Donderdag 20/01/2022

Center for American Progress nieuwe invloedrijkste denktank in Washington

Met het vertrek van George W. Bush komt voorlopig een einde aan de invloed van de neoconservatieve 'thinktank' American Enterprise Institute. Samen met Obama rijst in Washington de ster van een nieuwe denktank: het Center for American Progress (CAP).

Toen George W. Bush in 2000 aantrad als nieuwe president bracht hij in zijn kielzog een batterij conservatieve beleidsadviseurs mee. Velen kwamen uit de beruchte denktank American Enterprise Institute (AEI). Dit instituut legde de basis voor het neoconservatieve gedachtengoed dat mee de drijfveer was van de invasie in Irak. Tot zijn medewerkers behoorden onder meer John Bolton, de VS-gezant bij de Verenigde Naties en Lynne Cheney, de vrouw van vice-president Dick Cheney. Ook oud-onderminister van Defensie Richard Perle en David Frum, speechschrijver van Bush, zijn bij de organisatie betrokken. Sinds mei 2006 werkt ook de Nederlandse politica Ayaan Hirsi Ali aan het instituut.

Onder Obama gaat vooral een nieuwe lichting intellectuelen uit progressievere denktanken wegen. Het Center for American Progress voorop, wiens voorzitter John Podesta de vroegere kabinetschef is van Bill Clinton. Podesta werd door Obama aangezocht om zijn overgangsteam te leiden. Hij zal invloedrijk blijven als een van de vele adviseurs in de wandelgangen. En Podesta is niet alleen. Gezien het betekenisvolle aantal van zijn personeelsleden dat een benoeming kreeg in de Obama Administration schreef Time Magazine dat er "geen groep in Washington meer invloed heeft op dit moment van de geschiedenis."

Het CAP heeft zelf een korte maar bewogen historiek achter de rug. Het werd in 2003 opgericht door drie van Amerika's rijkste zakenlui en filantropen, George Soros, Peter Lewis en Herb Sandler, om een tegengewicht te bieden aan het AEI. Zijn budget van 10 miljoen dollar was klein in vergelijking met de honderden miljoenen dollars die het AEI uitgeeft ,maar werd efficiënter besteed. Podesta richtte een netwerk op met honderden academici, op wie hij beroep deed om hun visie te geven over de toekomstperspectieven van uiteenlopende onderwerpen zoals de staat van het onderwijs tot en met groene technologie. De resultaten zijn degelijke, beleidsadviserende rapporten, waar de Obama-campagne beroep op deed en nu in de praktijk wil brengen. Het Center publiceert dagelijks ook een 'Progress Report', tijdens de Bush-jaren door de National Review "het agressiefste, energiekste oppositie-onderzoek uit de VS-politiek genoemd."

"De meestgestelde vraag is wanneer we onze acht woorden krijgen," zei Podesta kort na de oprichting. "Conservatieven hebben acht woorden in een bumpersticker: minder regering, lagere belasting, minder sociale zekerheid. Enz. Waar is onze bumpersticker? Wel, het is moeilijker voor ons, zeg ik dan, omdat we in veel meer geloven."

Ondertussen vond het CAP zijn acht woorden wel, zo blijkt uit zijn 'vier progressieve prioriteiten' op de website: 'Amerika's globale leiderschap herstellen, de energiekansen grijpen, progressieve groei stimuleren en voor universele gezondheidszorg zorgen'. Het CAP zal nu op Barack Obama wegen om die plannen waar te maken. (MR)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234