Maandag 26/08/2019

CETA

CETA goedgekeurd door Europees Parlement

Het vrijhandelsverdrag CETA dat de Europese Unie en Canada eind oktober ondertekenden is goedgekeurd door het Europees Parlement. Als de ratificatie in Canada ook rond is, kan een groot deel van het verdrag voorlopig in werking treden.

Voor het parlement werd vandaag nog steeds betoogd tegen CETA. Beeld AP

Terwijl actievoerders buiten het parlementsgebouw hun ongenoegen uitschreeuwden, zette een meerderheid van christendemocraten, conservatieven, liberalen en een deel van de sociaaldemocraten het licht op groen voor het verdrag waarover de Europese Unie en Canada zes jaar onderhandeld hebben. 

Daardoor verdwijnen vanaf april zowat alle douanetarieven tussen Europa en Canada en krijgen Europese bedrijven toegang tot de dienstenmarkt en openbare aanbestedingen in Canada en vice versa. De vrijwel volledige afschaffing van de importheffingen zal de onderlinge handel in goederen en diensten (nu zo'n 25 miljard euro) naar verwachting fors stimuleren. 

Dezelfde waarden

Voorstanders beklemtoonden dat CETA een vooruitstrevend verdrag is met een partner die dezelfde waarden deelt. De tekst bevat volgens hen voldoende garanties voor het recht op regulering en Europese normen op het vlak van gezondheid, milieu en sociale rechten. CETA stuurt bovendien een belangrijk signaal nu de Amerikaanse president Donald Trump een protectionistische koers wil varen. "Vrijhandelsverdragen geven toegang tot jobs, dat kan je niet zeggen van protectionisme", stelde Hilde Vautmans (Open Vld).

Marie Arena (PS) houdt dan weer vol dat CETA op maat van multinationals en grote investeerders is gemaakt. "In plaats van als een kip zonder kop tegen het protectionisme van Trump in te lopen, moet Europa zich positioneren als een Europa van sociale waarden dat handel drijft op basis van de noden van burgers, van degelijke jobs en van het welzijn van de bevolking", stelt Arena. Met haar verzet kon de Waalse PS-cdH-regering vorig najaar een aantal verbeteringen aanbrengen, aldus Arena, maar het resultaat blijft onbevredigend.

Parlementen

Voordat CETA volledig van kracht kan worden moeten alle (regionale) parlementen in de EU-landen er nog mee instemmen. Pas dan kan het omstreden rechtssysteem (ICS) voor conflicten tussen overheden en buitenlandse investeerders worden opgetuigd. Dat proces kan nog jaren duren.

Het grootste deel van het verdrag zal naar verwachting medio april voorlopig in werking treden. 

Morgen spreekt de Canadese premier Justin Trudeau het parlement toe. 

Verzet

Het verzet tegen CETA blijft echter. Bijvoorbeeld in Nederland, waar de 'coalitie voor eerlijke handel' ten strijde trekt. "We gaan er alles aan doen om de Nederlandse politiek te overtuigen dat CETA op deze manier niet moet doorgaan." Er wordt onder andere gedacht aan een referendum.

Om bij de Noorderburen een raadgevend correctief referendum af te dwingen, zijn 300.000 steunbetuigingen nodig. De organisatie Meer Democratie stelt al bijna 200.000 handtekeningen daarvoor te hebben ingezameld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden