Dinsdag 31/01/2023

Microsoft

Ceo Satya Nadella heeft Microsoft naar de biljoenenclub geleid

Satya Nadella (51) brak de verstarde bedrijfscultuur van Microsoft open, zette hoog in op clouddiensten voor bedrijven en blies zo nieuw leven in wat de dinosaurus van de techwereld dreigde te worden. Beeld ANP
Satya Nadella (51) brak de verstarde bedrijfscultuur van Microsoft open, zette hoog in op clouddiensten voor bedrijven en blies zo nieuw leven in wat de dinosaurus van de techwereld dreigde te worden.Beeld ANP

Donderdag brak Microsoft door de magische grens van 1.000 miljard dollar beurswaarde, een mijlpaal voor het 44 jaar oude bedrijf dat tot voor kort op weg leek de dinosaurus van de techmarkt te worden. Het tij keerde toen de Indiase computeringenieur Satya Nadella in 2014 ceo werd. Hij zette volop in op clouddiensten die nu de opmars van techreuzen stuwen en deed verlieslatende bedrijfspoten van de hand.

Luc Beernaert

De meeste goedlopende producten en clouddiensten van Microsoft bestonden al toen Nadella ceo werd. De 51-jarige zoon van een hoge ambtenaar en een lerares Sanskriet werd geboren in de Indiase provincie Anantapur. Nadella studeerde electrotechniek aan de universiteit van Mangalore vooraleer hij aan de universiteit van Wisconsin een graad in computerwetenschappen haalde.

Windows

De voorlopers van Microsofts clouddiensten vinden hun oorsprong in de jaren ‘90, met de MSN onlinedienst van Microsoft en later hun zoekmachine Bing. In 2010, vier jaar na Amazon, introduceerde Microsoft zijn clouddienst. Pas in 2013, zo stellen analisten, mocht die dienst naast die van Amazon staan. Toch bleef het een nevenactiviteit voor Microsoft. Het zwaartepunt bleef liggen op hun Windows besturingssysteem, de kip met de gouden eieren tijdens het tijdperk van de pc.

Toen Nadella de plaats innam van Steven Ballmer, die veertien jaar lang ceo van Microsoft was geweest, zette hij de clouddienst - die hij voordien al leidde- hoog op de prioriteitenlijst. Daar plukt Microsoft nu de vruchten van. Apple en Amazon deden het al eerder, maar donderdag brak Microsoft als derde techaandeel door die magische grens van 1.000 miljard dollar beurswaarde.

Cloudsoftware voor bedrijven

Daarnaast is er één product dat Nadella vlak na zijn aanstelling tot ceo lanceerde en groeide als kool. Enterprise Mobility wordt door bedrijven gebruikt om hun mobiele toestellen te beschermen. Intussen telt de dienst meer dan 100 miljoen gebruikers. De cloudsoftware helpt organisaties hun mobiele toestellen te traceren en de beveiligen.

Onder Nadella werden nieuwe versies van Microsoft-producten gelanceerd, waaronder Windows 10, maar de heropstanding van het bedrijf heeft andere verklaringen. Een op korte termijn en een op langere termijn.

Op korte termijn wist Microsoft de schade te beperken bij de recente uitverkoop van techaandelen. Zo maakten investeerders in Apple zich zorgen om de vertraagde verkoop van iPhones en kregen zowel Facebook als Google klappen wegens hun rol in het verspreiden van fake news en samenzweringstheorieën. De verklaring op lange termijn is dat Microsoft heeft aangetoond hoe een ooit dominant bedrijf zijn sterktes kan uitbouwen zonder een gevangene van zijn verleden te worden. Precies door de clouddiensten te omhelzen, de markt van de smarphones te verlaten en terug te keren naar de oorsprong als leverancier van technologie aan zakelijke klanten. Het is die strategie die Nadella vlak na zijn aanstelling tot ceo uitstippelde en die de aandelenprijs van Microsoft deed verdrievoudigen.

Nokia buiten

Toen Microsoft in 2013 Nokia kocht, noemde voormalig ceo Ballmer dat “een moedige wissel op de toekomst”. Twee jaar later verkocht Nadella die wissel op de toekomst weer en stuurde hij meteen ook 7.800 werknemers wandelen. Microsoft, zo oordeelde Nadella, hoorde niet te concurreren met de leiders op de markt van smartphonetechnologie, Apple, Google en Samsung. Microsoft moest zich focussen op apps en andere software voor zakenklanten. (lees verder onder de foto)

Nadella heeft drie kinderen, houdt van poëzie en speelt cricket.  Beeld EPA
Nadella heeft drie kinderen, houdt van poëzie en speelt cricket.Beeld EPA

Hoewel Microsoft een succesvolle consumentenfranchise heeft met haar Xbox-videogames, draait het bedrijf voortaan vooral rond nutsdiensten. De cloudtechnologie Azure is een dienst voor bedrijven en een platform voor software-ontwikkelaars voor het bouwen van applicaties, een soort cloud operating system.

LinkedIn en GitHub

Nadella’s grote aankopen kaderen ook in het uitbreiden van hun aanbod voor zakelijke gebruikers en ontwikkelaars. In 2016 kocht Microsoft LinkedIn, het sociale netwerk voor professionals. “Dit is de samenvoeging van de professionele cloud en het professionele netwerk”, zo verklaarde Nadella toen. Vorig jaar nog kocht Microsoft GitHub, een open software platform dat door 28 miljoen programmeurs wordt gebruikt.

Onder Nadella heeft Microsoft ook zijn technologie opengesteld. Windows zou niet langer de kern of het anker van het bedrijf zijn. Apps van Microsoft zouden niet enkel op de software van Macintosh (Apple) draaien, maar ook op andere besturingssystemen. Open source en gratis software, ooit zo verguisd door Microsoft, werden erkend als onontbeerlijke middelen in de moderne softwareontwikkeling. Nadella pleitte voor een open geest. “Onze honger om te leren van de buitenwereld moet onstilbaar zijn en we moeten daar uit leren”, schreef hij in zijn boek ‘Hit Refresh’ uit 2017.

Die formule lijkt te werken. “De oude, op Windows geconcentreerde kijk op de wereld verlamde elke innovatie”, stelt professor Michael A. Cusumano van het Massachusetts Institute of Technology (MIT). “Het bedrijf is cultureel veranderd. Microsoft is weer een boeiende werkplek”.

Nadella trouwde in 1992 met Anupama, de dochter van een collega van zijn vader. Hij kreeg met haar drie kinderen, een zoon en twee dochters. Hij is dol op zowel Amerikaanse als Indiase poëzie en speelt cricket.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234