Vrijdag 15/11/2019

Terrorisme

Celstraffen van 30 maanden tot 16 jaar voor leden terreurcel Verviers

Beeld BELGA

De 15 leden van de terreurcel van Verviers die in Brussel terechtstonden, zijn door de correctionele rechtbank veroordeeld tot celstraffen die gaan van 30 maanden met uitstel tot 16 jaar effectief. Ze kregen ook boetes van 3.000 tot 30.000 euro.

Drie verdachten, Souhaib El Abdi, Mohammed Arshad en Marouan El Bali, werden beschouwd als leidende figuren van een terroristische groep en schuldig bevonden aan het plannen van een aanslag die mensenlevens moest kosten. De twaalf andere verdachten werden schuldig bevonden aan deelname aan de activiteiten van een terroristische groep.

Volgens de rechtbank was het dossier rond de terreurcel van Verviers een duidelijke voorafspiegeling van de aanslagen die later zouden volgen in Parijs en Brussel. Ook daar was er sprake van Syrië-strijders die naar Europa werden teruggestuurd om hier aanslagen te plegen die zoveel mogelijk mensenlevens moesten kosten. De rechtbank vond het daarbij opvallend dat heel wat van de betrokkenen, spilfiguur Abdelhamid Abaaoud op kop, nauwelijks enige religieuze vorming genoten hadden alvorens ze radicaliseerden maar wel vaak al herhaaldelijk in aanraking gekomen waren met het gerecht.

"Hun zogenaamde religieuze overtuiging is vaak een drogreden om in Syrië en in Europa zware gewelddaden te plegen", klonk het in het vonnis.

De advocaten van de verdachten toonden zich teleurgesteld in de uitspraak van de rechtbank.

"Het is duidelijk dat de schaduw van de aanslagen in Parijs en Brussel over dit dossier hangt", zei meester Xavier Carrette. "Die feiten hebben duidelijk grote indruk gemaakt op de rechtbank, die een voorbeeld heeft willen stellen. Ik denk niet dat dat de goede manier is om recht te spreken. Dat deze mensen ook de luchthaven Brussels Airport als doelwit zouden gehad hebben, lijkt me op bitter weinig gebaseerd en ongeloofwaardig."

Brussels Airport

Eerder vandaag bleek dat de terreurcel die begin 2015 werd opgerold in Verviers waarschijnlijk de luchthaven Brussels Airport als doelwit had.

In een gsm-toestel van een van de betrokkenen dat werd teruggevonden in Athene, werden immers schetsen van een luchthavengebouw aangetroffen, met daarbij de vermelding 'Zaventem'. Op de aantekeningen zou ook een man staan met een bagagewagentje. Bij die prent staat de vermelding 'bom'.

Volgens de rechtbank moest de terreurcel van Verviers bovendien niet alleen toeslaan op de luchthaven, maar wel in samenwerking met andere terreurcellen. Uit meerdere aanwijzingen uit het dossier maakt de rechtbank op dat het de bedoeling geweest moet zijn een tiental terroristen te verzamelen, alvorens toe te slaan.

Terreurdreiging

Volgens de aanklager stonden de mannen behorende tot de terreurcel van Verviers ook veelvuldig in contact met IS in Syrië. Dit via de spilfiguur binnen de cel Abdelhamid Abaaoud.

De terreurcel van Verviers werd begin 2015 opgerold, slechts enkele dagen na de aanslagen in Parijs. Ook bij die aanslagen zou Abdelhamid Abaaoud een belangrijke rol hebben gespeeld. De antiterreuractie in Verviers, waarbij ook enkele vermoedelijke terroristen werden gedood, was het begin van een lange periode van terreurdreiging in ons land.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234