Woensdag 20/01/2021

Technopolis

CEO staat alleen bij Technopolis

Het Mechelse wetenschapscentrum Technopolis.Beeld Wouter Van Vooren

Bij Technopolis lijkt het niet meer goed te komen. Het personeel van het Mechelse wetenschapscentrum zegt CEO Erik Jacquemyn definitief de wacht aan. "Het vertrouwen in het management is weg en de kloof met de medewerkers wordt alsmaar groter", staat in een mail aan minister Philippe Muyters (N-VA).

De relatie tussen het personeel en het management is al lang gespannen bij Technopolis, het doecentrum dat technologie aantrekkelijk maakt voor kinderen. En er is geen beterschap, schrijft een groep personeelsleden 'die de moed bijeen heeft geraapt om te spreken, binnen de angstcultuur die nog altijd regeert'.

In een anonieme mail die zondagavond naar economieminister Muyters is verstuurd, staat dat de beloofde verbeteringen niet meer zijn dan "lapmiddelen en een façade". Een jaar na het onderzoek naar de bekwaamheid van Jacquemyn is de dagelijkse werking van de instelling er alleen op achteruitgegaan, klinkt het.

"Alle acties en onderzoeken die tot op heden zijn gevoerd om een einde te stellen aan de bestaande wantoestanden, blijken een maat voor niets. Het vertrouwen in het huidige management is weg en de kloof met de medewerkers wordt alsmaar groter." Versta: voor het personeel is het echt genoeg geweest.

De problemen slepen al jaren aan. Eind 2014 uitten achttien (ex-)werknemers hun ongenoegen over Jacquemyn in een brief aan de raad van bestuur. Er waren klachten over wanbeleid, misbruik van overheidsmiddelen en het inzetten van personeel van de wetenschapsinstelling als huishoudhulp voor de CEO.

Jacquemyn legde vanop het kabinet van de eerste Vlaams minister-president Gaston Geens (CD&V) mee de basis voor Flanders Technology, een beurs waar Vlaamse bedrijven hun technologische kennis konden etaleren. Niemand twijfelt aan zijn intelligentie, maar wel aan zijn visie en sociale vaardigheden als manager.

CEO Erik Jacquemyn.Beeld BELGA

Actieplan

De klachten werden door PwC onderzocht in een audit. Die bevestigde dat Technopolis met problemen kampte op het vlak van bedrijfscultuur en boekhouding. Of Jacquemyn werkelijk personeel heeft ingezet om in zijn tuin het gras te maaien, vuilniszakken buiten te zetten of zijn dochter te helpen tijdens de examenperiode, werd in het midden gelaten. Het rapport maakte wel melding van kunstmatig opgetrokken werkuren voor projecten, zodat er op het eind meer subsidies binnenkwamen.

Muyters schorste daarop tijdelijk de werkingssubsidie - 4 miljoen euro. Uiteindelijk rolden er geen koppen. Een actieplan opgesteld door de raad van bestuur moest orde op zaken stellen. Er kwam een nieuwe HR-manager en een 'persoonlijke coach' die Jacquemyn moest bijstaan.

Het personeel liet meteen weten dat het actieplan geen zoden aan de dijk zou brengen. In een brief aan de minister werd geschreven dat er maar één oplossing was: het ontslag van Jacquemyn en een grondige reorganisatie van het management. Een jaar later komt deze eis opnieuw op tafel.

"De missie van Technopolis wordt nog steeds zonder visie en vanuit persoonlijke belangen in de praktijk omgezet, ten koste van het personeel en 4 miljoen euro belastinggeld." Het personeel vraagt een nieuwe audit, waarin het anoniem kan getuigen over de werkcultuur.

Muyters zegt dat de werking van Technopolis strikt wordt gecontroleerd. "Er loopt een bevraging bij de rechtstreekse medewerkers van Jacquemyn. Tegen het einde van het jaar worden alle personeelsleden betrokken. En dan komt er tegen mei, wanneer het mandaat van Jacquemyn afloopt, nog een controle door PwC." De minister wil zich pas voor of tegen Jacquemyn uitspreken als deze onderzoeken rond zijn. "Op basis van een anonieme mail kan dat niet."

Schoon schip

Luc Van den Brande, gewezen CD&V-politicus en voorzitter van de raad van bestuur, is "zeer verwonderd" dat er opnieuw kritiek komt van het personeel. "Ik heb geen mail ontvangen en kan alleen maar zeggen dat er nog veel audits gepland staan. Volgens mij is er wel degelijk verandering. Ik snap niet vanwaar deze mail plotseling komt. Hij lijkt me op het eerste gezicht nogal gratuit. Blijkbaar willen sommige mensen koste wat het kost Technopolis kapotmaken."

Vlaams Parlementslid Wouter Van Besien (Groen) ziet wel degelijk een probleem. "Het is duidelijk dat er sprake is van mismanagement. Er moet snel een nieuw onderzoek komen. Als dat bevestigt dat het vertrouwen weg is, dan is het echt tijd om schoon schip te maken."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234