Maandag 14/06/2021

Update

CETA-akkoord ondertekend in Brussel: "Goed gespeeld, resultaat geboekt"

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

De Canadese premier Justin Trudeau heeft in Brussel het CETA-handelsverdrag tussen zijn land en de Europese Unie ondertekend. "Goed gespeeld", zo zei Trudeau bij aankomst tegen Europees president Donald Tusk. in het Justus Lipsiusgebouw zetten ook voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie, Europese Raadsvoorzitter Donald Tusk en de Slowaakse premier Robert Fico hun handtekening onder het verdrag. Dat gebeurde drie dagen later dan aanvankelijk gepland omdat onder meer de Waalse en Brusselse regering de Belgische federale regering niet het mandaat gaven om het verdrag te tekenen.

Met een opgeluchte omhelzing en kussen van zowel EU-president Donald Tusk als Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker werd de Canadese premier Justin Trudeau in Brussel verwelkomd om het omstreden handelsverdrag CETA te ondertekenen.

Door onverwachte felle tegenstand van Wallonië moest de ceremonie, die donderdag zou plaatsvinden, worden uitgesteld. Uiteindelijk werd het verdrag aangepast, waarna de Walen vrijdag alsnog akkoord gingen, tot grote opluchting van Canada. "Er zijn interpretatieve teksten tussen de Europeanen en Canadezen toegevoegd, maar inhoudelijk is het verdrag niet veranderd", aldus nog Juncker. Schulz sprak van een "verbeterd CETA" omdat er verduidelijkingen werden toegevoegd op vragen die "in België maar ook elders" leven. Hij bedankte Waals minister-president Paul Magnette.

Vlnr. Europees president Donald Tusk, Canadees premier Justin Trudeau en Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. Beeld BELGA
Vlnr. Europees president Donald Tusk, Canadees premier Justin Trudeau en Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker.Beeld BELGA

"Geloofwaardigheid is hersteld"

"Ik hoop dat we bepaalde dingen hebben verduidelijkt, dat we het belang van het verdrag hebben kunnen benadrukken en dat we bepaalde bezorgdheden hebben kunnen uitklaren", zei Europees commissaris voor Handel, Cecilia Malmström, bij haar aankomst aan het Justius Lipsiusgebouw in Brussel. "Ik denk dat de geloofwaardigheid van de Europese Unie hersteld is".

Volgens Trudeau zal CETA een betere toekomst bieden voor Canada en Europa. De handel zal met 20 procent toenemen, stelde hij. Canada is de twaalfde handelspartner van de Europese Unie en de EU is de tweede handelspartner van Canada, "maar de banden tussen beide gaan verder"

Aan EU-zijde is de opluchting groot dat het verdrag, waar zeven jaar over is onderhandeld, eindelijk kan worden bezegeld. "Eind goed, al goed", zei Juncker. Zodra het Europees Parlement ermee instemt, kan het voorlopig in werking treden. De 28 nationale en tien regionale parlementen moeten het ratificeren voor het volledig van kracht wordt.

"CETA legt de standaard voor de toekomstige handelsverdragen", aldus de commissievoorzitter die nog wees op het belang van transparantie. Canada en de Europese Unie hebben voor hem een nieuw hoofdstuk in hun reeds hechte relatie geopend. Tusk omschreef Canada als het "meest Europese land buiten de Europese Unie". Hij dankte onder meer Canadees premier Trudeau, minister van Handel Chrystia Freeland en aan Europese Belgisch premier Charles Michel voor hun toewijding in het bereiken van een akkoord rond het vrijhandelsakkoord.

Trudeau zou vanmorgen na enige vertraging eindelijk het verdrag in België ondertekenen, maar dreigde opnieuw zijn reis te moeten uitstellen. Ditmaal waren het technische problemen met het vliegtuig die voor nieuwe vertraging zorgden. Uiteindelijk werd de start van de ondertekeningsceremonie een paar uur uitgesteld.

Manifestanten

Buiten werden gillende en trommelende tegenstanders van CETA op afstand gehouden door een enorme politiemacht. Vlak voor Trudeau's aankomst, die vertraagd was vanwege technische problemen met het Canadese regeringsvliegtuig, poogde een honderdtal activisten het gebouw binnen te dringen. Zestien van hen werden volgens de politie gearresteerd voordat de demonstranten werden verdreven.

"De bedoeling van onze sit-in is om de ondertekening van CETA te verstoren. We willen de stem uitdragen van alle Europese en Canadese burgers, die gekant zijn tegen CETA en wier mening de Europese Commissie naast zich neerlegt. Het verdrag is unilateraal, gewild en onderhandeld voor de multinationals. Zelfs onder geamendeerde vorm bevat het geen enkel sanctiemechanisme tegen multinationals, die dus enkel rechten en geen plichten krijgen", zegt ene Camille, woordvoerster van de betogers.

"De burgerbevolking wil niet weten van CETA, dat ook nooit voorkwam in een politiek programma (...) Voor ons is het duidelijk dat CETA als basis dient voor het onderhandelen van andere verdragen."

null Beeld EPA
Beeld EPA
null Beeld AFP
Beeld AFP

Niet het enige akkoord

"Dit is een zeer goede dag voor Europa", benadrukte de hoge vertegenwoordiger van de Europese Unie voor Buitenlandse Zaken Federica Mogherini. Maar ze herinnerde er ook aan dat CETA niet het enige akkoord is dat zondag met Canada ondertekend wordt. Er is ook nog een politiek akkoord dat de samenwerking in buitenlands beleid uitdiept. De top is ook bedoeld om de veertig jaar oude betrekkingen tussen de unie en Canada te vieren. Daarnaast zal er worden gesproken over de toestand in Syrië en Irak en over de vluchtelingencrisis.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld AFP
Beeld AFP
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234