Vrijdag 30/07/2021

Ceylan schuldig aan moordpoging op echtgenote

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

De tien vrouwen en twee mannen van de Limburgse assisenjury hebben Dogan Ceylan (50) uit Genk na een klein uurtje beraadslagen schuldig bevonden aan de poging tot moord op zijn 47-jarige echtgenote Gülser Yildirim. De jury verwierp daarmee de stelling van de verdediging dat Ceylan niet de intentie had zijn echtgenote te doden en ook niet met voorbedachten rade handelde, toen hij haar op 14 september 2007 34 steken toebracht met een springmes. Openbaar aanklager Dirk Schoeters heeft een gevangenisstraf van 12 jaar gevorderd voor de dader.

Bedoeling
Volgens de burgerlijke partij en de openbaar aanklager kon Ceylan geen andere bedoeling gehad hebben dan Yildirim te doden, en stak hij het mes op de dag van de feiten doelbewust in zijn jas met de bedoeling Yildirim definitief het zwijgen op te leggen. De beschuldigde pleegde de feiten, omdat zijn echtgenote wilde scheiden. Na de steekpartij belde Ceylan zijn zoon met de vraag de hulpdiensten te verwittigen en gaf hij zich spontaan aan bij de politie.

Zeer ernstig
Openbaar aanklager Dirk Schoeters vordert dus 12 jaar voor Dogan Ceylan. Volgens Schoeters kunnen de persoonlijkheid van Ceylan, zijn blanco strafregister en zijn oprechte spijtbetuigingen als verzachtende omstandigheden in aanmerking worden genomen om hem strafvermindering toe te kennen. De openbaar aanklager zag evenwel geen verschoningsgrond in de feiten op zich. "Die blijven zeer ernstig, en het feit dat Yildirim de aanslag overleefde, mag daaraan geen afbreuk doen", luidde het.

Scheiding
Ceylan kon het niet verkroppen dat zijn echtgenote na 26 jaar huwelijk wilde scheiden. Dat zal ongetwijfeld pijn hebben gedaan, maar Yildirim had haar keuze gemaakt, en daar had Ceylan zich moeten bij neerleggen, ging Schoeters voort. De openbaar aanklager was anderzijds van mening dat Ceylan een harde werker was die zich niet begrepen voelde door zijn echtgenote en ook zijn positieve kanten had. "Ik ben bereid dat aspect van zijn persoonlijkheid als verzachtende omstandigheid te aanvaarden", zei Schoeters.

Autoritair
Tegelijkertijd was de beschuldigde een man van weinig woorden die zich autoritair in het gezin opstelde en niet terugdeinsde voor geweldplegingen, voegde hij eraan toe. Ook het blanco strafregister van Ceylan gold volgens Schoeters als een verzachtende omstandigheid. De openbaar aanklager wees er tot slot nog op dat Ceylan van bij het begin zijn spijt over het gebeuren betuigde. "Ik geloof dat die spijtbetuigingen oprecht zijn en ben bereid die eveneens als een verzachtende omstandigheid te aanvaarden", besloot Schoeters zijn vordering. (belga/kh)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234