Maandag 28/11/2022

Hongkong

Celstraffen voor bekendste gezichten van Hongkongse democratiebeweging, maar ‘een kooi kan de ziel niet opsluiten’

Activisten Ivan Lam (links) en Joshua Wong (midden) worden een politiebusje in geleid.  Beeld AFP
Activisten Ivan Lam (links) en Joshua Wong (midden) worden een politiebusje in geleid.Beeld AFP

De activist Joshua Wong is veroordeeld tot een gevangenisstraf van ruim dertien maanden voor zijn rol in een bezettingsactie aan het begin van de Hongkongse protestbeweging. De veroordeling past in een golf van vrijheidsbeperkingen voor de leiders van de democratiebeweging.

Leen Vervaeke

Wong (24) werd door de rechter schuldig bevonden aan het ‘organiseren van’ en ‘aanzetten tot een illegale bijeenkomst’. Zijn medestanders Agnes Chow (23) en Ivan Lam (26) werden veroordeeld voor ‘aanzetten tot’ en ‘deelname aan’ de manifestatie en kregen tien en zeven maanden celstraf opgelegd.

De actie waarvoor de activisten veroordeeld zijn, vond plaats op 21 juni 2019, helemaal aan het begin van de Hongkongse protestbeweging. Die dag verzamelden duizenden Hongkongse jongeren zich rond een politiekantoor, uit protest tegen de grootschalige inzet van traangas tijdens de eerste demonstraties. De jongeren riepen slogans, gooiden met eieren en blokkeerden de ingang van het politiebureau, waardoor agenten urenlang in het gebouw vastzaten.

Op beelden was te zien hoe Wong door een megafoon opriep om het politiekantoor te omsingelen. Volgens de rechter bracht hij daarmee levens en eigendommen in gevaar. Een demonstrant die tijdens de actie met eieren gooide, werd vorige week veroordeeld tot een celstraf van 21 maanden.

Beperkte vrijheid

De hoge straffen passen in een algemene verkilling van het politieke klimaat in Hongkong, dat bij de overdracht van Groot-Brittannië aan China in 1997 vijftig jaar lang ruime vrijheden was beloofd. Hongkong zag hoe die vrijheden recent echter sterk werden ingeperkt door Peking. Sinds de invoering van een Nationale Veiligheidswet begin juli zijn er tal van Hongkongse journalisten, politici en activisten gearresteerd, veroordeeld of ontslagen. Woensdag werd ook studentenleider Keith Fong opgepakt.

Wong en zijn twee medestanders behoren tot de bekendste gezichten van de Hongkongse democratiebeweging. Wong en Chow voerden als middelbare scholieren actie tegen een plan om het schoolcurriculum te politiseren. Ook stonden zij in 2014 aan de basis van de zogenoemde Paraplubeweging die ijverde voor algemeen stemrecht. Ze ontbonden hun politieke partij Demosisto enkele uren voor de invoering van de Nationale Veiligheidswet, uit angst voor vervolging.

Wong en Ivan Lam zaten al eerder gevangenisstraffen uit voor hun rol in demonstraties. Voor Agnes Chow is dit de eerste keer. Zij is ook aangeklaagd onder de Nationale Veiligheidswet wegens ‘samenspannen met buitenlandse mogendheden’. In die zaak hangt haar een levenslange celstraf boven het hoofd. De drie zaten al een week in voorarrest, waarvan Wong een groot deel in een isolatiecel moest doorbrengen. “Al dit lijden versterkt onze overtuiging alleen maar”, schreef hij in een brief. “Een kooi kan de ziel niet opsluiten.”

De Britse overheid, die Hongkong tot 1997 bestuurde, riep de autoriteiten in Hongkong en Peking woensdag op om te stoppen met hun campagne om politieke tegenstanders het zwijgen op te leggen. “Vervolging moet rechtvaardig en onpartijdig zijn en de rechten en vrijheden van het Hongkongse volk moeten gerespecteerd worden”, aldus de Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234