Woensdag 26/01/2022

Aanslagen Brussel

CEO Brussels Airport: "Volledige opening luchthaven laat nog maanden op zich wachten"

Brussels Airport gaat wellicht woensdag opnieuw deels open, als de tests met de voorlopige check-in-procedure goed verlopen. "De herneming van de luchthavenactiviteit op volle kracht zal echter nog maanden op zich laten wachten", zegt Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport, in een interview met De Tijd.

Voor de oefening zijn morgen 800 medewerkers opgetrommeld om te kijken of ze passagiers kunnen inchecken. "We willen eerst zien of alles technisch en bouwkundig in orde is om veel volk te ontvangen", zegt woordvoerster Anke Fransen. "Daarnaast willen we zien of het logisch is voor passagiers om via deze weg te gaan. Of ze hun weg vinden, of de check-in balies werken en de extra controles aan de toegang goed en vlot verlopen."

800 passagiers per uur
Die extra controle voor het inchecken is nieuw na aandringen van de politievakbonden. "Het is onze prioriteit om in een keer de veiligheid te garanderen van zowel passagiers als het personeel", zei Feist daarover aan De Tijd. Als de test positief verlopen, zal de luchthaven ten vroegste woensdag deels operationeel zijn. Bij de heropstart van de luchthaven in Zaventem worden maximaal 800 passagiers per uur ingecheckt. Dat is minder dan twintig procent van het gebruikelijk aantal reizigers, meldt Anke Fransen, woordvoerster van Brussels Airport Company. "We checken of de passagiers snel naar de vliegtuigen kunnen en terug", zegt Fransen. "Daarbij houden we rekening met de extra veiligheidsmaatregelen van de federale regering, die nadien haar fiat moet geven. Als de flow van de passagiers verloopt zoals wij die nu hebben uitgetekend en er geen bottlenecks zijn, kunnen we opnieuw starten. Met een beperkte capaciteit van maximaal een vijfde. Normaal worden per uur 5.000 passagiers ingecheckt. Dat gaan we beperken tot 800."

Er wordt ook rekening gehouden met passagiers op weg naar Zaventem. "Bijvoorbeeld mensen die vanuit Dublin willen terugkeren. Dat hoeft niet op dezelfde dag te zijn." Aan de test wordt deelgenomen door personeel van Brussels Airport, de politie en Defensie. "De luchthavenpolitie wordt bij de test betrokken. Wij beperken ons tot het traject van de check-in. Dat bepaalt of we woensdag dan wel later de luchthaven heropenen."

Luchtvaartmaatschappijen
Brussels Airlines dat 30% van de vluchten vanop Zaventem verzorgt gaf al aan pas ten vroegste donderdag opnieuw van en/of naar Brussels Airport te vliegen. "Vermoedelijk zullen Jetairfly en Thomas Cook Airines, de vakantievliegers van de touroperators nog een tijdje op de regionale luchthavens blijven. Maar daarover moet nog onderhandeld worden met de slot-coördinator, de instantie die instaat voor de toewijzing van de tijdsvensters waarin kan geland en opgestegen worden", besluit Feist in De Tijd.

Psychologen begeleiden personeel bij test

Psychologen zullen het personeel van Brussels Airport Company begeleiden bij de test op de luchthaven in Zaventem. Een heropstart is niet alleen afhankelijk van groen licht op technisch vlak. "Ook menselijk moet het in orde zijn", meldt Anke Fransen, woordvoerster van Brussels Airport.

"Technisch zijn de opdrachten duidelijk: de check-in op een goede plaats uitbouwen, tickets vlot aan de man kunnen brengen en ervoor zorgen dat de hele flow goed verloopt. Maar daarnaast is er ook het menselijk aspect. We gaan de reacties van onze mensen goed overwaken. Als er bedenkingen zijn of zelfs als er reflectie komt, opteren we zonder pardon voor een heropstart op latere datum."

De werknemers die aan de test deelnemen, komen uit drie groepen. "Het gaat om personeel van de check-in, afhandelaars van bagage en administratieve krachten", stelt Fransen. Ze verwacht dat de drempel voor het personeel minstens even hoog of zelfs hoger ligt dan voor de klanten.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234