Woensdag 22/03/2023

César houdt van 'Amour' én van de Belgen

Aan de vooravond van de Oscars is Amour de grote overwinnaar geworden van de 38ste Césarceremonie. Matthias Schoenaerts kreeg als eerste Belgische acteur uit de Césargeschiedenis een prijs als beste mannelijke belofte, maar er deelden nog meer Belgen in de feestvreugde.

Voor regisseur Michel Haneke was het sowieso een feestelijk weekend. Behalve een rist Césars pikte zijn Amour ook nog de Independent Spirit Award voor beste buitenlandse film mee. De jaarlijkse Césaruitreiking, een initiatief van de Académie des arts et techniques du cinéma, is de Franse versie van de Oscar. De 'Indie' Spirit Award is dan weer het alternatieve broertje van Oscar, waarbij de prijzen niet gaan naar producties van de grote Hollywoodstudio's, maar naar de onafhankelijke cinema. Opmerkelijk: vorig jaar was The Artist van de Franse regisseur Michel Hazanavicius óók de grote winnaar van de Césarceremonie om 's anderendaags opnieuw te triomferen bij de Indie Spirit Award en nog een dag later dé grote Oscarwinnaar (o.a. beste film, beste regie en beste acteur, jt) te worden.

Bij het ter perse gaan was het Oscarpalmares nog niet bekend, maar de kans dat Amour het even goed zal gedaan hebben, is bijzonder klein, al is het vrijwel zeker dat regisseur Haneke toch minstens met de Oscar voor beste buitenlandse film uit Hollywood zal terugkeren. Technisch detail: The Artist kon vorig jaar niet genomineerd worden in de best foreign language-categorie, want het betrof een stille film.

Bij de Césars, die vrijdagavond in het Théâtre du Châtelet in Parijs werden uitgereikt, kwam Amour maar liefst vijf keer (op tien nominaties) als overwinnaar uit de enveloppes: beste film, regie, acteur, actrice en scenario. Actrice Emmanuelle Riva, die gisteren haar 86ste verjaardag vierde, kreeg de prijs uit handen van Omar Sy, die vorig jaar tot beste acteur werd bekroond voor zijn vertolking in The Intouchables. Jean-Louis Trintignant, die vrijdagavond in Brussel op de planken stond, liet zijn César voor beste acteur in ontvangst nemen door zijn zoon Vincent. De Oostenrijkse regisseur Michael Haneke - die reeds eerder Césarnominaties kreeg voor Caché en Das weiße Band, maar nooit won - was reeds naar Los Angeles vertrokken en dus werden zijn beide Césars (regie, scenario, jt) opgehaald door Amour-producente Margaret Ménégoz, die zelf de trofee voor beste film mocht meenemen.

Roskam en Lafosse

De liefde van César voor de Belgen beperkte zich niet tot Matthias Schoenaerts, die gelauwerd werd als meilleur espoir masculin voor zijn vertolking in De rouille et d'os, een film die onder meer geco-produceerd werd door Les Films du Fleuve (van de gebroeders Dardenne), de RTBf, het VAF en het Vlaamse productiehuis Lunanime. De rouille et d'os kreeg ook Césars voor beste scenario-adaptatie, beste muziek en beste montage.

Andere Belgen die vrijdag in de feestvreugde mochten delen, waren Nicolas Guiot voor Le cri du homard (beste kortfilm) en Vincent Patar en Stéphane Aubier voor Ernest et Célestine (beste animatiefilm). De film, die zij samen met de Franse Benjamin Renner maakten, is gebaseerd op het werk van wijlen Gabrielle Vincent, een Belgische schrijfster en illustratrice van kinderboeken. In 2010 waren Patar en Aubier met hun animatiefilm Panique au village al genomineerd voor de César voor de beste buitenlandse film.

Er waren bij deze 38ste Césarceremonie trouwens opvallend veel Belgische nominaties. In de categorie voor beste buitenlandse film, die gewonnen werd door Argo van Ben Affleck, waren maar liefst twee Belgische speelfilms in de running: Rundskop van Michaël R. Roskam en A perdre la raison van Joachim Lafosse. Andere Belgische nominaties waren er voor Lucas Belvaux (scenario-adaptatie voor 38 témoins), Jérémie Renier (beste acteur voor CloClo), Emma de Swaef en Marc Roels (beste animatiefilm voor Oh Willy...) en Yolande Moreau (beste vrouwelijke bijrol voor Camille Redouble). Al verscheen Camille Redouble van Noémie Lvovsky met dertien nominaties aan de start, toch kon de film er uiteindelijk geen enkele van verzilveren.

Palmares Césars 2013

Beste film

Amour

Beste regisseur

Michael Haneke voor Amour

Beste actrice

Emmanuelle Riva in Amour

Beste acteur

Jean-Louis Trintignant in Amour

Beste vrouwelijke bijrol

Valérie Benguigui in Le prénom

Beste mannelijke bijrol

Guillaume de Tonquedec in

Le prénom

Beste vrouwelijke belofte

Izia Higelin in Mauvaise fille

Beste mannelijke belofte

Matthias Schoenaerts in

De rouille et d'os

Beste scenario

Michael Haneke voor Amour

Beste scenario-adaptatie

Jacques Audiard en Thomas Bidegain voor De rouille et d'os

Beste muziek

Alexandre Desplat voor

De rouille et d'os

Beste fotografie

Romain Winding voor

Les adieux à la reine

Beste montage

Juliette Welfling voor

De rouille et d'os

Beste buitenlandse film

Argo van Ben Affleck

Beste animatiefilm

Ernest et Célestine van Benjamin Renner, Vincent Patar en Stéphane Aubier

Beste documentaire

Les invisibles van Sébastien Lifshitz

Beste kortfilm

Le cri du homard van Nicolas Guiot

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234