luchthaven
CEO Brussels Airport: "Verlies van honderden banen in België door vertrek Ethiopian Cargo"
Brussels Airport betreurt dat luchtvaartmaatschappij Ethiopian Airlines haar cargoactiviteiten verhuist naar het Nederlandse Maastricht. Dat zegt CEO Arnaud Feist op Twitter. Ook minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) noemt het beslissing van Ethiopian "een spijtige zaak".
"We betreuren dat een belangrijke cargomaatschappij zoals Ethiopian Airlines Brussels Airport verlaat voor Maastricht. Honderden jobs verloren in België", tweet Feist. Ook minister van Mobiliteit Jacqueline Galant vindt de de verhuis een jammerlijke zaak.
Volgens de minister zouden de gesprekken met Ethiopian Airlines om ook in november nog cargovluchten te verzorgen op Brussels Airport, nog volop aan de gang geweest zijn. "Spijtig genoeg nam Ethiopian nu deze beslissing, nog voor we onze beslissing konden nemen."
We regret to see an important cargo airline such as @flyethiopian leave #BrusselsAirport for Maastricht. Hundreds of #jobs lost in #Belgium.
— Arnaud Feist (@arnaudfeist) 26 oktober 2015
Verlies van vrachtverkeer
De minister verlengde de trafiekrechten van Ethiopian op Brussels Airport de voorbije maanden telkens met een maand. Voor november werd nog een beslissing verwacht.
Ethiopian Airlines voert op Brussels Airport vijf vluchten per week uit, goed voor ongeveer 40.000 ton vervoerde vracht op jaarbasis. Dat komt theoretisch (100 ton = 1 job) overeen met 400 banen, zo zei de luchthaven eerder al.
Vanaf 1 november verhuist Ethiopian naar de luchthaven van Maastricht, waar het van start zou gaan met negen vluchten per week, zo vernam Belga eerder uit goede bron.
"Lachende derde"
Vlaams minister van Mobiliteit en Vlaamse Rand Ben Weyts wijst erop dat de verhuis van cargo-activiteiten van Ethiopian Airlines uit Brussels Airport het gevolg is van een concurrentiestrijd met de luchthaven van Luik en cargomaatschappij TNT Airways. "Bij wijze van resultaat verliest Brussels Airport nu 400 tot 600 jobs, en dat terwijl ook de luchthaven van Luik niets wint. Maastricht is de lachende derde", reageert hij.
Volgens Weyts ontwikkelt de luchthaven van Zaventem zich steeds verder als een economische groeipoel in de Vlaamse Rand. Zo vestigen steeds meer bedrijven die geen directe link met de luchthaven hebben zich in de onmiddellijke omgeving, argumenteert hij.
"Het is onbegrijpelijk dat men van buitenaf die positieve evolutie steeds meer stokken in de wielen steekt", voegt de Vlaams minister toe. "Eerst eisen enkele Brusselse burgemeesters het inperken van de ochtendvluchten. Nu wordt Ethiopian Airlines het slachtoffer van een concurrentiestrijd met Luik en TNT."
"Als het over de lusten gaat, wordt onze luchthaven omarmd als 'Bruxelles-National', maar gaat het over al de rest dan is het plots weer gewoon 'Zaventem', die Vlaamse luchthaven. Die tweeslachtigheid zal echt wel eens moeten stoppen", besluit Weyts.
Helft meer vracht voor luchthaven Maastricht
Door de komst van Ethiopian Cargo naar Maastricht Aachen Airport gaat die luchthaven ruim boven de 100.000 ton vracht per jaar, of 50 procent meer dan nu nog het geval is, vervoeren. "In eerste instantie gaat het om vijf à zes vluchten per week, goed voor 40.000 à 50.000 ton vracht op jaarbasis", laat Egbert Hanssen, woordvoerder van de provincie Limburg, weten.
"De komst van Ethiopian Cargo is goed nieuws voor de luchthaven", aldus een verheugde Limburgs gedeputeerde Twan Beurskens. "Het ondersteunt de recente aankoop van de nieuwe vrachtloods en geeft verder vertrouwen in de ontwikkeling van MAA met een sterkere focus op vracht."