Dinsdag 26/10/2021

Champion neemt negentien winkels over van Carrefour

De Mestdaghgroep, eigenaar van de supermarkten Champion, neemt zestien Belgische supermarkten en drie hypermarkten over van de Franse warenhuisgroep Carrefour. Dat heeft de groep na een ondernemingsraad bevestigd. Volgens topman Eric Mestdagh zullen daarbij 30 tot 155 van de 1.299 banen sneuvelen.

Bonden reageren gematigd positief op passage van Championtopman Eric Mestdagh

Het personeel dat wel mag blijven, zal fors moeten inleveren op zijn loon en statuut. ‘Dat is onvermijdelijk’, zegt Lars Vervoort van de Carrefourgroep. ‘Mestdagh heeft daar trouwens nooit twijfels over laten bestaan.’

Het Carrefourpersoneel kan opgelucht ademhalen. Bijna twee maanden nadat Carrefourtopman Gérard Lavigny zijn ingrijpende herstructureringsplan aan zijn personeel heeft voorgesteld, lijken de meeste werknemers alsnog aan het stempellokaal te zullen ontsnappen. Eric Mestdagh, de topman en hoofdaandeelhouder van de groep die de Championwinkels runt, wierp hen gisteren tijdens de ondernemingsraad een reddingsboei toe. Mestdagh wil de negentien Waalse en Brusselse super- en hypermarkten overnemen en in zijn Championnetwerk duwen.

Maar niet tegen elke prijs. Een deel van de 1.299 werknemers van de negentien Carrefourwinkels gaat er onverbiddelijk uit. Zij die mogen blijven, zullen moeten inleveren én er zal op hun statuut beknibbeld worden. Mogelijk zijn ze dan zelfs minder goed af dan de 2.200 werknemers die nu al deel uitmaken van de Championgroep. Mestdagh liet er namelijk geen twijfel over bestaan dat de Carrefourwinkels in een aparte juridische entiteit terecht zullen komen, om niet de hele groep met het risico van de overname te belasten. Zo’n actie is zelden een teken dat het personeel van dezelfde voorwaarden als de andere winkels zal kunnen genieten. Maar ze hebben tenminste nog werk.

Wellicht daarom toonde Carrefour zich meteen verheugd over de intenties van de Mestdaghgroep. De Franse warenhuisketen liet meteen weten dat ze nu snel een punt wil zetten achter de consultatieronde, om te beginnen met de echte onderhandelingen over een herstructurering. Er stonden overlegvergaderingen gepland op 27 april en 3 mei. “Die meetings maken geen deel uit van het overleg, maar ze zijn evenmin de formele start van de onderhandelingen”, zegt Carrefourwoordvoerder Lars Vervoort.

Alvorens de onderhandelingen tussen Carrefour, de vakbonden en de Mestdaghgroep kunnen starten, moeten echter ook de vakbonden overtuigd worden. Die reageerden positief, maar gereserveerd. “We willen garanties dat de warenhuizen waarvan het huurcontract in 2014 afloopt ook daarna nog open kunnen blijven”, zegt vicevoorzitster Myriam Delmée van de bediendebond Setca. Maar de vakbonden toonden zich wel verheugd over de manier waarop de kandidaat-overnemer de ondernemingsraad inlichtte over de cijfers en organisatiestructuur, en over hoe op hun vragen werd geantwoord. “Mestdagh sprak niet met dubbele tong”, zei Delmée. “Hij wil Carrefours overnemen, maar duidelijk onder zijn voorwaarden.”

En die zijn: evenveel doen met minder mensen. Tussen 30 en 155 voltijdse jobs moeten weg. Het aantal banen dat zal sneuvelen, hangt af van de bereidheid om van functie te veranderen. Als iedereen gaat waar de directie hen naartoe schuift, zullen er dertig jobs sneuvelen in de negentien voormalige Carrefourwinkels. Als het personeel zich betonneert in zijn situatie, gaan er misschien zelfs 155 banen overboord. “Dat kan problemen geven”, vreest Irène Pêtre van de christelijke vakbond. Zij stelde namelijk vast dat de Carrefourwinkels volgens het Mestdaghmodel te veel caissières tellen, en onvoldoende slagers. “Helaas kunnen we niet zomaar een slager maken van een caissière”, zegt ze laconiek.

Intussen hopen Mestdagh en Carrefour dat de onderhandelingen over de overname eind mei afgerond kunnen worden. De vakbonden lijken die deadline echter behoorlijk ambitieus te vinden. “We zullen alle tijd nemen om een globaal sociaal akkoord af te sluiten”, zegt Delmée. “Een tussenoplossing is er niet.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234