Dinsdag 21/09/2021

Cesare Pavese-avond in Bozar

In het kader van de Turijns/Italiaanse lente zet het Paleis voor Schone Kunsten een avond op het getouw over leven en werk van Cesare Pavese (1908-1950), alom beschouwd als een van de grootste Italiaanse auteurs van de twintigste eeuw. Op dinsdag 17 maart (20 uur) brengen acteurs en schrijvers als Hilde van Mieghem, François Beukelaers, Pierre Mertens, Luc Devoldere en Francesco Italiano in de voorstelling Mania di Solitudine een bloemlezing uit de kortverhalen, brieven en gedichten van Pavese, evenals uit zijn beruchte, tragische dagboek Leven als ambacht. Alle grote thema's komen aan bod: Paveses voorliefde voor zijn geboortestreek Piemonte, melancholie, eenzaamheid, hunker naar vrouwen en seks, vrouwenhaat en zijn zelfmoord in een Turijns hotel. De voorstelling, die in samenwerking met Behoud de Begeerte loopt, omvat ook film- en geluidsfragmenten. De decors zijn van Jan Vanriet.

www.bozar.be, www.begeerte.be

Exilliteratuur in Oostende

Exil - ballingschap - is een kernbegrip uit het interbellum, toen talrijke schrijvers, intellectuelen, kunstenaars, componisten op de vlucht waren in Europa, weg van intolerante regimes en hun leiders Hitler, Stalin, Franco,... en elders neerstreken. Ook in Oostende spoelden eind jaren dertig een aantal vooraanstaande Duitse schrijvers aan, waarover Mark Schaevers in Oostende, de zomer van 1936 (Atlas) heeft geschreven. Het waren niet de minsten: bohemien Joseph Roth, de Oostenrijkse grootmeester van de melancholie; Stefan Zweig, Weens aristocraat, humanist en globetrotter; Egon Erwin Kisch, de razende Tsjechische succesreporter en de Berlijnse schrijfster Irmgard Keun. De Buren en Vrijstaat O bouwen op zondag 15 maart vanaf 11 uur een dagprogramma uit rond deze auteurs en hun Oostends exil, onder leiding van Mark Schaevers, met Viviane De Muynck, Geert van Istendael, Benno Barnard en DM-poëzierecensent Paul Demets. Reserveren aanbevolen, het vindt plaats in De Droge Coo op de Zeedijk.

www.vrijstaat-o.be, www.deburen.eu

Wandelen door literair Brussel

Wie vanuit het Centraal Station via binnenwegen naar het Brusselse centrum wandelt, stuit op talloze literaire verwijzingen én plekken, van Victor Hugo en Emily Brontë tot Don Quichot en zijn kompaan Sancho Panza. In het kader van Broodje Brussel kun je op donderdagmiddag 12 maart deelnemen aan een literaire wandeling, die ook minder voor de hand liggende, zelfs verborgen plaatsen blootlegt. Vertrek aan het Centraal Station om 12.30 uur stipt.

www.opbrussel.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234