Donderdag 26/11/2020

Champagne stimuleert jonge tandems

Champagnehuizen organiseren geregeld wedstrijden om eigen merk en champagne in het algemeen in het culinaire wereldje te promoten. Vanwege de professionele zorg waarmee champagnehuizen deze wedstrijden organiseren, zijn ze gelukkig veel meer dan een elegant marketingvehikel. De selectievoorwaarden zijn zwaar. Laurent-Perrier organiseerde onlangs een tandemwedstrijd waarbij chef en sommelier samen een voor- en hoofdgerecht mochten bedenken in associatie met een Laurent-Perrierchampagne en wijn naar keuze. Uit de schriftelijke inzendingen selecteerde de jury zes kandidaat-winnaars. De praktische proef had plaats in de keukens van restaurant Sea Grill (Radisson Sas Hotel, Brussel). De wedstrijdkoks waren voor alle duidelijkheid niet de chef-eigenaars van de respectieve deelnemende huizen. Deze lieten uitdaging en eer aan hun souschefs of ambitieuze keukenmedewerkers. De deelnemers moesten alles binnen een tijdslimiet ter plaatse bereiden. In de keuken hield sterrenchef Yves Mattagne zenuwachtig maar gedecideerd een oogje in het zeil. Aan de jurytafel zaten onder meer de chefs en sommeliers van Comme Chez Soi en Hof van Cleve en enkele culinaire redacteurs, onder wie ondergetekende, die de gerechten blind moesten proeven en ook de keuze van de wijn moesten evalueren. Smaak, originaliteit en creativiteit, presentatie en harmonie tussen spijs en drank waren de criteria waarmee de deelnemers punten konden scoren. Frederik Hoorne (26), souschef van restaurant Aneth in Brugge, en zijn collega sommelier Hilde Jonckheere (20) kaapten de eerste prijs weg. Het visueel scherp gepresenteerde voorgerecht deed uiterlijk denken aan een misérablegebakje. Hoorne combineerde smaakvolle boekweitblini's met onder meer noordzeekrab, gerookte paling en sappige komkommer. Subtiele crème van zachte pickles zorgde net zoals de Ultra Brutchampagne voor een elegante, frisse toets. Ook met het hoofdgerecht legde hij zijn talent voor fijne associaties bloot. Grote langoestines kregen het gezelschap van onder meer zachte ham en gerookte look. Zijn collega schonk daarbij een chardonnay 2002 van Genoelselderen, een voor ons land ongewoon krachtige en daarom mysterieuze wijn. De tweede en derde plaats gingen respectievelijk naar de tandems van L'Essentiel (Temploux) en 't Molentje (Zeebrugge).

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234