Zaterdag 11/07/2020

'Centrales met biomassa zijn verspilling'

Vier milieuorganisaties verzamelen zich en trekken met een nieuw rapport in de hand naar energieminister Annemie Turtelboom (Open Vld). 'De nieuwe biomassacentrales zijn onbetaalbaar en totaal onnodig.'

De controverse rond het Vlaamse energiebeleid en de impact daarvan op de alsmaar stijgende stroomfactuur blijft maar duren.

Op dit ogenblik zijn er plannen voor twee grote biomassacentrales in Vlaanderen (Gent en Langerlo) en één in Wallonië (Les Awirs). Als deze projecten gerealiseerd worden, zal meer dan de helft van alle geproduceerde groene stroom in Vlaanderen uit deze centrales komen. "Deze keuze houdt geen steek", schrijven Greenpeace, Bond Beter Leefmilieu, WWF en IEW in hun rapport. "Het zal maken dat de stroomfactuur alleen maar verder stijgt."

De vier milieuorganisaties lieten het onderzoeksbureau 3E een studie maken naar de impact van deze nieuwe biomassacentrales op de energiemarkt. De resultaten zijn niet echt fraai. "Economisch gezien hebben grootschalige biomassacentrales totaal geen zin hier", zegt Jan Vande Putte, energiespecialist van Greenpeace. Stroom uit biomassa is vandaag al duur en dreigt nog duurder te worden in de toekomst, klinkt het. De belangrijkste oorzaak is de afhankelijkheid van geïmporteerde houtkorrels ('pellets') als brandstof.

Wacht even: dus de milieuorganisaties zijn tegen groene biomassa? "Dit betekent dat we nog jaren subsidies zullen moeten betalen voor de biomassacentrales. Dat terwijl zonnepanelen en onshore windmolens vandaag kunnen draaien met weinig of zonder overheidssteun", vervolgt Vande Putte. "De drie centrales zullen de consument veel extra kosten. De studie bewijst dat we geen nood hebben aan deze installaties. Als we inzetten meer op zonnepanelen en windmolens op het land, in combinatie met gas- of kleine biomassacentrales, is het mogelijk om onze energiebevoorrading te verzekeren voor 2 miljard euro minder. Zeker als we de verbindingen met de buurlanden uitbouwen zoals gepland."

Bovendien zijn er heel wat vragen of biomassa echt zo groen is als geadverteerd wordt. Omdat er in ons land niet genoeg houtafval voor handen is, moeten er houtkorrels geïmporteerd worden uit het buitenland. Meestal vanuit de Verenigde Staten. En dan is er de vraag van waar die houtkorrels komen.

Felle strijd

In Vlaanderen is Annemie Turtelboom bevoegd voor groene energie. Het is bekend dat ze geen voorstander is van biomassa. "Mijn beleid zet voluit in op zonnepanelen en windmolens, die inderdaad weinig of geen subsidies meer nodig hebben", reageert ze. Maar de komst van de biomassa kan Turtelboom niet meer stoppen, klinkt het.

De jongste maanden is een felle strijd bezig in de Wetstraat over wie nu precies verantwoordelijk is voor de opening van de nieuwe centrales. Turtelboom zegt dat ze gedwongen is om de beslissing van haar voorgangster Freya Van den Bossche (sp.a) te volgen. Anders moet ze gigantische schadevergoedingen betalen. De juridische adviezen die bekend zijn, lijken haar gelijk te geven. Sp.a spreekt dit tegen en zegt dat Turtelboom de beslissing nog kon omkeren. Voor de centrale in Langerlo heeft Turtelboom de definitieve 'go' intussen gegeven. Voor de centrale in Gent niet.

De milieuorganisaties blijven echter aandringen. Turtelboom moet haar woorden hard maken. "Als ze echt geen biomassa meer wil, dan moet ze er alles aan doen. Het gaat hier over miljarden."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234