Zondag 23/02/2020

Centrumrechtse meerderheid voor tweede mandaat Barroso

Barroso kan rekenen op de steun van christendemocraten, liberalen en conservatieven: een centrumrechtse coalitie met eurosceptici. Het gros van de socialisten zal zich onthouden.

Voor de vakantie zag het er beroerd uit voor Barroso. Het Europees Parlement weigerde de Portugees in juli een nieuw mandaat. Socialisten, liberalen, groenen en radicaal links vonden de kandidaat van de EU-lidstaten ongeschikt voor een nieuwe termijn van vijf jaar aan het hoofd van de Europese Commissie. Daarvoor hing de voormalige Portugese premier te fel aan het handje van de lidstaten en toonde hij zich een te slechte manager van de financieeleconomische crisis.Maar twee maanden later staat Barroso er weer. Het is zogoed als zeker dat het parlement vandaag het licht op groen zet voor zijn benoeming. Barroso geniet de steun van zijn eigen christendemocratische fractie (265 leden). Ook de eurosceptische conservatieve fractie (54 leden) staat achter hem. Gisteren verzekerde Barroso zich ook van de steun van de liberalen (84 zetels) van Guy Verhofstadt, die zich voor de vakantie nog bijzonder scherp had uitgelaten over de prestaties van de Portugees.“In het binnenste van zijn hart ziet Verhofstadt Barroso liever mislukken. Maar de Commissievoorzitter heeft op cruciale punten voor de liberalen toegevingen gedaan, waardoor onze fractie niet anders kan dan hem te steunen”, verklaarde een liberaal de houding van Verhofstadt.

Europese belastingen

Barroso herhaalde gisteren zijn beloftes aan de liberalen om een mensenrechtencommissaris aan te stellen en werk te maken van Europese belastingen. In de strijd tegen de crisis wil Barroso ijveren voor één Europese toezichthouder op de financiële sector. Gisteren beloofde hij ook werk te maken van een krachtdadiger Europees relanceplan, de voornaamste eis van de liberalen.Na de hoorzitting met Barroso vorige week zegde een groot deel van de liberalen hem hun steun toe. Verhofstadt zei toen dat de beloftes van Barroso “de goede richting uitgingen”. Gisteren ging hij een stap verder. Barroso mag aanblijven. De liberale steun is wel tijdelijk en voorwaardelijk. Verhofstadt wil de liberale punten ook in het definitieve programma van de Europese Commissie terugvinden. “U hebt onze steun als de nieuwe Commissie met meer ambitie en meer durf voor het Europese belang vecht”, zei hij.Door de liberale steun is Barroso zeker van zijn herbenoeming. Zijn tegenstanders staken hun ongenoegen niet onder stoelen of banken over de houding van Verhofstadt. “De liberalen waren sterk begonnen, maar hun verzet tegen Barroso stortte als een kaartenhuisje in elkaar”, verweet Martin Schulz, de Duitse leider van de socialistische fractie (184 zetels), hem.Zelf zijn de socialisten hopeloos verdeeld over Barroso. De Portugezen en Spanjaarden in de fractie stemmen voor Barroso. De Belgen zullen tegenstemmen. Het gros van de socialisten zal zich onthouden. Van de ferme houding van voor de vakantie is bij de socialisten niet veel over. Schulz had Barroso toen nog bestempeld als een ordinaire postjespakker.

Charmeoffensief

Barroso probeerde gisteren met een ultiem charmeoffensief de socialisten aan zijn zijde te krijgen. Hij beloofde de strijd tegen de werkloosheid op te voeren, actief op te treden tegen sociale dumping, publieke diensten beter te beschermen en de discriminatie van vrouwen op de werkplek te bestrijden.Schulz hield de boot af. “Met wat vandaag voorligt, gaan we u niet steunen.” De socialisten azen op de post van Hoge Vertegenwoordiger en eisen ook de portefeuille Interne Markt op voor ze bereid zijn Barroso II te steunen.

Agenda omgooien

Als hij een nieuwe termijn krijgt, wil Barroso de “Europese agenda omgooien” en nauwer gaan samenwerken met het Europees Parlement. De Commissievoorzitter noemde het bestrijden van de economische crisis en de klimaatproblemen de belangrijkste uitdagingen voor de komende jaren. Daarvoor is een krachtige commissie nodig en de steun van alle pro-Europese fracties. “Als u een sterke Europese Commissie wil die het hoofd biedt aan het egoïsme van de lidstaten, dan moet u voor mij stemmen. Laten we samen een Europese weg inslaan.”Barroso probeerde ook nog de groene fractie (55 leden) te paaien met een pleidooi voor “groene, intelligente groei”. Ook beloofde hij nieuwe eurocommissarissen voor migratie en de coördinatie van het klimaatbeleid. Maar de groenen geloven niks meer van wat Barroso zegt. “Het is precies alsof ik hallucineer. Yes he can? Barroso lijkt wel een superman die plotseling alles kan”, zei Daniel Cohn-Bendit, de Franse voorzitter van de groenen. “We vertrouwen u niet meer. Europa heeft nood aan beter.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234