Donderdag 13/05/2021

CEO'S

na de premies: de jagers

Topkaderleden die buitengewone vergoedingen opstrijken, worden tegenwoordig zelfs fysiek belaagd. Bij de vroegere CEO van de Royal Bank of Scotland worden de ruiten ingegooid, boze Franse arbeiders sluiten bazen op in vergaderzalen, en in Connecticut kun je een bustour boeken langs de kapitale optrekjes van AIG-hotshots. 'Ik vrees dat het protest gewelddadiger zal worden.' door maarten rabaey

'We zijn boos dat rijkelui, zoals hij, zichzelf een enorm bedrag geld uitbetalen, en in luxe leven, terwijl gewone mensen werkloos worden, berooid en dakloos. Dit is een misdaad. Bankbazen zouden opgesloten moeten worden. Dit is nog maar het begin."

Met deze e-mail aan de Edinburgh Evening News eiste een onbekende groepering woensdagochtend voor dag en dauw de geweldpleging op tegen de villa van Sir Fred Goodwin (50), de voormalige CEO van de Royal Bank of Schotland (RBS). Bij zijn Victoriaanse woning, met een geschatte waarde van 3,2 miljoen euro, in de dure voorstad Morningside, werden de vier ruiten van de benedenverdieping vernield. Het was omstreeks 4.35 uur in de ochtend toen het inbrekersalarm afging. Van Goodwins zwarte Mercedes S600 werden eveneens enkele ramen vernield.

De onbekende actievoerders gebruikten eenmalig het e-mailadres bankbossesarecriminals@mail.com. Ze zijn woedend omdat Sir Fred weigerde om ook maar iets terug te betalen van zijn riante brugpensioenvergoeding van 753.000 euro per jaar, terwijl de bank vorig jaar 21,5 miljard euro overheidssteun opsoupeerde. Vorige maand berichtte RBS dat de bank in 2008 een verlies boekte van 26 miljard euro - het grootste jaarverlies in de geschiedenis van de Britse bedrijfswereld.

'Rijk uitschot'

Politici van alle partijen veroordeelden de aanval op Goodwins huis, maar uitten eerder ook kritiek op de CEO. De Britse premier Gordon Brown had Goodwins uitbetaling 'niet te rechtvaardigen' en 'onaanvaardbaar' genoemd, maar de gepensioneerde manager ging niet in op de oproep om toch minstens een tegemoetkoming terug te storten. Na de aanval reageerde de bankier geschokt. Volgens sommige mediaberichten zou hij overwegen om Groot-Brittannië te verlaten.

De waarschuwing van de onbekende groepering dat er meer aanvallen zullen volgen, wordt door de veiligheidsdiensten ernstig genomen. Op radicale internetfora wemelt het van de 'chatter' waarin het vandalisme wordt toegejuicht. Op sommige websites is de foto te zien van de villa, met een routebeschrijving en citaten als 'Goed zo, rijk uitschot zoals hij verdient het niet om in vrede te leven'.

De voorpagina van het anarchistische magazine Class War toonde het hoofd van Fred Goodwin op een guillotineblok met de slogan 'Ready to riot'. De bankier zal ook kop van Jut zijn op de betogingen naar aanleiding van de G20-top op 1 en 2 april in Londen die vandaag al beginnen. Actiegroepen kondigden aan dat poppen van bankiers, waaronder die van de Schot, aan lampen zullen worden opgehangen en in brand gestoken.

Op websites zoals Anarchy.net wordt aangekondigd dat al in de marge van de eerste massabetoging van de civiele samenleving, vandaag, een 'direct action-blok' zal worden gevormd, naar analogie met het beruchte Black Block dat op de WTO-top in Seattle (1999) en de G8-top in Genua (2001) zijn pijlen onder meer richtte op kapitalistische symbolen zoals fastfoodketens en bankinstellingen. Voor 1 en 2 april kondigen ze een poging tot bestorming aan van het conferentiecentrum van de G20 in het Excel Centre.

'A day of f****** up the summit and other adventures', klinkt het. 'Wees gewaarschuwd, wees waakzaam, wees klaar. We are their crisis.' De website opent met een foto waarop een vrouw, in frivole bolletjesjurk, een machinegeweer richt op de Londense City. "Stap mee met duizenden misnoegden, woedende, pissed off people in de straten van het financiële district. Verspreid deze boodschap terwijl de bankiers miljarden ponden van ons geld afromen: eis het geld terug, bestorm de banken en maak dat ze oprotten."

Sommige CEO's maakten deze week in de zakenkrant The Financial Times, anoniem, gewag van een 'heksenjacht'. De banken in de City worden nu extra beveiligd.

'Boss-nappings'

Ook in Frankrijk neemt het protest tegen CEO's toe. Twee topkaderleden van het Franse nutsbedrijf GDF Suez SA, Jean-François Cirelli en Gérard Mestrallet, zagen af van hun aandelenopties voor 2008, enkele uren nadat arbeiders van hun gasterminals donderdag uit protest tegen de hoge bonussen het werk hadden neergelegd. Ook de bank Société Générale, die 1,7 miljard euro regeringsteun kreeg, trok deze week de aandelenopties voor zijn topkader in, toen president Nicolas Sarkozy de CEO's ter verantwoording riep. Hij noemde het 'schandalig' dat de topmanager van autotoeleverancier Valeo het bedrijf verliet met een gouden handdruk van meer dan 5 miljoen euro, terwijl 1.600 banen worden geschrapt. Sarkozy handelde onder druk van de straat. De week voordien betoogden miljoenen Fransen, die eisten dat er meer gedaan zou worden voor de slachtoffers van de crisis. In enkele bedrijven liepen protesten uit de hand.

Afgelopen donderdag lieten arbeiders van de 3M-fabriek in Pithiviers hun CEO Luc Rousselet vrij nadat ze hem twee dagen hadden opgesloten, een 'boss-napping' uit protest tegen geplande ontslagen. Eerder deze maand waren ook de CEO en personeelsdirecteur van de Sony France-fabriek in de Landes door boze werknemers al een nacht opgesloten in een vergaderzaal. "We hadden meer voor elkaar gekregen als we hem nog een paar dagen langer hadden vastgehouden. De vooruitgang die we boekten was minimaal, maar we zouden nergens zijn gekomen zonder de baas te kidnappen", liet Patrick Hachaguer van de communistische vakbond CGT optekenen.

Hachaguer koppelde daar een waarschuwing aan vast. "Helaas denk ik dat protestbewegingen virulenter en gewelddadiger zullen worden", zei hij. "De mensen zijn wanhopig. Ze hebben het gevoel dat bedrijven rijk blijven terwijl ze onze jobs stelen. De mensen zouden wel eens fabrieken in brand kunnen steken."

De radicalisering baart ook de politie zorgen. Niemand in Frankrijk is vergeten hoe de extreem linkse terreurbeweging Action Directe in 1986 Renaultbaas Georges Besse vermoordde.

Per bus naar de CEO

Aan de overzijde van de oceaan, in de Verenigde Staten, wordt de sfeer ook grimmiger, zeker nu bekend raakte dat vierhonderd kaderleden van verzekeraar American International Group (AIG) ondanks de miljarden dollars overheidssteun om het bedrijf te redden minstens 165 miljoen dollar (en volgens sommige bronnen zelfs 53 miljoen dollar meer) aan bonussen kregen uitgekeerd. De identiteit van de executives wordt in New York geheimgehouden, uit vrees voor represailles, maar buiten de stad zijn vele namen bekend.

Vorige weekend organiseerde de Connecticut Working Families Party, een coalitie van vakbonden en maatschappelijke groeperingen, een rondrit die ze de 'Lifestyles of the Rich and Infamous' noemde. Met een volle bus trokken ze naar de gemeente Fairfield, waar ze demonstratief de huizen gingen bezichtigen van AIG-kaderleden Douglas L. Poling en James Haas - net zoals kandidaat-kopers woningen bezoeken die door de banken zijn onteigend. Verder dan de ingang van hun majestueuze oprijlaan raakten ze niet. Privébewakers stopten de actievoerders, die wel een open brief mochten afgeven. "Nu dat we de kans kregen om ook jullie omgeving te zien, zouden we jullie graag in de onze uitnodigen. Jullie kunnen enkele mensen ontmoeten die de last van de economische crisis aan den lijve meemaken: mensen zoals Willie Alice Huguley uit Hartford die, op de leeftijd van 83 jaar, bezorgd is dat ze het enige huis dat ze ooit bezat zal verliezen. Of mensen zoals Mark Dziubek, een vader van vijf die onlangs zijn werk verloor na negentien jaar trouwe dienst. Of Asaad Jackson (24), die duizenden dollars medische schulden heeft als het gevolg van een spoedoperatie die hij twee jaar geleden onderging zonder dat hij een verzekering had."

Volgens hun woordvoerder John Dinkin zijn de slachtoffers van de crisis in Connecticut boos maar zou niemand het in zijn hoofd halen om, zoals in Groot-Brittannië, zinloos geweld te gebruiken. "Eerder dan onze woede te uiten wilden wij met onze bustour vooral onze verhalen laten horen", vertelde hij gisteren aan De Morgen. Dat vijftien van de twintig AIG-topkaderleden deze week aankondigden dat ze hun bonus vrijwillig terugstorten, noemt Dinkin positief, al was voor de teruggave wel de interventie nodig van achtereenvolgens VS-president Barack Obama, zowat het voltallige Congres en een onderzoek van de New Yorkse openbare aanklager Mario Cuomo. Ook Poling, die met 6,4 miljoen dollar de grootste bonuscheque kreeg, en Haas, zouden ondertussen de stap tot terugbetaling hebben gezet. "Voor die stap applaudiseren we, en daar anticipeerden we ook al op in onze brief", zegt Dinkin, al voegt hij daar wel cynisch aan toe. "De meesten onder ons zullen nooit weten hoe het voelt om miljoenen dollars te moeten afwijzen."

Volgens Dinkin is dit ook niet het einde van hun verhaal. "Het gaat ons niet alleen om de bonussen, het gaat er ook om dat vele van deze mensen ook grotendeels verantwoordelijk zijn voor het in de grond boren van onze economie en de middenklasse."

Vakbondschef Patrick Hachaguer over de kidnapping van de CEO van Sony France:

We hadden meer voor elkaar gekregen als we hem nog een paar dagen langer hadden vastgehouden

n De voorpagina van het anarchistische magazine Class War toont het hoofd van ex-bankier Fred Goodwin op een guillotineblok met de slogan 'Ready to riot'.

n De Connecticut Working Families Party organiseerde deze week een druk gemediatiseerde 'bustour' naar de optrekjes van AIG-bazen op het platteland. Woordvoerder John Dinkin: 'Geweld zullen we nooit gebruiken. We willen vooral onze verhalen laten horen.'

n Heethoofden gooiden deze week een stel ruiten in bij de villa van Sir Fred Goodwin (boven), ex-CEO van de Royal Bank of Scotland. Zijn brugpensioenvergoeding wordt als excessief beschouwd.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234