Maandag 25/10/2021

Cees Nooteboom

Allerzielen

Nieuwe roman

Uitgeverij Atlas

ISBN 90 4500 341 4

320 pagina's * 995 frank

En nu tijd voor een écht boek...

Gelukkig verscheen Allerzielen van Cees Nooteboom hier net iets te laat om de bladen en de praatshows te halen. Het boek ging ook onopgemerkt aan de Boekenbeurs voorbij. Dat maakt dat je het nu nog rustig kunt lezen zonder het gezoem van voorgekauwde achterflapmeningen in je hoofd te moeten horen. Allerzielen is toevallig ook een bedachtzame en erudiete aanklacht tegen de mediatisering van de letteren, tegen het verlies van ouderwetse deugden als 'schroom' en 'mededogen'. In deze stevige filosofische roman doolt cameraman Arthur Daane als 'reiziger zonder bagage' door Berlijn om er de gebouwen en plekken te filmen die dreigen te verdwijnen. Onderwijl praat hij onophoudelijk met de stemmen in zijn hoofd: die van zijn overleden vrouw en kind, die van goede vrienden overal ter wereld. En dan ontmoet hij Elik Oranje, die een focus gevonden heeft in haar 'bewaardrang': ze maakt een proefschrift over een piepklein facet uit de Spaanse Middeleeuwen. Allerzielen is een literaire hellevaart naar de betekenis van 'afscheid' en 'rituelen'. Nootebooms hoofdpersonage wordt een moderne Odysseus die weet dat geen Telemachos hem ooit zal komen zoeken. Hij kreunt onder het besef dat wat geweest is, door niemand gemist zal worden. Oubollig? Zeurderig? Vergeet het maar; Nooteboom heeft zijn 'verbijstering' zo virtuoos verpakt dat Allerzielen je nog dagenlang blijft achtervolgen.

Kookboek

Dirk De Prins

Bistro & Cookboek

Uitgeverij Globe

ISBN 90 531 2111 0

595 frank

Al tien jaar presenteert historicus en kookgek Dirk De Prins op Radio 2 zijn Bistro & Co. De 164 beste recepten zijn nu gebundeld. Ze zijn niet geordend volgens het klassieke schema voor-, hoofd- en nagerecht, maar rond de producten waarvan De Prins vertrekt. "Het boek is niet geschreven in radiotaal, maar de spirit van de uitzendingen zit er nog wel in," zegt de auteur die zijn grondige kennis handig weet te verstoppen achter een badinerende toon met veel kleurrijke beelden en adjectieven. Het boek bevat veel recepten met groente en vis en ook stoofschotels omdat die vaak onbekend zijn. Een onderdeel van die stoofschotels zijn de kerries, en dat is een van De Prins' stokpaardjes. Bistro & Cookboek is geen luxueus boek geworden, maar een dikke paperback die erom vraagt liefdevol maar herhaaldelijk te worden beduimeld in de keuken. (AG)

Vertaalde bestseller

Daniel Goleman

Emotionele intelligentie in de praktijk

Uitgeverij Contact

ISBN 90 254 1365 X

480 pagina's * 995 frank

Daniel Goleman is zowat dé goeroe van vandaag. Zijn boek Emotionele Intelligentie uit 1995 werd een megasucces. Begrijpelijk omdat het boek iedereen die gefrustreerd uit zijn school- en/of universiteitsjaren gekomen is - en gebukt gaat onder een schuldgevoel dienaangaande - eindelijk troostte met de idee dat het niet uitsluitend de nerds onder ons moeten zijn, die het predikaat 'slim' verdienen. Goleman brengt hoop in deze jachtige tijden: namelijk dat emotionele vaardigheden sterke wapens kunnen zijn om overeind te blijven in een samenleving die vooral succes honoreert. In Emotionele intelligentie in de praktijk past hij zijn theorieën toe op het bedrijfsleven. Het nieuwe is er wat af en dit boek ruikt sterk naar het uitmelken van een commercieel monstersucces, maar toch blijft Golemans lucide kijk toch altijd voor verrassende inzichten zorgen.

Poëzie

Koenraad Goudeseune

Dat zij mij leest

Uitgeverij Atlas

ISBN 90 450 0263 9

48 pagina's * 595 frank

Koenraad Goudeseune debuteerde in 1993 met de roman Vuile was. Zopas verscheen zijn poëziedebuut Dat zij mij leest bij Uitgeverij Atlas. Er zijn amechtiger manieren om je entree te maken in de Letteren. Verwacht hier geen doorwrochte poëzie met voetnoten, geen hiphoppende baldadigheid. Goudeseune schrijft over zijn lief en over zijn onwennigheid. Soms lijkt hij wel de zeuderige gouden zoon van Herman de Coninck ("Liefde is misschien zoiets als volksgezondheid?/Ook daarin valt nooit te bezuinigen") maar mijn quotum van 'een goed gedicht per bundel' is bereikt met Vader: "Ik zag God vandaag./Hij was inderdaad mijn vader./Hij leefde nog./Zijn hobby's waren/met de duiven spelen/en naar de mis gaan//Ik wou je aan hem voorstellen./Ik wou dat hij zou weten/wat het is om van een vrouw te houden." Té duidelijk? Koop dan een kruiswoordraadsel!

Vlaamse klassieker

Gerard Walschap

Klassieken uit Vlaanderen

Uitgeverij Manteau

ISBN 90 223 1497 9

232 pagina's * 795 frank

Al een heel jaar wordt de honderdste verjaardag van Gerard Walschap (1898-1989) herdacht. Het ware misschien geen slecht idee om volgend jaar successievelijk ook de tiende verjaardag van zijn overlijden te memoreren, dan blijven Walschap en zijn werk nog wat langer in de focus van de media. Als inleider Jos Borré schrijft dat Walschap zijn hele leven streefde naar "de morele verheffing van een volk gegeseld door oorlog en niets ontziend kapitalisme en onder de druk van een meedogenloos heersende autoriteit" dan klinkt dat nu misschien wat hoogdravend, maar wie de krant elke dag leest zou toch kunnen besluiten dat een 'gemeenschapskunst' zoals Walschap die voorstond, dringend aan een revival toe is. In deze bloemlezing zijn minder bekende teksten van Walschap verzameld. Uiterst geschikt als inleiding op zijn meesterwerken.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234