Donderdag 29/09/2022

Portret

Cédric Frère (34): de man van zes miljard

Albert Frère en zijn kleinzoon Cédric. De troonsbestijging van de jonge Frère is een sluitstuk van een verhaal dat reeds in 2010 begon. Beeld Getty Images
Albert Frère en zijn kleinzoon Cédric. De troonsbestijging van de jonge Frère is een sluitstuk van een verhaal dat reeds in 2010 begon.Beeld Getty Images

De 34-jarige Cédric Frère is officieel benoemd tot gedelegeerd bestuurder van de holding Frère-Bourgeois. Dat is de kernholding uit het imposante Frère-imperium. De kleinzoon van Albert Frère is daarmee primus inter pares. De generatiewissel is voltrokken.

Lieven Desmet

In zijn boek De kracht van het geduldig kapitaal houdt Jeroen Duijvestijn besloten vennootschappen onder de loep. Vaak gaat het om familiebedrijven die economisch zeer succesvol zijn. "Stille motoren van een economisch bestel, met een focus op continuïteit", noemt hij ze. Ik weet niet of de Nederlandse auteur vertrouwd is met de familie Frère, maar de opmaat van zijn analyse geldt hier wel.

Stil en succesvol, zo kan je het imperium van Albert Frère (92) omschrijven. Met economische tentakels tot in alle uithoeken. De 'focus op continuïteit' is zopas nog eens bewezen met de aanstelling van Cédric Frère, de 34-jarige kleinzoon, tot gedelegeerd bestuurder van Frère-Bourgeois. Dat is de spilholding die het ganse imperium overziet.

Cédric Frère, die recent nog in het middelpunt van de belangstelling kwam te staan toen hij benoemd werd als regent bij de Nationale Bank, wordt de nieuwe sterke man van het familiale vermogen. Want ook Gilles Samyn (68), de trouwe luitenant van Albert Frère, zet een stap opzij. Gérald Frère, zoon van Albert en vader van Cédric, is nog wel aanwezig, maar dan als bestuurder.

Cédric Frère controleert zo een vermogen van 6 miljard euro, en heeft zeggenschap over een van de grootste maatschappijen van ons land, met belangen in wereldwijde ondernemingen als Lafarge, Total, Pernod Ricard, Engie, Umicore, Suez, Adidas of het exclusieve wijndomein Cheval Blanc.

'Discretie'

De jonge Frère is gepokt en gemazeld in de salons van de haute finance; een stijlbreuk met zijn enigmatische grootvader, de grondlegger van het gigantische vermogen, hoeft dan ook niet verwacht te worden. Toen de aarde even beefde bij de onverwachte en opmerkelijke bekendmaking van zijn aanstelling bij de Nationale Bank voelde hij zich alvast niet aangesproken. "Ik cultiveer de discretie", luidde de enige reactie op de heisa.

De troonsbestijging van Cédric Frère is een sluitstuk van een verhaal dat reeds in 2010 begon. Ter voorbereiding op het echte werk kreeg de toen 26-jarige enkele kleinere bestuursmandaten toegewezen in bedrijven uit de holding. Het ene, Haras de la Bierlaire, is een vastgoedbedrijf dat ook actief is in het fokken en verhuren van paarden. Bij het andere vastgoedbedrijf, Manoir de Roumont, was hij toen al gedelegeerd bestuurder. Even later werd het dan serieuzer toen hij bestuurder werd bij Frère-Bourgeois en de toenmalige beursgenoteerde Nationale Portefeuillemaatschappij (NPM), een van de belangrijkste vehikels uit de groep.

Over Cédric Frère is – naar aloude familietraditie – weinig geweten. Hij is econoom van opleiding, aan het Vesalius College, een Engelstalige vertakking van de Vrije Universiteit Brussel. Daarna deed hij ervaring op bij zaken- en vermogensbanken, als Goldman Sachs, Royal Bank of Scotland en de Belgische Bank Degroof. Die geven geen informatie over hun voormalige werknemer, al luidt het off the record dat hij zijn stiel kende.

Lees verder onder de foto.

Over Cédric Frère is – naar aloude familietraditie – weinig geweten. Hij beweegt zich in een beperkte kring van adellijke Europese families, is sportief en houdt van kunst. Voor de rest schermt hij zichzelf af van de buitenwereld.  Beeld RV
Over Cédric Frère is – naar aloude familietraditie – weinig geweten. Hij beweegt zich in een beperkte kring van adellijke Europese families, is sportief en houdt van kunst. Voor de rest schermt hij zichzelf af van de buitenwereld.Beeld RV

'Posterboy'

Vanaf 2010 zit hij evenwel exclusief binnen de muren van het familiale patrimonium. Anders dan zijn vader Gérard zou hij wel interesse hebben in de echte zakenwereld. En, ook in weerwil van zijn vader, zou hij er ook de aanleg voor hebben, luidt het in kringen uit de brede omgeving.

"Hij is een verstandige jongeman, die zich niet laat voorstaan op zijn achternaam", zegt een zeldzame bron. Hij beweegt zich in een beperkte kring van adellijke Europese families, is sportief en houdt van kunst. Voor de rest schermt hij zichzelf af van de buitenwereld. Op één welbekend akkefietje na, toen hij In 2013 samen met zijn broer William en Pippa Middleton, de zus van de Britse royal Kate Middleton, op wild zou hebben gejaagd in het familiale jachtdomein. De Britse tabloids kregen er lucht van, en even werden de Frère-broers 'royal poster boys'. Dan toch maar liever de vertrouwdheid van de discrete salons.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234