Dinsdag 27/10/2020

CD&V Antwerpen

Chaos en verstomming op CD&V-persconferentie: "Zo verschrikkelijk amateuristisch"

Kris Peeters (links) en Aron Berger.Beeld BELGA

De ultraorthodoxe jood Aron Berger is dan toch geen kandidaat voor CD&V in Antwerpen. Een perslek over een diefstal, strubbelingen in de joodse gemeenschap en de harde eisen binnen CD&V deden hem de das om. "We zijn allemaal verliezers."

Doet hij het of doet hij het niet? Dat is de vraag wanneer Aron Berger woensdagmiddag de pers ontvangt in De Centrale, een CAW-kantoor voor de joodse gemeenschap in Antwerpen. Zouden de vrouwen in het gezelschap een hand krijgen van de man met de lange baard die weigert om andere vrouwen dan zijn echtgenote aan te raken?

De kandidatuur van Berger is al dagen omstreden omdat hij strikt vasthoudt aan zijn religieuze principes. Zo beschouwt hij gemengde scholen als kindermishandeling, heeft hij moeite met vrouwelijke politieagenten en werd hij de laan uitgestuurd als docent inburgering omdat hij thema's zoals homoseksualiteit en anticonceptie weigerde aan te snijden.

Geen wonder dat journalistes zich paraat houden om de proef op de som te nemen. Het gerucht gaat dat Berger nu toch bereid zou zijn om een handdruk te geven. Maar nog voordat de deuren opengaan, boort Michael Freilich van Joods Actueel dat gerucht de grond in. "Berger zal vandaag geen vrouwen de hand schudden", waarschuwt hij. "Dat doet hij enkel in noodsituaties."

Op dat moment is al duidelijk dat Berger geen zin heeft om mee te spelen in het mediacircus. Dat verdient de joodse gemeenschap niet, vindt hij.

In de vuurlinie

Vanaf dan lijkt het hele plan van CD&V als een pudding in elkaar te zakken. Na het bommetje van Freilich krijgen televisiezenders te horen dat camera's niet meer welkom zijn. Kort daarna volgt de mededeling dat De Centrale überhaupt geen persconferentie meer wenst te houden. Ook het geplande bezoek aan de Antwerpse synagoge valt weg.

"Dit is tekenend voor de amateuristische organisatie van dit evenement", sneert Freilich. Hij en
Joods Actueel-directrice Terry Davids vinden het jammer hoe de christendemocraten hun joodse kandidaat zo in de vuurlinie zetten. "Hebben ze dan op voorhand niet even opgezocht wat het betekent om ultraorthodox te zijn?", vraagt Davids zich af. "Dit is allemaal zo verschrikkelijk amateuristisch. CD&V, de joden: vandaag verliezen we allemaal."

Maar ook binnen de joodse gemeenschap lopen de spanningen op. Dat wordt duidelijk wanneer de omstreden rabbijn Moshe Friedman opdaagt en de journalistes ostentatief de hand reikt. Het komt tot een verhitte discussie met Freilich. Maar de rabbijn blijft erbij: het probleem ligt bij Berger. "In de Thora staat nergens dat mannen geen hand mogen geven aan vrouwen", zegt hij. "Daar kiest hij zelf voor."

Michael Freilich (links) en Moshe Friedman.Beeld Wouter Van Vooren

Diefstal

Als klap op de vuurpijl komt Gazet van Antwerpen net op dat moment met het nieuws dat Berger eind maart werd veroordeeld voor diefstal. De man zou 28.500 euro hebben gestolen van een oude zieke man. Het nieuws komt als een complete verrassing voor de CD&V'ers die nog binnensijpelen. "Veroordeeld? Dat is het eerste dat ik daarvan hoor", aldus Caroline Bastiaens, de nummer twee.

Nog geen half uur later gooien beide partijen de handdoek. Iedereen beseft: dit komt niet meer goed. Wat aanvankelijk niet leek te gebeuren, komt er dan toch: een persconferentie. Daar, tussen de bedrukte gezichten van Peeters en Bastiaens, maakt Aron Berger duidelijk dat hij niet langer kandidaat is bij de lokale verkiezingen.

"Na overleg met de minister en enkele partijleden besef ik dat het thema over het geven van een hand niet opgelost zal worden door vandaag een vrouw de hand te schudden", klinkt het. "Ik begrijp de gevoeligheden daarrond. Maar in mijn gemeenschap wordt aangeleerd dat het niet aanraken een vorm van respect is. Daarom heb ik besloten om mijn kandidatuur niet langer te stellen."
Over de diefstal rept hij met geen woord.

De exit is niet alleen een klap voor Berger, maar ook voor Peeters. Hij kreeg de voorbije dagen kritiek van N-VA, maar vooral van zijn eigen partij. Die kritiek bleek uiteindelijk te sterk. Maar Peeters vindt het ook jammer voor Berger. Na de persconferentie rijden ze samen op de achterbank weg.

Beeld Wouter Van Vooren
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234