Vrijdag 24/09/2021

VRTUpdate

CEO Paul Lembrechts ontslagen bij VRT, Leo Hellemans wordt interim-CEO: ‘De VRT is niet in crisis’

Voorzitter Luc Van den Brande, minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) en interim-CEO Leo Hellemans. Beeld Tim Dirven
Voorzitter Luc Van den Brande, minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) en interim-CEO Leo Hellemans.Beeld Tim Dirven

De Vlaamse regering zet VRT-CEO Paul Lembrechts op straat. Zo eindigt de machtsstrijd aan de VRT-top met een nederlaag voor Lembrechts. Leo Hellemans wordt interim-CEO. Hij moet beslissen over het lot van Peter Claes en andere directieleden.

Lembrechts en zijn directeur productie en media Peter Claes vlogen elkaar eind november in de haren na een conflict over de te volgen strategie in de onderhandelingen met de Vlaamse regering. Lembrechts vroeg het ontslag van Claes, maar de raad van bestuur weigerde daarop in te gaan. Het conflict escaleerde met een totale impasse in het directiecomité tot gevolg.

De voorbije weken probeerde bemiddelaar Fabiaan Van Vrekhem de plooien glad te strijken, maar veel leverde dat volgens diverse bronnen niet op. Van Vrekhem zou er zelfs niet in geslaagd zijn om Claes en Lembrechts samen rond de tafel te krijgen.

Paul Lembrechts. Beeld Tim Dirven
Paul Lembrechts.Beeld Tim Dirven

Interim-CEO

Leo Hellemans moet nu het vertrek van Lembrechts opvangen en wordt interim-CEO. Hellemans, gewezen sportjournalist en hoofdredacteur van de nieuwsdienst van de openbare omroep, werd in 2014 benoemd tot gedelegeerd bestuurder van de VRT, als opvolger van Sandra De Preter. In 2016 ging hij met pensioen, waarna Paul Lembrechts hem opvolgde.

“Ik ben geen crisismanager”, benadrukt Hellemans. “De VRT is niet in crisis.” Hellemans moet het vertrouwen in het directiecomité herstellen. Daarbij zal ook de positie van Peter Claes worden bekeken. “Dat is mijn eerste en belangrijkste opdracht.” Hellemans is volgens Luc Van den Brande, de voorzitter van de raad van bestuur, de geschikte persoon “omdat hij binnen het huis veel vertrouwen geniet”.

De procedure voor een nieuwe CEO wordt binnenkort gestart. Die wordt nog voor de zomer aangesteld zodat hij of zij mee kan onderhandelen over de beheersovereenkomst. Hellemans zal die nieuwe beheersovereenkomst mee voorbereiden, maar is niet van plan om ook de ultieme onderhandelingen te voeren.

“Ik ben ook gekant tegen de besparingen”, voegde Hellemans nog toe. “Maar de VRT moet uit het defensief durven gaan.”

Leo Hellemans. Beeld Tim Dirven
Leo Hellemans.Beeld Tim Dirven

Volgens mediaminister Dalle is het ontslag van Lembrechts “geen keuze voor of tegen bepaalde mensen. Dit is een keuze voor de VRT”.

Dalle betreurt dat het imago van de VRT de voorbije weken werd beklad, en hoopt dat de bladzijde met de aanstelling van Hellemans kan worden omgeslagen. “Ik hoop dat we nu de rangen kunnen sluiten.”

Dat Paul Lembrechts opzijgeschoven wordt bij de VRT, is volgens de christelijke vakbond ACV ‘een spijtige zaak’. “Van in het begin hield hij voet bij stuk als het over een correcte financiering ging”, zegt Carlos Van Hoeymissen van de christelijke vakbond aan Belga. “Hij had daardoor de sympathie van het personeel.” Waar Lembrechts nog de scherpe kantjes van een sociaal plan wist af te vijlen, vreest Van Hoeymissen nu voor een botte bijl. “Als er dan toch moet worden bespaard, willen we dat dat zo sociaal mogelijk gebeurt.”

Ook het personeelsfront van de VRT ‘Iedereen VRT’ verwerpt, samen met de vakbonden ACOD, ACV en VSOA, ‘krachtig’ het ontslag van Lembrechts. “Hij heeft zich er ondubbelzinnig toe geëngageerd de toekomst van de VRT te beschermen tegen de massale besparingen die de Vlaamse regering ons wil opleggen. De reactie van de Vlaamse regering is hem te ontslaan. Dat is voor ons onaanvaardbaar”, klinkt het. Nu donderdag starten, met hoorzittingen in het Vlaams Parlement, de onderhandelingen voor een nieuwe beheersoverkomst.

‘Iedereen VRT’ vraagt dat, wie ook de nieuwe CEO van de VRT wordt, “hij of zij zich even ondubbelzinnig engageert tegen de verwoestende besparingen die de Vlaamse regering blijft doordrukken”.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234